11 November 2011

Jum Belajar Bahasa Korea By Daya The Sixth ! Part 2

Assalamualaikum ! ^^


Mula-II sekali Daya nak mintak maaf sebab tak dapat nak balas kunjungan Shoutbox  korang . Tak dapat nak balas comment korang . Hurm tenet nie lambat dia kalah siput woo . Maaf-kan Daya okey ? *keningkening

Haaa nie Daya nak ajar korang bahasa Korea lagi nie . Daya bukan laa teror mana . Bajet je lebih nie . Hehe ape yang Daya tau Daya share laa dengan korang . 

Daya ada ajar Part 1 dekat --> SINI Usha-II laa kejap . Weee

Kalau jumpe orang mesti laa kita tegur kan ? Macam jumpe kawan-II , cikgu , sesape jela . So first sekali Daya nak ajar korang ' Sapaan ' or dalam omputeh ' Greeting ' . Hehe

Sapaan 

 Selamat pagi --> Annyong hashimnikka ( Ahn-n'yohng hah-sheem-nee-kah )
 Selamat malam --> Annyong-hi chumuseyo ( Ahn-yohng-hee chuu-muu-say-yoh )
 Hello ! ( Dalam telefon ) --> Yoboseyo ! ( Yuh-boh-say-yoh ! )
 Hello ( Depan-II ) --> Annyong haseyo ( Ahn-n'yohng hah-say-yoh )


Selamat Tinggal / Goodbye 

Yang nie korang kena bagi fokus tahap GABAN ! Nie ada banyak . Macam-II cara nak cakap selamat tinggal nie . So stay FOCUS ! Ececeh :D

Anyong-hi-kyeseyo * ( Ahn-n'yohng-he kuh-say-yoh )

 Maksud ayat nie Selamat Tinggal  untuk orang yang akan pergi selamanya atau kita takkan jumpa dia buat masa yang lame ge-gile .

Secara tersirat laa kan , maksud dia ' Hidup dengan aman ' 

Anyong-hi-kaseyo *  ( Ahn-n'yohng-he kah-say-yoh )

 Nie pon maksud dia ' Selamat Tinggal ' jugak . Tapi ape bezanya ye ? Haa ejaan ? Cettt haha memang laa eja berbeza . Kali nie selamat tinggal kita ucap-kan dekat orang yang takkan pergi jauh . Contoh macam cakap selamat tinggal dekat kawan-II lepas balik sekolah . Tapi dekat Malaysia simple je kan ? ' Bye ' Haha .

Sugo haseyo* ( Suu-go hah-say-yoh ) 

 Mentang-II laa Daya budak sekolah , Daya selalu bagi contoh pasal budak sekolah je kan ? Wee haa nie untuk orang yang dah kerja pulak . Cakap dekat rakan sekerja . Maksud dia tetap selamat tinggal tapi maksud tersirat ' Terima kasih atas kerja kuat anda hari ini '

Sekarang Daya nak ajar kiraan pulak . Nak tau tak ? Sebenarnya kan orang korea nie mengira ikut kiraan bahasa cina . Kalau nak kira yang sikit-II contoh macam 1-10 , orang korea guna bahasa korea . Kalau nak kira lebih dari 20 , bahasa cina akan diguna-kan .

Nie salah satu laa yang Daya tau . Lagi satu , 'korean alphabet' ataupun huruf-II korea nie diasas oleh Sejong The Great . Ececeh tu pon nak citerr kan , bila nak ajar nie -,-

Kiraan 1-10 ( Bahasa Korea ) 


 hana ( hah-nah )
 tul ( tuhl )
 set ( sate )
 net ( nate )
 tasot ( tah-sut )
 yosot ( yuh-sut )
 ilgop ( eel-gope )
 yodol ( yuh-duhl )
 ahop ( ah-hap )
10  yol ( yuhl )

Kiraan 1-10 ( Bahasa Cina ) 

 il ( eel )
 i ( ee )
 sam ( sahm )
 sa ( sah )
 o ( oh )
 yuk ( yuke )
 chil ( cheel )
 p'al ( pahl )
 ku ( kuu )
10  sip ( ship )

Dalam braket tu sebutan dia yang betul kayy . Hafal 1 sampai 10 pon dah kira okey dah . Molek gitu *

Bulan 

Januari  Irwol ( Eer-wuhl )
Februari  Iwol ( Ee-wuhl )
Mac  Samwol ( Sahm-wuhl )
April  Sawol ( Sah-wuhl )
Mei  Owol ( Oh-wuhl )
Jun  Yuwol ( Yuu-wuhl )
Julai  Chilwol ( Cheel-wuhl )
Ogos  Palwol ( Pahl-wuhl )
September  Kuwol ( Kuu-wuhl )
Oktober  Shiwol ( She-wuhl )
November  Shibilwol ( She-beel-wuhl )
Disember  Shibiwol ( She-bee-wuhl )

Banyak dapat informasi tak harinie ? Hehe tangan dah lenguh nak menaip . Nak fikir lagi maksud-II dia . Jangan lupa salin dekat buku nota semua nie tau ! Daya ada banyak lagi nak ajar tapi seruan azan dah memanggil . Solat Zohor ! Okey sampai sini je eh . Sampai-kan salam Daya dekat orang sebelah korang , mak ayah korang dan semua yang ada dekat rumah korang tu .

Daya serious nie . Sampai-kan salam Daya tau ! Haha peace (Y) 


5 comments:

Noor Anis said...

sukw belaja kat sini !

eNaL_WaNie said...

daya .. mintak tolong buleh ?? tolong buatkan tuto mcm mne nak buang blog title ?? plizz ..

eNaL_WaNie said...

daya .. mintak tolong buleh ?? tolong buatkan tuto mcm mne nak buang blog title ?? plizz ..

miss_anniesya said...

i love this blog..
tpi an,Anis ader 1 kemusyikilan lorh,
slmt malam bkn(anneyong hijumusseyo)
anis dpt tao di epop bln disember 2011

juliati samsuddin said...

blog akak memang terbaekk...dapat belajar bahasa korea free hehe :D