20 August 2011

Tutorial Crop Gambar Sendiri Untuk Header


Adush adush penatnya harini , Daya tak tidur semalam menyiapkan blog ni semalam
RAJIN kan ? HAHA apa pendapat korang ? Okey tak design baru ? :)

Sejak kebelakangan ni ramai yang request tutor dekat Daya . Tapi kadang2 tu Daya tak faham apa dia cakap . Nak tanya tak tinggalkan link pulak .. Hmm korang kene laa letak link okey baru Daya boleh tanya betulbetul .. 

Malam ni Daya cuba tolong sorangsorang yang request tutor tu .. Tutor yang ni di-request oleh ZAT  



Haa senang je tu adek :) Apa yang dia mintak contoh dia ada dekat bawah ::



Nampak yang gabak tu ? Alaa tu Daya tu .. Gemuk kan ? HAHA <-- tak ada kene mengene

1 . Korang pergi Fotoflexer 

2 . Uploadkan gambar yang korang nak jadi header tu . Gambar korang ke anime ke . Terserah ..Cewahh gitu ~

3 .  Lepas dah upload , korang pilih Geek dekat tab menu tu , then pilih pulak Smart Scissors ..Kalau tak faham tengok contoh dekat bawah ni ::




KLIK GAMBAR UNTUK LEBIH BESAR

4 . Tekan je smart scissors tu ,crop gambar ikut potongan yang korang nak okey ~





5 . Dah siap crop tekan laa Create Cutout tu .. Background belakang dia akan hilang ..Magic gitu :D





6 . Dah siap tu dont forget to save it .. Speaking London jap >.<

Apa macam ? Senang kekacang kan ..HEHE
Ni cara Daya buat laa tak tahu laa kalau ada yang lagi senang ke 
Selamat Mencuba okey :')


15 comments:

Clirky said...

Kak Daya, kenapa tak boleh tekan create cutout?

.::Zata Nur Imani::. said...

ahah . tengs kak ! syang akk~

Daya The Sixth ! said...

@ClirkyAdek kene sambungkan dulu dari tempat adek mula smpai abes ^__^

Daya The Sixth ! said...

@.::Zata Nur Imani::. Bagus laa kalau jadi .. Atoto sayang ke akk nie ? HAHA <--gedik

pijah_amin said...

kak daya... taleh la tkn butang create cutout...

Daya The Sixth ! said...

@pijah_amin Sambungkan sampai habis dear .. :)

Mrs . Vampires said...

Daya , acano ni ? Takde button create cutout pon ? sob sob sob :'[

Daya The Sixth ! said...

@Mrs . Vampires Daya dah ajar tadi kan ? Senang je :D

Eka Fieka said...

Amik tuto niy bole . i will credit to yaya :)

Ecah Yo ~ said...

- tak jadi :'(

Lots Of Love ! said...

habistu , kak daya , cmne nak letak kat header ?

Lots Of Love ! said...

kak daya, cmne nak msok kt header lak ?

Nur Ayeen said...

@Daya The Sixth ! saye pon same..

ilyhaifa said...

Thanks Sis Dayah !

zulaikazainudin said...

dh siap crop...nk letak kt header cm ne????