15 March 2011

Kenapa nak marah ?

Title Daya kali ni senang and selalu nya orng akan jawab ..
'Dah die buat aku sakit hati aku marah la ! ' ataupun 'Dia yang mulakan dulu ! '

Bila korang jawab macam ni , sekali gus pahala korang akan jadi sedikit je..Ha kan rugi ..

Okey Daya bagi contoh ye ..

Anak selalu kasar dengan mak dan ayah dia . Kenapa ? Sedangkan mak dan ayah tu dah besarkan kita dari kecil hingga dewasa .
Cuba fikir ..Semua yang terjadi dekat dunia ni , semua dengan izin Allah SWT ..Jadi Allah izinkan si anak tadi tu bersikap kasar dekat mak dengan ayah dia mungkin sebab mak dan ayah si anak itu kasar kepada Allah..
Allah sayang hamba2 dia ..tengok dia gunakan anak untuk tunjukkan kasih sayang dia tapi kita MARAH pulak ..

Ni jelas menunjukkan bahawa Allah itu MAHA PENYAYANG ! ..Kita je yang tak sedar ..

Kalau la korang tak faham sebab korang tak ada anak , so ni contoh lain :)

Ade lah seekor anjing ni ..selalu je 'membuang' dekat depan rumah korang ..tapi dekat depan rumah korang jela ..jiran korang yang lain bersih je halaman rumah dorang ..
Tu maknanya halaman korang tu tak bersih so Allah hantar anjing tadi untuk membuang supaya korang bersihkan najis dia sekali gus bersihkan halaman korang ..Think positif !

Jangan la korang pergi lempar batu dekat anjing tu ..Tu tanda KASIH SAYANG Allah ..Kenapa nak marah ?

So lepas ni kalau ade je yang menyakitkan hati korang , fikir dulu sebelum marah okey :') ..Allah nak ubah korang jadi lebih baik and maybe Allah tu nak uji ..Jadi jangan marah just said Alhamdulillah and Terima Kasih kepada-Nya :)

No comments: