6 August 2011

Tutorial Buat Banner


Peace ! :D
Adoii perut dah lapar ni mommy .. Kruik kruik bunyi die .. Kesian kan ..Haha okey tak ada kene mengene pon ..
Hari nie Daya tengok shoutbox , ada ramai yang request tutorial ..hmm sorry sayang . Daya tak sempat kadang2 .. Maaf ~ Daya cube tolong sorang2 okey ..


Untuk tutorial kali ni , pada yang korang perlukan hanya photoscape ..

Bagi yang tak ada photoscape tekan button dekat bawah ni untuk download okey





Daya tak akan cakap panjang .. Just tengok picture je okey :)



Klik editor



Klik pulak menu yang macam dalam bulatan mearh tu ..
Set kan width dengan height.
Kalau ikut gambar Daya set kan width 150 height 200



Korang upload gambar yang comel2 or gambar korang sendiri..
Lepas tu letak tulisan .. Then save ! Ehem perhatian !!
Daya akan tulis 'Daya The Sixth '
Gambar dekat atas ni tulis 'Daya' je kan .. Jangan tulis penuh dulu ..
Sebab kite nak buat effect kan ..


Padam 'Daya' tadi then letak pulak 'The' ..
Lepas tu save .. Lepas save padam pulak 'The' tu then buat 'Sixth'
Bagi gambar yang 'Sixth' tu Daya tak upload sebab rasenye korang faham ..
Kan ? HEHE

Dah save tiga-tiga gambar tadi , korang pergi pulak dekat Animated GIF




First tekan add , lepas tu upload gambar yang korang dah save tadi..
Automatic akan keluar effect gabungan okey ..
Dah puas hati dengan banner korang save laa then letak dekat blog korang yep ! hihi faham kan


BANNAR YANG DAH SIAP




Senang je tutorial ni .. Tak tahu laa korang faham ke tak . Good Luck okey !
Eh dah nak buka puasa ni ..Chaw ! :D


8 comments:

Nur Izzati wink3 ^^ said...

kak daya lepas dh buat pstu nk ambik URL gambar ke @ save gmbr tu ?
klo nk ambik URL gmbr tu cm ne ?

Daya The Sixth ! said...

@Nur Izzati wink3 ^^ Kene save sayang lepas tu letak laa dekat blog :D

Nur Izzati wink3 ^^ said...

@Daya The Sixth !

nk save smua gmbr tu ke ?? x faham la hehe

Daya The Sixth ! said...

@Nur Izzati wink3 ^^ Lepas gabungkan dekat animated gif tu , awk save laa :)

oNe_nIe said...

daya..
jom xchange banner nak x??
ni akk nyer blog...
www.sweetladystyle.com

Qudwah an-Nuwairah said...

ooh, sy pun gune cara ni, smua org pn wat camnie ek?

Priscilla Michealle said...

Okay,saya nak download.tiba2 ada 3 part yg nak download...mana 1?

Sarah Si Mata Bulat said...

macam mne nk masukkan banner 2 dlm blog??mcm mne nk dpt HTML??