29 June 2011

Tutorial Centerkan Header


Apa kabar orang Kuala Lumpur ? KL peace yooo ! Hahahha maharaja lawak pulak kan ..

Today I'm going to teach you how to center your blog's header ( bajet2 je nak speaking London )

Ada dua cara macam mana nak buat ni okey ... Lets begin !

CARA PERTAMA

 Dashboard -> Design -> Edit Html -> Tick Expand Widget

 Ctrl + F dan cari code dekat bawah ni 

#outer-wrapper {
  Bawah code tu ade code yang ni betul tak

background:#FFFFFF;
width: 1000px;
Contoh aje ye .. Asalkan ade background dengan width tu

   Tengok width die .. 1000px kan ( contoh , korang punye maybe lain ) .. Ingat nombor 1000px tu , lepas tu cari pulak code dekat bawah ni

#header-wrapper {

  Pastikan width dekat outer wrapper tadi sama dengan header wrapper .. 1000px ..baru lah header korang center ..

 Preview dulu lepas tu save okey ... Eh tak jadi ? Dont worry meh , lets move on to step number 2 !

CARA KEDUA

 Dashboard -> Design -> Edit Html -> Tick Expand Widgets


 Ctrl+F dan cari code dibawah ni ..lalallala ~


/* Content

  Copy paste pulak code dekat bawah ni ATAS code /* Content

.Header img {
  margin-$startSide: auto;
  margin-$endSide: auto;
}

  Dah jadi ? Bagus , dengan muka yang happy-go-lucky silalah tekan butang save .. ehehe






4 comments:

vampire's lovex said...

patot la blog dia cantik haaaaa,pandai edit sana sini...caya lah !!! hheee

Daya The Sixth ! said...

Haha awak merepek ni , mane ade lawa sgt la >.<

Lots Of Love ! said...

kak daya , kalo kite x mao gne cre kedua boleh kan ? sbb cre kedua tuh kena copy paste kod . mls betol

Hazwani Haron said...

akk , centerkn header nh tok ap sbnrnye -,- kite tk taolh ..