13 June 2011

Tutorial Cute Scrollbar

Yey akhirnya Daya buat jugak tutorial yang comel ni !

Adakah anda tahu ape itu Scrollbar ? ( ek ayat macam buku text pulak )
Kepada rakan blogger yang tidak tahu tu mari mari tengok gambar dibawah ..ehehe




Ye seperti yang korang tengok , tu laa scrollbar ..Macam mana nak buat ek ? Jum Daya ajar ~

 Dashboard -> Design -> Edit Html -> Tick Expands Widget

 Ctrl + F , cari code ]]></b:skin>

 Copy paste code dekat bawah ni pulak SEBELUM  ]]></b:skin>

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #F778A1;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #FDEEF4;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

 Okey yang warna HIJAU adalah warna background scrollbar korang and yang warna MERAH adalah warna scrollbar thumb korang .. Code yang Daya bagi ni , warna pink okey ..sama macam Daya punya ..

 Korang boleh ubah code warna tu dekat SINI

 Kalau korang nak scrollbar thumb korang ade border tambah code dekat bawah ni selepas  border-radius: 10px;

border: 1px solid #D16587

Yang merah tu code warna okey~

 Preview dulu lepas tu baru save okey dear !



49 comments:

cik mun said...

xjadila..huhu

NasZ said...

salam kenal..

jemput join..

SEGMEN SIMPLE : PANTUN PUJI DIRI SENDIRI ...

Daya The Sixth ! said...

eh cik mun kenpe tak jadi pulak ye ? pelik ni

cik mun said...

huhu..still xjadi..

Daya The Sixth ! said...

@cik mun Nak Daya tolong tak ?

Ikaa Li'm said...

kaka daya tak jadi lhaa ika buad :(

Daya The Sixth ! said...

@Ikaa Li'm Ika pasti dh ikut code yg betul ? Kalau dh pasti still tak jadi , biar kak daya tlong okey

achwatze katze said...

yeah ! .. jdi2 :) tq kaq DAYA .....

Ummi said...

@cik mun guna chrome ke ? kalau guna chrome mesti jadi... ;)

Aqila Solihin said...

Tak jd lah

Daya The Sixth ! said...

@Aqila Solihin Ni untuk template yg lagi satu tu laa daya rase :)

pyqa said...

@Daya The Sixth !

tuto nie untuk template k or template designer?

Daya The Sixth ! said...

@pyqaTemplate designer :)

lyea said...

kak daya , nape tak jadi ? da byk kali try ,

kepap;DD said...

ta jadik lah daya :(

Daya The Sixth ! said...

@lyeaNi untuk template design saje laa adek

farizahdyanne said...

jadi dah :D kali kedue .. tp kan.. sebenarnye kene paste atas ]]> lah baru bole :D

Daya The Sixth ! said...

@farizahdyanneKan dah tulis SBELUM mknenye ATAS laa tu :')

◕‿◕ kim Dieba said...

sis daya , kenape tk jadik nie .frust woo

Fe-yarr said...

yesyes!!! MENJADIII!!!!!!!!!!!!!!!!1 YEEEHOOOOUU!!!

Nuyui Capika said...

daya...xjd la...eeee....geramnya,cantik jak scrollbar daya 2...

budax comel ♥ said...

tak jadi laa . bule tlg ta?

Qwertyuiop Girl said...

nice blog..tq for the toturial

Wawa Haikal said...

Kenapa Wawa buat tak menjadi?

Damia Qaisara said...

npe xjadik ea??dh cuba byk kli dh..huhu

~Tyra~ said...

wuhuhu ! da jadi !~ thx :)

amira gurlz said...

Thanks jadik

♥cemOt kEchikz ♥ said...

jd..maceh daya~!

NicKey SyuHada said...

x jdylah sis daya..dh cuba bnyk kali..sis daya buatkan blh x?

Amiera Ellysha said...

terimakasih akk daya !

MoONaMeY said...

ape maksudnye templete designer??? nak click ape??? xjadi la...

MoONaMeY said...

Hei, sesape yang x jadi tu, boleh try paste kan kat ats h2 {. I paste atas h2 { jadi

Σzati said...

Kak daya . Thanks :) . Dah jadi .

HanieComel said...

Kak Daya..x jadi lah..

Hayati Hfn said...

yess , jadilah .

Hayati Hfn said...

yess , jadik lah . huhuw .

fy said...

tq ye menjadik laa

INaseha said...

thanks!! berjaya!

Mie : Siti Sarah Md Rashid said...

thank for the totu..

iera said...

daya , tak jadik lah :( tolong boleh ?

anisafia said...

jadi laa..thanx :)

Hai aieQa said...

daya, untuk blogskin pula macam mana nak tukar ?hmm,

Eira Deainriaa said...

yeaay ! da jadik . thanks Daya :D

Diamond Alyna&Cahaya Ikram said...

daya susah la nk ikot tutorial awak ni coz xley nk copy..xley nk highlight...emmmmmmmm

FaraaSykessRawkk said...

penadlaa cube tak dapat dapat ponn ==

EyaAmran said...

xleh buat pom~ :'(

farah said...

bole request tuto ta??
sy nak buat scroll box dkt entry.tjuk entry un ade lm scroll box jgk.bole tlong ta?/

mimi saufi said...

@cik mun memang x jadi...

mieprosa said...

thanks! dah jadi :D