29 May 2011

Tutorial For New Blogger

Tak sangka Daya belajar buat blog ni dah nak dekat setahun .. Mula2 memang susah , tapi sekarang Daya dah pandai ..ehehehe bukan riak taww

Daya tak mau new blogger susah so Daya nak ajar serba sedikit pasal blogger ni ..

SETTING

First thing is korang kene edit Setting korang ..



Setting -> Basic
Dekat sini ape yang kene ade ialah Adult Content


Tekan gambar untuk lebih jelas

Kalau Adult Content korang ' YES ' .. tukar kepada ' NO ' okey 

 Setting -> Publishing
Sini tempat korang nak tukar URL BLOG .. Tapi Daya cadangkan supaya jangan tukar URL BLOG selalu okey

Setting -> Comment
Yang ni kene tengok elok elok okey..Supaya orang yang bace blog korang senang nak comment


Dekat Comment Form Placement korang tekan Pop-up window...



Dekat Comment moderation .. Tick dekat Always..Kegunaan dia bile ade orang komen blog korang ..Korang kene approve dulu .. Komen tu akan keluar dekat dashboard .. Jangan risau korang tak perlu cari komen tu , korang sign in blog je terus ade dekat dashboard..

Okey untuk SETTING dah siap .. Itu yang penting je Daya bagitau .. Yang lain tu korang pandai pandai la edit ikut suke hati korang..


BASIC LEARNING

Sekarang Daya nak ajar benda-benda basic pulak..
Okey korang mesti akan cari tutorial untuk edit blog korang betul tak ?

First korang mesti tahu yang kebanyakan blogger dah pasang DISABLE RIGHT CLICK dekat blog dorang .. Mean korang tak boleh right-click dalam blog tu..
Ape yang korang nak buat kalau nak copy ??? Okey ni senang je .. Korang highlight code yang korang nak tu .. Lepas tu tekan CTRL+C ..SERENTAK.. Kalau dah tekan Ctrl+C , meas korang dah copy dah tauu..

Second thing , korang bukan aje akan tambah widget dekat PAGE ELEMENTS saje... Ade beberapa tutorial yang korang kene edit dekat Edit Html ..

-> Bile korang ade dekat sini ..Pertama , TICK EXPAND WIDGET TEMPLATES ..kalau nak cari sesuatu code korang boleh tekan CTRL+F...Untuk contoh tengok gambar di bawah 


Tekan gambar untuk lebih jelas



Okey tu aje bagi basic learning .. Kalau nak tanye ape ape ..silakan ..InsyaAllah Daya akan tolong ..
Terima Kasih ~~

4 comments:

Lots Of Love ! said...

kak daya, disable right click tu ape ? hehe . sy mmg buta IT . tolong ajarkan :) trimas~

heee said...

@Lots Of Love !

bile tekan right klik,normally akan kuar back,reload,forward,bla3..
tp,certain blogger,bila tekan right klik je,x kuar pape.sbb blogger tu,da tuka setting jadi disable right klik.
sebab nye blogger2 xnak gamba diorang di copy paste oleh pihak2 x bertanggungjawab sesuka suki je..

heee...harap faham..^_^

Nur Madihah said...

Saya guna classic template.. So, memang tak boleh nak tukar cursor dan apa2 la kan?

Amirah Hanim said...

camne nak tukar template utk new look punyer blog ???