20 June 2011

Tutorial Floating Music Player



Apa yang cuba Daya ajar ni senang aje .. Tak payah pening-pening lalat gitu ..
Perhatikan gambar dibawah .. Itu lah yang akan kita pelajari hari ni .. hihi


Alahai comelnya , inilah music box tu ..kedudukan die sama ada disebelah kiri or sebelah kanan blog korang ..

Ayuh mulakan dongg ~ ( gileeee )

 Dashboard - > Design -> Add Gadget -> Html/JavaScript

 Copy paste code dekat bawah ni dalam ruangan Html/JavaSciprt tadi ye

<div style="POSITION: fixed; bottom: 2px; right:6px;"><div style="MARGIN-RIGHT: .1em; MARGIN-RIGHT: .1em" class="linkopacity" href="#" rel="nofollow" target="_blank" imageanchor="1"><span style="background-color:#F2F5A9;  padding: 13px 9px; border: 2px solid #F5A9D0;solid;color:#F5A9D0;" >CODE MUSIC</span></div></div>


 MERAH ->  Kedudukan music box tu (left / right )
HIJAU ->  Warna background box tu ..Warna boleh dapat di -- > SINI
PINK -> Sama ada solid/dashed/dotted
BIRU ->  Warna border
KUNING -> Code music .. amik dari youtube okey ..



Credit to : Nurhafizah

6 comments:

Newra said...

daya tumpang tanya, yang code music tuh nak ambik yang mana satu dari youtube? sebab ada banyak code. tak tau mana satu patut ambik..

Daya The Sixth ! said...

@Newra Bawah video tu ade satu kotak share kan ? tekan share tu , ade laa code dlm tu (:

Newra said...

tak jadi la daya. tapi takpe, saya pakai tuto daya yang autoplayer tuh.. yang tuh jadi..btw, thanks~ :)

nazzuha said...

daya , mcm mane nak ambik code ? tak jadi lah. tolong ye :)

syeilagumgum said...

thanks daya :) <3

Nani Zaini said...

akak kalu pakai blogskin mcm mane