24 September 2011

Tutorial Magic Blockquote

Assalamualaikum ! :)

Tinggal bape hari je lagi untuk Daya berperang ! <-- Amek PMR . Daya nak ajar korang tutorial banyakbanyak sebelum amek exam :)

Kayy ape yang Daya nak ajar macam dekat bawah nie yep .




Lebey kurang macam tu laa na . Bile kene cursor die berubah . HEHE tula Daya namakan Magic Blockquote ! ^^ . 

Sediakan mata yang besar ye untuk belajar tutorial nie :D . Jum mula !




1 . Cari code ::

 blockquote {

or

.post blockquote { 

2 . Copy paste code nie bawah salah satu code yang korang cari tadi kayy .

border: 2px solid #F781F3;
background: url(http://3.bp.blogspot.com/-SVCdCulgk0M/TkPM7MINRJI/AAAAAAAABMI/q-UUHEMhOJ4/s1600/pinkline.png);
border-bottom-left-radius: 10px;
border-top-left-radius: 10px;
border-right: 10px solid #F781F3;
padding: 5px;

 Warna MERAH tu untuk warna ye . Code yang Daya bagi nie warna pink . Nak tukar pergi --> SINI
 Warna PINK tu background die . Terpulang samaada korang nak tukar ke tak kayy :)

Dah siap dah buat yang atas nih ? Eh jangan ingat dah siap ye kawankawan ade lagi satu step . Teehee ^^



1 . Cari code ni pulak ::

.post blockquote:hover {

2 . Copy paste code nie bawah code yang korang cari tu .

border: 2.5px dotted #F781F3;
background: url(http://3.bp.blogspot.com/-SVCdCulgk0M/TkPM7MINRJI/AAAAAAAABMI/q-UUHEMhOJ4/s1600/pinkline.png);
border-bottom-right-radius: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
border-right: 10px triple #F781F3;
-webkit-transition: 2.5s;
}

 Macam tadi jugak . Warna MERAH untuk colour .
 PINK tu untuk background . Daya bagi sama background . Kalau nak tukar , terpulang :)

Haa , dah siap edit yang atas ni ? Ingat dah habis ? HAHA memang dah habis pon . Harapharap jadi laa ye ^^

:: Blockquote tu ape ? Haa nie die .


Highlight text dalam entry korang tu then tekan butang yang Daya bulat kan tu . Tekan preview . Haa macam tula cara nak tengok hasilnya ! ^^


Good Luck ! Lot of Love 

9 comments:

WANIE said...

akak.mase saye cari kod penting die mcm ' blockquote {' dan lain2 tu.x jumpe.maknenye x boleh buat blockquote ke kak?

Daya The Sixth ! said...

@WANIE Satu code pon tak jumpe ke ?

My Diary said...

thx for tutorial :)

Daya The Sixth ! said...

@My Diary Jadi ? Bagus laa ^^

Atiqah izzaty said...

npe bile atiqah buat jd laen ? x mcm org laen pye pon ? erw -'-'

Atiqah izzaty said...

npe bile atiqah buad jd laen ? x mcm org laen pye , plek lhaa -..-

Batrisyia Anis Azrin said...

Thanks a lot Kak Daya... Terbaek aahh tuto ni :)

Mimie said...

akak guna tuto nie ya.. thanks

aidaziq said...

kak npe code yg akq suro cri 2 x dk ? due2 plak 2 x dk ? sedey larh ! :'(