10 October 2011

Tutorial Cute Post Title And Sidebar

Assalamualaikum ! ^^

Weee PMR dah habis . Daya pon kate --> MERDEKA ! Berguling atas jalan . Lompatlompat bagai . Sampai dekat rumah je demam . Untung laa . Haha .

Sekarang pakat ramairamai tengok tajuk entry nie . Alahai tutorial lagi kan . Hehe nak buat macam mana Daya rasa benda nie comel so Daya nak ajar laa . 


* Abaikan tajuk nya ye . Tengok corak je . Weee ^^

Haa lebih kurang macam nie laa yang Daya nak ajar korang nih . Daya ajar untuk post title dengan sidebar . Kira 2 in 1 laa . Heee . ^^



1 . Ctrl+F , cari code nie ::

Untuk POST TITLE  , cari laa salah satu ye .

.post-title {   

h3.post-title {

Untuk SIDEBAR 

 .sidebar h2 {   

2 . Lepas tu korang copy paste code dekat bawah nie untuk code POST TITLE dengan SIDEBAR yang korang cari tu eh .



margin: 1.7em 0 .6em;
padding: 3px 4px;
background: url(URL IMAGE);
border-right:10px solid #fa95c8;
border-left:10px solid #fa95c8;
border-bottom:1px solid #fa95c8;
border-top: 1px solid #fa95c8;
padding: 5px;
font-family:Georgia;
}


3 . Warna MERAH untuk background . Warna BIRU untuk colour . Code yang Daya bagi nie warna PINK tau (macam dalam gambar) , kalau nak tukar colour boleh tukar dekat --> SINI

4 . Haa dengan itu berakhir laa ceramah Daya . Senduksenduk FIFI ! Haha tak ade keje kan . Save laa yang paling penting sekali . Weee kalau takut tak jadi preview la dulu yep ! :)


Spread Love 

6 comments:

riema afifa said...

untuk ape nie ea ? x faham lhaa .

Daya The Sixth ! said...

@riema afifa Nie untuk post title dengan sidebar :)

riema afifa said...

oke ! riema paham . da tryy ! jadikk . thanx akak :)

shera said...

x de pon .sidebar h2 { tu ...

Anonymous said...

[url=http://www.flickr.com/people/73433313@N06/]buying online zithromax[/url]

http://www.flickr.com/people/73433313@N06/

ainrosslan said...

nak amek URL image kat mnaa ?