31 October 2011

Tutorial Blogskin Comel-II

Assalamualaikum ! ^^





Eh eh sejak kebelakangan nie laa kan ramai je yang tanye ' Wei , name kau ape Daya '
Daya pon dengan blurr muke tempoyaknya ' Nama aku Daya laa '

Heheh Daya memang suka blurr-II nie . Seronok ape ? Weee . Nama penuh Daya ' Nur Hidayah Bt Saiful Azmi ' Alahh yang gitu-II tu . Haha femes ayah Daya jap .

Haa blogskin nie ape eh ? Memang ramai dah yang guna sekarang nih . Comel je . Geram Daya tengok . Daya tak reti guna and baru je belajar semalam . Perghh berpusing kepala Daya belajar tau #Okey saya tipu 

Nak tengok blogskin tu macam mana tak kawan-II comel ? Haa tekan laa --> SINI

Comey lotey kan kan kan ? Baek cakap ye kalau tak Daya bom rumah korang . Haha seronok !

Mule-II jum Daya ajar macam mana nak tukar dia okey .


 Dashboard -> Design -> Edit Html

Korang tekan Revert to Classic Template macam gambar dekat bawah nie .



Bila korang dah tekan nanti , dia pon akan cakap ' Setting Were Saved Successfully ' Wee dia boleh cakap woo . Haha



Lepas dia 'cakap' tu korang abaikan dulu . Tinggalkan blog korang jap . Jangan lupa bagi susu . Cakap MAMA NAK PEGI KEDAI ! Lepas tu korang pon pegi laa --> SINI

Banyak nya tag kan ? Korang pilih laa mana-II yang korang suke ge-gile kan . Tapi Daya tau yang ge-gurl dekat luar sana tu mesti pilih CUTE kan ? Wee takpe takpe Daya memahami . Haha

Pilih dulu skin mana yang korang suka . Lepas tu bukak kayy ? Korang scroll bawah sikit . Dekat belah kanan korang nampak macam dalam gambar nie




Korang boleh preview dulu . Tekan Blogger Main untuk download .

Bukak file yang korang dah download tu . Contoh ::




Copy code dalam tu lepas tu letak dekat blog yang korang tinggalkan dengan susu tadi tu . Cakap MAMA DAH BALIK !

Dah replace code dia korang save laa okey . Faham ye ? Daya tak cakap macam alien kan ? Kawan-II semua cakap Daya cakap macam alien . Yela friends , Daya nak balik Marikh laa nie . 

Nantikan tutorial untuk edit blogskin tu pulak . Tunggu dengan rasa penuh kesabaran yep . Salam ^^


Nak edit macam mane eh ? --> Part I , Part II
Freebies blogskin comel-II ade tak ? --> SINI




31 comments:

Rabiatul Adawiyah said...

sedang menunggu tutorial meng-edit blogskin tuh pulak... Im waiting to you... xp

"The Official Diary Of Hannie" said...

hye daya...cm ne nk tkr tmplete bru ke lama tue?boleh tk?

ayn catherina said...

=) kak daya nk tanye sikit ,, DAA DOWNLOAD ,, then kite nk bukak file tu dye jadi --> kosong (tak ade ape ape langsong perkataan <-- hope kak daya dpat balas :)

Lissa. said...

Boleh tak buad tuto cara nk buad pages gune blogskins. pls ~ nd tutorial kite yg lame dkt template lame tk bole gune balek ke?

DiNa LoVe YoU said...

wahhh !
trima kasih akak daya !

gadislense.blogspot.com said...

salam..sori masih x pham blogskins to..conth klaw da masokkan blogskins to..mcm mner plk gajet y ad to???x jadi tungganglanggang ker??chntik blogskins semua to..tp takot na masokan..cz t tkt da x lawa... :( btw hope daya dpt tlg jelaskan lbh lg :p..

Daya The Sixth ! said...

@Rabiatul Adawiyah Dah buat dua part dah . Harap bace laa :)

Daya The Sixth ! said...

@ayn catherina Code die rosak ke ape akak xtau .

Daya The Sixth ! said...

@Lissa. Tak boleh . Sbb tu kena download full template dulu .

gadis chocolate said...

yaya..kite dah gune blogskin..tpi chan buruk je..kite x nak gune lagi..ade care nak buang x??please..:'(

Wan Mursyidah :) said...
This comment has been removed by the author.
♥cemOt kEchikz ♥ said...

jd la..maceh...hehe..~!

zarifah aziz said...

daya nape tak jadii ? yangg nak masuukkan code blogskin tuu :(

ayn catherina said...

@Daya The Sixth ! oh okay , thanks :)

wanie said...

nak paste nye kat mane . sori ta paham lagy -,-

Uglyirl said...

hehehe.. dah try menjadi pulak.. cuma blom bca tutorial psal nk edit.. heheeh..

aidzah athirah said...

Kak Daya, kita dah copy da semua tuh , tapi kenapa bila kita preview , dia punya background jadi wane hijau , bukan nya background yang kita pilih kat blogskin tuh :( Kita buat tak jadi ke ?

cikk lolly said...

Salam... Akak Daya..
akak saya nk minta izin bole ta sya nk ambik pic yg cara-cara nk upload tu.. don't worry akak.. saya dah tukar aytx2 cntik akak tuu..

Daya The Sixth ! said...

@cikk lolly Asalkan credit dekat akak :)

blalalala said...

Aww. Thanks :)

Lots Of Love ! said...

Kak Daya , byk sngt la kod nya . kalo x jadi , cm ne ?

Aeyntan said...

akak dia punye tulisan ngn background post dh jdi berpisah.... T_T

Aeyntan said...

kak daya... thanks!

♥ CikSepet ♥ said...

nak tanyer.. macam nak MANE NAK LETAK BUTANG LIKE fb KAT BLOG SKIN..? lagi satu cam ner kalau orang nak komen kat entry kiter.?? nanti post kat chatbox blog saye yer.?? :D

x perlu taw said...

salam kak daya,camne nk jadik kan template *maaf kalo slh eje* tuh kembali kepada yang lme??tlg balas yea..:)

Nia Story said...

salam akk ,mcm mne nak buat footer tersendiri .?.

Chuck Taylor said...

adek . thanks for de tutor .
abg da try wat tapi kan dye kuar contoh kat profile . dye kua profile yg org create blogskin tu . boleh ke nak tuka profile kite punye ? harap daya bls k ?
-THANKS- :)

cerita kita ! said...

akak daya ! blog sekarang ni kan dh jd baru . pastu saye nk buat blogskin tak boleh la pulakk . cam ne ni kak ? aka boleh tunjukkan ? hope aka dpt bls :))

Arysha Hafrina said...

Thanks !! akhirnya jadi jugakk . :)

nur said...

salam...dayah cam nei saya nak buat blogskin ye?blh dayah tolong buat an tuk saya...saya nak blog mcam dayah saya nak warna ijau.bape ek semunya?

maria lim said...

assalamualaikum kak daya..nk tnye nape lepas paste code tuhh..dia tulis:Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The markup in the document preceding the root element must be well-formed.
harap akak dpt selesaikan masalah maria..thanks =)