6 October 2011

Nak Edit Gambar ? XiuXiu Laa Tempat Paling Best . Jom Daya Ajar ! ^^

Assalamualaikum ! :)

OMG esok dah PMR mehh . Daya buat ape depan lappy nie ? Haha nie nama nye hilangkan stress seketika . 

Daya nak ajar korang edit gambar nie . Bukan guna Fotoflexer or apeape je yang korang selalu guna sebelum nie . Daya nak korang guna XiuXiu . 

Macam bahasa Cina kan ? Memang Cina pon . HAHA . Software nie memang bahasa Cina sebab tu Daya nak ajar korang  macam mana nak guna :) Confirm korang memang takkan menyesal download punye . Daya jamin . Sebab memang terbaekk .

First sekali mesti laa kena download kan . Tekan bawah nie untuk download .


Okey bila korang tekan download tu dekat atas tadi terus pegi dekat tempat macam gambar dekat bawah nie kan ? . Tekan yang Daya bulatkan tu untuk download .



Keep / Discard . Pilih Keep okey . Nak download die sekajap je kalau tenet korang tu laju laa . Teehee .

Bila dah download , bukak laa XiuXiu tu . Keluar kotak kan ? Yes & No . Pilih Yes .

Sekarang Daya nak edit gambar Taylor Swift kesayangan Daya . Weee . !



Pilih yang Daya bulatkan tu . Then amek laa manamana gambar yang korang
nak edit .


Sebelah kanan tu semua effect dia . Ikut suke hatimu laa nak yang mane .
Weee !..


Lepas pilih effect yang korang nak . Tekan butang yang atas tu(Bulatan merah atas sekali)



Now , focus on the left .

1 . Kecik-kan / besar-kan muka .
2 . Hilang-kan jerawat .
3 . Jadi-kan kulit lebih putih berseri-seri .<-- Over
4 . Pemerah pipi .
5 . Besar-kan bijik mata . Yang bermata sepet tu . Ni laa kelebihan korang ! . Weee .
6 . Hilang-kan hitam bawah mata .
7 . Contact lens palsu . Rase nak mata ala-ala orang puteh gitu . Pakai laa warna biru . HAHA
8 . Hiasan mata .
9. Bulu mata palsu .
10 . Bulu kening palsu .
11 . Rambut palsu .
12 . Warna-kan rambut .
13 . Lipstick .

Untuk gambar Taylor Swift yang Daya edit tu , Daya just warnakan rambut die jadi gelap sket . Wee ! .


Hijau :: Tukar gambar lain .
Merah :: Save .
Biru :: Terbalikkan gambar .
Kuning :: Crop gambar .


Banyak lagi function dia tapi disebabkan entry nie dah panjang lebar so Daya stop dulu and akan sambung lagi nanti okey . Kalau korang nak godekgodek dulu , boleh je . ^^

Eh ape jadi dekat gambar Taylor Swift tadi ? Hehe lailailai . Jum tengok  ! .



Cantik tak ? Wee !! . Spread Love to Taylor Swift . :)

Jum tengok --> Entry Part II & Entry Part III

22 comments:

~ FaRaH izzAtY ~ said...

wahh ~ best2 .. na try la :)

arituh frah pon try cari , tapi tak jumpe mne nak download.. hehe

thanks ! :D

noraauliyya said...

waaaa best2 na dwnlod .

noraauliyya said...

tp na save klik mne ?

Daya The Sixth ! said...

@~ FaRaH izzAtY ~ Wee nasib baek suke ! ^^

Daya The Sixth ! said...

@noraauliyya Sorry lupe . Dah update baru ^^

Nur Izzati said...

La.. kak daya baru form 3 ke, ingat dah form 4,5 dah hikhok!
btw good luck for pmr tommorow ^^

Aleen Sepet :) said...

ade effect kat komp tak law download ?

Cut Nurmastura said...

Dah download , but tak boleh bukak . Kenapa ek ?

nurul_nyna said...

thanx kaq yaya...
memang bez...
x sia2 download, hee~^^

anis said...

kak daya. Saya dh dwnload.
bila dh abis kna install right?
N then klik yes.
Lps kilk yes dya tlis sorry the file wrong apatatau la.
cammana nie?

♥ Miss Izwanie O'neil ♥ said...

sys nape lappy i x leh nak donlod ek????

Nur Anis Syafiqa said...

wow cantik , Anis dah try , mmg awesome . terima kasih Daya <3

izyan said...

teringin nak buat cmni :)
at last , dapat jugaa . thankss :)

Daya The Sixth ! said...

Bagus laa kalau dapat :))
Yang tak dpt tu Daya tak tahu laa . Daya download sekali tekan je . ^^

Anonymous said...

kalo download neyh kene bayar x ?? mcm mne nak translate engliash,x phm r bahase cine??

Daya The Sixth ! said...

@Anonymous Download tak payah bayar . And xbole translate sbb tu Daya ajar ^^

budax comel ♥ said...

saya download tp error . kenapa ek ? tlg laaaaa .

ainie said...

sis . thank jadi la !
semua tuto sis . manjadi la :D

Hajar said...

Akak ,
Saya x nak dah guna xiuxiu ni..ia menyemakkan laptop. Xiu2 ni selalu buat masalah..tambah2 lagi program dia yang x guna tu.. =_= Saya nak guna program Mozilla , ia buka yang program yang tah pa pe bahasa yang saya x faham..tu pun jadi selepas download xiu2 tu. Menyesal download.. T^T" Akak , macam mana nak delete benda2 tu ?! Saya dah cuba delete tapi x jadi apa2 pun..! Tetap kekal di dalam laptop. Benci..Xiu2 ni macam ada virus jew.. =_= Akak , tolong buat tuto untuk delete Xiu2 serta program dia tu...oh ya , lagi satu ... yang promote game iPhone , Android pun saya nak akak tolong buat tuto delete benda2 yang x berguna tu.. menyemakkan ~

Fyka The Awsome Girl said...

eh..mcm nmana ni kak dier tulis save/discard
saya dah tekan save pastu xde pape pun..update lkaa yg baru..huhuhu..please.. :<

Elysa WG said...

Kak , camne nak download ? saya asyik teremove jew . ajar bolehh ?

Easy Design said...

Cantik contoh design yang awak bagi atas tu.
Boleh laa try buat nanti :D