26 June 2011

Tutorial Scrollbar In Archive


Wahh lame betul tak buat tutorial ni !... teruja kottt ..(padahal baru satu hari ) ...ehehehe
Okey mari bincangkan tajuk entry Daya pada hari ni .. sila bukak mata anda besar2 ..

Bagi blogger yang dah lame macam Daya dalam bidang blog ni , cerita blognya mesti dah berlambak kan ..So archive korang confirm jadi macam ni laaa ...


KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN

Archive sebelum ada scrollbar


Panjang berjala dohhh .. Jadi tutorial yang akan Daya ajar ni teramat la penting , supaya ruang Archive korang tak panjang macam contoh diatas ..Hasil yang akan korang dapat adalah seperti yang dibawah ..

Archive setelah ada scrollbar



Chinggu ! (kawan dalam bahasa korea ) Mari belajar macam mana nak buat .. check it out ~~~

 Dashboard -> Design -> Edit Html -> Tick Expand Widgets

 Ctrl + F , dan silalah cari code  

<div id='ArchiveList'>

  Dekat  ATAS code <div id='ArchiveList'> tadi korang nampak tak code -- > <div class='widget-content'> ... Gantikan code <div class='widget-content'> tu dengan code

<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>


Code yang perlu diubah


Code setelah diubah


  Senang sangat kan ? Eh cop - cop jangan lupe SAVE pulak ..eheheh

 Nak tahu cara-cara buat scrollbar macam Daya punye pulak .. ( warna pink tu ) 

Silalah pergi ke ---- > SINI <----

 Sekian itu sahaja ..Yeay tutorial siap !



6 comments:

Anis Sabrina said...

hilang dua2 kod tu :(

Nurul Mirza Mahmuzah binti Mahmud said...

em,,assalamualaikum,,sye nie bwu ag dlm bidang blog nie,,jdi sye ta bpe fhm lha..bleyh ajrkn ta? :) http://nurulmirzamahmuzah.blogspot.com

Nizza said...

Kak Daya.... cmne nk tukar Warna???

Nizza said...

Thanks KAK daya Kerana Menolong sye... KAK Daya mmg baik

FATIN AIN NAJWA said...

x ader lah cod yg dicari 2...itu untuk blogskin ker?????? <3

✿CekolatCelop✿ said...

trima ya..senag dan da jdi