30 June 2011

Tutorial Background Body Post




KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN

Korang nampak kan blog Daya ni body post die berbintik-bintik ?

Kali ni Daya nak ajar macam mana nak buat okey ... Jum mula !

1 . Dashbord -> Design -> Edit Html -> Tick Expand Widgets

2 . Ctrl+F , salah satu code dekat bawah nie yep 

#content-wrapper {

/* Posts 

3 . Copy paste code ni BAWAH code yang korang cari tadi

 background : url(URL IMAGE);

Yang cari code /* Posts tu paste kan code bawah garis yang panjang tu .




4 .  Yang warna MERAH tu , korang boleh gantikan dengan mana-mana background , asalkan tak terlalu berserabut okey ..

5. URL background macam Daya

http://i1203.photobucket.com/albums/bb392/Ikha00/11111111111111111111111111111111111.png

6 . Preview dulu , kalau tak ade apa-apa error save aje la ye ...


19 comments:

er fan said...

tak jumpe pown code too

Daya The Sixth ! said...

@er fan Dah tick expand widget ?

dibofiqa said...

a'a la.. sya cube pon xda code nie.. cmne yeee?

Daya The Sixth ! said...

@dibofiqaMungkin awak guna template lain .. code die pon lain laa

Nana said...

hee dah jadi daya ! thanks ! kalau nana buat tuto , nana creditkan ok :)

Daya The Sixth ! said...

@NanaOraite ! :) thanks bace tutor

rajin menaip alifahh ilyanaa kasim said...

then , mcm mane nak bg ada code mcm tu ?

Ashikin Mahamut said...

tak jumpea pom code tuu , kaka daya ..

Daya The Sixth ! said...

@Ashikin MahamutOkey peeps kalau tak dpt code yg Daya bagi tu , try cari *Post

budak ingos ; said...

akak , saye dah ikot step - step atas tu . tapi saye tak jumpe lah ' #content-wrapper ' . macam mane ek ?

Eira DeAiNrIaA said...

kak daya , tak jumpe pun code tu . Code *post tu pun tak jumpe jugak :(

NUR AQILA LYANA said...

Daya , kenape qila buat tak jadi . Hee, code post tu dah jumpe dah ikut dah care2 tu tpi still tak jumpe lorhh ~

♥saida manda♥ said...

daya , ta bole pun .
sye buad asek error jea : (

buzz_ziela said...

thanks akak..jdi la..tpi sya letak bwah .post { baru jdi..hehe..

Tira Swift said...

thanks for the tutorial. dah jadi :)

Alya said...

code untuk simple template mcm mne pulak ek?

Isya MishCandy said...

Kak Daya , napew sye buat tak jdi ah???

seyla said...

hai..knpe sy buat x mnjadi pdhal dh jpe code tu..

Nabilah Hashim ♥ said...

saya dah jumpe code tu tapi tak jadi ape-2 pun. transparent je.