7 September 2011

Tutorial Blockquote Cute Hover

Assalamualaikum :))

Eh jap luangkan masa korang tengok benda hijau sebelah kanan korang
Berapa ? 1 or 2 ? HAHA

Kalau korang nak tau blog Daya nie memang sunyi sikit , romantik je kan masuk sini . BAHAHA . Tu yang tak ramai orang masuk tu . Yela sorang-sorang tu kan romantik :D

Masuk blog Daya rasa nak tidur eh ? Maaf laa yep . Nanti Daya letak lagu ROCK sikit kayy ? :)
Dah dah sebelum Daya merepek lebih jauh , mari lah kite ye ke tajuk sebenar entry nie .




1. Ctrl+F untuk senangkan korang cari code kayy . Kang juling pulak bijik mata tu . Cari salah satu code dekat bawah nie

.post blockquote {

blockquote {

2 . Buang code blockquote korang yang lame tu .

3 . Ganti dengan code dekat bawah nie haa


background-color: #F5A9F2;
border:1px solid #D358F7;
padding: 5px;
}
.post blockquote:hover {
background-image:url(URL ICON);
background-position:bottom right;
background-repeat:no-repeat;
}

4 . Nota kaki ::

Merah : Warna background blockquote
Hijau : Warna border

* Warna bole cari di -- > SINI

Biru : Ikut suka korang nak solid , dotted or dashed
Pink : ICON yang korang suka

 * ICON comelcomel boleh cari dekat --> SINI

5 . Preview dulu kayy sebelum save . :)) GOOD LUCK

Tu saja laa untuk hari ni yo
Daya punya exam PMR 4/10
Wish me luck :))
Nak dekat exam ni tapi hati masih ade fikirfikir nak tengok HANTU BONCENG 

Spread Love <3





12 comments:

♥ Frau Reen ♥ said...

nice..jom ke blog rin:)

Ku Nurulhanisah said...

hye akak ,saya nak tanya ni . macam mana nak ada background kat tepi belah kanan tu .?maksud saya yang akak tulis sweet heartla,bannerla,cakap2la,ayie yayiela.

Daya The Sixth ! said...

@Ku Nurulhanisah Yang tu nanti akak buat tutorial dia okey :))

farizah said...

mcm mane pulak kalo orang yang pakai templete... yang tutorial ni kan untuk design.. tp saye pakai templete lagi.. how ? memang x leh buat blockquote ehh?

farizahdyanne said...

@farizah
i mean not me but my friend

noraauliyya said...

knp lam template designer sy xde blockqu0te ?

Daya The Sixth ! said...

@noraauliyya Ade syg . Code die laen ke ape . Awak gune ape ?

Miss Strawberi said...

kod dye 2 ada kat template aper ek?

Miss Strawberi said...

daya guna template aper?

huda d'luvers said...

tak ade pun kode blockquote { tu :(

Shah Eira said...

@Daya The Sixth !ThankYou dh jadi ^_^

Farra said...

kaq daya ,,sy pnye tdela kod blockquote tuh..cm ne eh ?? sory btye..