10 June 2011

Tutorial Cute Header

Jeles betul tengok header cute-cute kan ?? geram meh .. Semua tu buat kene guna photoshop .. Arghh malas nak download .. Aku ade photoscape aje ..

Ha ni laa yang Daya selalu dengar dari blogger .. Sape kate photoshop je boleh buat header cute-cute .. Photoscape pon boleh meh ..Lagi pon photoscape ade banyak kelebihan .. Screencapture boleh , lukis doddle boleh .. Header pon boleh ..
So harini Daya ajar macam mane nak buat header guna photoscape dan gimp ..

Kepada yang belum download photoscape ..Tekan download di bawah ye ~ lalala


Bile dah download , automatic die akan terbukak sendiri ..Lepas tu Daya akan terangkan ikut gambar ..seperti di bawah  (KLIK AJE GAMBAR UNTUK BESARKAN )

 

Klik editor~



Tekan Menu yang warna merah belah atas tu ..Dan pilih New Photo
Resize gambar kepada WIDTH=800 HEIGT = 200


Masukkan gambar yang korang nak (klik object ,pilih photo,then photo lagi,pastu pilih gambar korang tu), contoh macam Daya ni .. Korang boleh lukis sendiri
dekat photoscape tu atau cari dekat goggle okey





Tulis pape yang korang nak ( Tekan bentuk T , dekat object tu )




Dah siap edit sume jadi lah macam ni ..Kemudian bukak GIMP pulak..PERHATIAN NI UNTUK SESIAPA YANG NAK HEADER TRANSPARENTS SAHAJA
Opss jangan lupe download GIMP jugak 


Bile GIMP dah dibukak ..ikut langkah dibawah


Tekan File ..then klik open ..cari header korang yang cute tadi tu


Lepas tu tekan layer -> Transparency -> Add Alpha Channel


Yang ni pulak tukar kepada objek yang bentuk macam kayu magik tu ..ehehe


Tekan dekat gambar , pastu tekan delete..(DEL)


Dah siap , save as , lepas tu tekan macam dalam gambar..



Kemudian siap lah header cute anda .. Memang gambar tak transparent tapi bile masuk dekat blog
die transparent okey..

Akhir kata ( cewahh ) , maaf sebab banyak gambar ..Mesti kene bukak banyak new tab kan ..lagi2 yang internet macam siput ..Daya mintak maaf banyak2 ye .. Assalamualaikum 

62 comments:

❤ sHirOie ❤ GirLz said...

thanks daya

Daya The Sixth ! said...

Welcome ..and tengkiu bace tutorial Daya okey dear :)

AdeelaHime said...

tqqqqqqqqqqq.................hahahaha

Daya The Sixth ! said...

@AdeelaHime Welcome , terima kasih bace tutorial :)

Qaseh said...

thanx 4 da info..nk tnye kalau nk saved post atau entry dlm draf tanpa ade internet mcmna ye??nk download software ape?

btw,done follow u! nice blog! :)

Daya The Sixth ! said...

@Qaseh Saye xtau bab2 tu .. awk kene tnye blogger tegar :)

Miss Kira said...

tq bely much!!!!!!! ;D

Han'z Krapile said...

wah love tis blog .. thanks for the steps.

Arein Farseehar said...

thanx ! da jadi :-)

Daya The Sixth ! said...

@Miss KiraAhaks welcome :D

Daya The Sixth ! said...

@Han'z Krapile Welcome yunk ^_^ thanks bace tutorial jugak :)

Daya The Sixth ! said...

@Arein FarseeharBagus laa dah jadi :)

budk mate ta seberape bulat said...

thanks ! da jadi , wah , suke ! :D

pyqa said...

thanks daya..
dari xjdi lansung
bru blh buat header .hehe

Syazlin said...

time kasih daya... :)

Nurwanie said...

tak jadi laa

AmiraZ =] said...

@Nurwanie hey , daya . nak tanya nie ,. yg delete tuw kita nka pergi kt mne ea? . sya x taw la , dh puas cari tp x jumpa . tolong ea . please .

Daya The Sixth ! said...

@AmiraZ =] Transparent ke sygs ?

arefief007 said...

@Daya The Sixth ! yupsz , transparent , kat mne eh yg utk delete tu ?

Daya The Sixth ! said...

@arefief007 Just tekan je delete kat keyboard laptop tu

mok nk kta said...

thankx daya .. follow sini erk .

Daya The Sixth ! said...

@mok nk kta Maceh follow ! ^^

Nurul Syahira said...

ehh , kejap , kalau dh save and nk ltk kt blog mcm mane ?

Daya The Sixth ! said...

@Nurul Syahira Letak dekat bahagian header laa sygs . Dekat page element ^^

nurul ezzatie zulkarnain said...

akhirnyer..ader gak yg detail camni..

Nuryna said...

@Daya The Sixth !Kak Daya , thanxxx sgt2 . (:

ayDA_adriANa said...

saLam.. nk tnye asl GIMP uh x leyh download la..
btw nice blog.. :)

♥♥♥AYIN♥♥♥ said...

salam ,. hy kaka daya ,. nk minx tlg buadkn header tuu boleyy takk ?? (:

aYin munchett said...

salam , akak ? nk minx tlg buadkn header tuu boleyy takk , ?? (:

Mrs . Vampires said...

Ehem , hi Cik Daya . Saya nak tanya , GIMP tu memang kena download ke ? And saya dah click dekat button download tu . Downloadnya yang colour hijau tu ke ? :/

Daya The Sixth ! said...

@nurul ezzatie zulkarnain Trima kaseh laa sudi bace yep ! ^^

Daya The Sixth ! said...

@ayDA_adriANa Nape tak boleh pulak ?

Daya The Sixth ! said...

@♥♥♥AYIN♥♥♥ Boleh je :D

Daya The Sixth ! said...

@Mrs . Vampires Kalau nak header transparent awak download laa . Nak download tekan je yang button hijau tu :)

Lebliyila said...

hihi kak daya.
thanks so much kak :)
aritu saye ada try download gimp.
tapi tak jadi.
tapi sekarang dah jadi dah kak. :)
tu pon sebab akak da bagi link download tu.
<3 <3

Hazwanni Hazman (순히) said...

thank you very muchh , dah lama wanni nak header tranparents ta sangka pulak GIMP boleh ingt kan photoshop je boleh buad thanks kak daya :*

beybie said...

yaya , edit I've done . but nk Save guna PNG tuh dia kate visible ta leh save . mne ni ?? I da naik Give up nihh =='

Anonymous said...

woaaa , jadik laa .,
thankssss :)

Qyla said...

Kak Daya , macam mana nak buat Doodle guna Photoscape ? Tolong ajarkan boleh tak ?

Bella Razali said...

Daya thanks sangat bella dah lama nak cari oh thanks -q syg dayah hee (:

HoneyMarceilloDolly said...

Thnks .....cantik lah..

Uglyirl said...

akak nak try la..dlu buat guna tuto org lain xmenjadi.. hopes kalau guna yg ni mnjadi la.. hehehe

Zaty Nemon said...

@Daya The Sixth ! hi kak daya..sy baru dlm blog...sy na buat header yg cute2 mcm akak. tp x jadi la...mcm mne ni?

SyafiqahRadzi said...

hey! thanks for the tutorial :)

Eykin Hassan said...

Daya, thanks 4 this tutorial. Skrng bru akk thu.huhu :)

Mysr Qstina said...

Akak, kenapa tak boleh tekan bahagian delete tu? Hmm. macam mana ni? Adik dah pening! dah giveup pun ada -.-

Nurul Fyka said...

10q ^_^*v

Cik Buttercup said...

Kak Daya , selaen GIMP ape lgi ehh ? :)

Yesterday said...

salam. kak daya. atikah nak ucap thanks so much. dlam byak byak tutorial kat google, tutorial kak daya the BEST! series! :D

~FaTiN nAwWaRaH~ said...

@Yesterdaykak daya,kalo photoscape v3.6 tkde button Menu lha.mcm mne ekk kak daya?

~FaTiN nAwWaRaH~ said...

salam.kak daya,saye nk tnye.kalo photoscape vs3.6 tkde button Menu.mcm mne ekk?

Bayam said...

salam.kak daya,kalo photoscape v3.6 tkde button Menu.mcm mne ekk?

`cik areyin said...

kak daya , header tuh tak jadi tranparent pon :( i really really give up ..

Eiqa said...

kalau tak ada button menu , macam mana ea ?

Faiznur Anis said...

tq tpi x trasparent pon

Mardhiah ▲ said...

tak jadi :3 , \
mcm mana nak buat ?? susah lahh ..... :'(((((((( ,

love.life.laugh.=) said...

tengs daya (:

Budak Comot said...

Hoho , belum buat tapi dah confirm jadi . *Belum buat sebab install belum abis.. Gimp pulak lambat nk download* . Sooooooooo , thanks for the info ! Don't forget to follow me back ! Tapi blog Tia kerap di hack . Jadi Tia akan cuba sedaya upaya untuk unhack.. http://tiasecret.blogspot.com

IzzahSuhadi said...

Assalamualaikum , kak Dayah :D
Terima Kasih sangat-2 ;)

shasya azman said...

tenkiu !! ingat kn photoshop je boleh buat .. mmg cari tuto nih sbb photoscape dah terperuk lama kat pc .. hihi

Danneh♥ said...

Hm..tu la kak,saya fade up bende save PNG tu,x de pon,x jumpa.. Hmm.. :/

Rosa Nuraini said...

Daya , saya minta tutor template cute dong :) thanks before daya