15 July 2011

Tutorial Cute Scrollbar With Background


Okey korang  haritu Daya ajar macam mane nak buat Cute Scrollbar --> SINI .. Harini Daya tengok ade yang ber-background pulak .. Canggih betol .. fufufu ~ Yang ade background tu scrollthumb die ...

Code die same jew , cume kene ganti sikit ...

1 . Dashboard -> Design -> Edit Html -> Tick Expand Widgets

2 . Ctrl+F dan cari code bawah ni

]]></b:skin>

3 . Copy paste code ni bawah code tadi .. p/s : bagi yang dah buat scrollbar yang tak ade background , just tukar code tu aje

 ::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #D9D9D9;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F2F5A9;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

4 . Yang warna Merah tu , korang tukar dengan code ni ye ..

background-image:url(URL BACKGROUND);

5 . URL Background tu terpulang kepada korang okey .. hehe

6 . Preview dulu , dh puas hati baru save ye yunx ! fufufu ~

7 . Good Luck ! Terima kasih >.<





4 comments:

tihah said...

hye.. nk tnya nie.. knpe sye gna totu nie x menjadi??

Daya The Sixth ! said...

@tihah Maaf klu tak menjadi ye :(

Nur Nazifa said...

kaka dayaaaa , bagi laa sample background nyee , naz cari tak jumpe laa :/

Hanifatul Hairah said...

salam kak daya . . bole tak kak daya buadd tuto utk background macam kak daya ?