19 May 2011

Cara Memakai Shawl

Assalamualaikum guys :')

Shawl sekarang popular sangat betul tak ? Tapi korang pulak tak reti nak pakai .. Alamak macam mana ni .. dont worry , harini Daya nk share cara-cara pakai shawl .. ade banyak gaya okey ..
Yang bawah ni cara memakai shawl ala Siti Nurhaliza ..



Simple sangat kan ? Try okey ^^

Yang kedua ni pulak cara memakai shawl ala Heliza Helmi (pelajar AF ) .. Serious yang ni paling paling senang :)



Okey yang ketiga ni susah sikit je sebab anak tudung die buat sendiri ..kalau korang tak tahu macam mane or susah sgt nak buat korang beli je anak tudung macam tu okey .. sekarang tengok macam mane die pakai ..



Sekarang , Daya nak tunjuk cara pakai shawl yang tak kemas .. Ala fashion yang bila kene tiup angin nampak cool je .. ehehehe tak faham ek .. tak pe tak pe meh tengok contoh die ~~ >.<





Dah faham dah style shawl tak kemas macam mane ? ehehe satu lagi cara untuk pakai shawl cara tak kemas .. Its called Dangling Style .. Tutorial die seperti dibawah ~




Sekarang yang lastttt sekali but no video .. Daya tunjukkan secara gambar .. Ni cara memakai shawl ala Hana Tajima .. eh tak kenal aiyoyo :D

  Inilah Hana Tajima ye kawan2 .. tengok die pakai macam mane .. Cantik jeww .. Jeles arr ni :DDD

Okey jom start (!)

tutorial 2


step 1: bahagikan pashmina, letak kat atas kepala..satu pendek giler..satu panjang..
step 2: pin kan kemas2 kat belah yang pendek tu..kemas2 taw..dan belah yang panjang tu..pin kn jugak..tapi kalu boleh..pin kn jauh sedikit dari tepi muka..sebab nanti nak bagi die terbukak sedikit..more stylo..use penities to secured them..

tutorial 3

step 3: Belah yang panjang tu..bawak ke depan.ambik yang macam nurul pegang tu, then bawak ke belakang,,..twist kn pashmina tu..besanya kita ambil yang depan tuk bawa ke belakang..tp now..kite twist kn die.ambik yang bawah tu dan bawak ke belakang.refer gambar step 3.

step 4: now bawak ke belakang..bukan bawak kebelakang kat atas kepala taw..just bringing around and terus bawak ke depan..(tengok gambar)

step 5: after yang panjang tu bawak kedepan..betul2kn dan kemaskan ia..nak bagi kemas..pin kn kat tepi sana(yang belah pendek tadi) mcm dalam gambar tu..just nak bagi nampak kemas and nak hide neck..takut2 ternampak..see?nampak agak terbuke sedikit kat tepi tu..dan memang itu style die..:)


tutorial 4

Okey DONE :D

Thanks sebab bace .. Jangan lupe try and dont give up kalau tak jadi .. Chayokkk :)

4 comments:

Miss Diyana :) said...

thanks sudi ajar.. macam taw2 je sy xreti pkai pashmina.. :p

Daya The Sixth ! said...

@Miss Diyana :) Sedia membantu (:

pijah_amin said...

thank daya... love this tip.. :)

Putri Cahaya / Putri NAJ said...

Salam..saya ada menjual shawl Heliza..dapatkannya di sini..
:)
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.462283640469026.109805.100000621816850&type=3