27 November 2011

Tutorial Cursor Gambar Sendiri

Assalamualaikum ! :)


Yeay ! Malam nie Daya tak sabar nak sokong Harimau Muda . Semoga Allah bagi kemenangan dekat kita .. Amin :)

Pukul 4 tadi Daya tibe-II teringat yang baju bola Daya belum basuh . Cetttt apa lagi kelam kabut laa Daya . Basuh cepat-II , haisy gerun den memikirkannya . Haha pukul 5 baju pon dah kering *letak depan kipas .. Tu yang teruss tangkap pic dekat atas tuu . Haha  ! Weeee

Kejap lagi dah nak Maghrib , haa baik Daya jangan merepek kan ? Hehe jum kita teruskan dengan tutorial kita kayy ? Nie cara Daya sendiri , macam mana nak buat so korang kena fokus kayy ..

 Apa yang korang perlu cuma laa Photoscape ! So pergi bukak photoscape korang sekarang ..

 


Set-kan width & height :: 50 je tau . Sebab kita nak kecik je . 



Tekan yang dalam bulatan merah tu then klik Photo .

 Korang perlukan gambar korang yang background dia putih so nak tau cara-II dia pergi laa --> SINI




Untuk arrow cursor korang , masukkan tanda > ... Rujuk dekat gambar diatas kayy ..



Adjust-kan arrow tersebut dan letak dekat belah atas ...

 Untuk transparent-kan cursor korang yang cute tu , korang perlukan GIMP .. Takde ? Download dekat --> SINI

 Pilih :: File --> Open .. Lepas tu pilih laa gambar korang yang dah di-edit dekat photoscape tadi ..

 Layer --> Transparency --> Add Alpha Channel.. Dalam kotak nie pulak pilih bentuk yang dalam bulatan merah tu .. Alahh yang macam kayu magic tu . Weeee



 Tekan dekat background yang ber-warna putih sahaja .. Lepas tu tekan 'DEL' dekat lappy korang ..


* background nanti jadi macam nie


 SAVE :: File --> Save As --> PNG




 Upload gambar korang dekat --> SINI  lepas tu amek Direct Link !




 Ctrl+C, copy paste code nie dalam HTML/JavaScript ..

<style>body {cursor:url(DIRECT LINK), url(DIRECT LINK), auto;} </style>
<a href="http://yayahmiss93.blogspot.com/" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>


 Kaler merah tu isi laa dengan direct link yang korang amek tadi . Okey ? Faham murid-II ? Good job ! Jyeahhhh ...

Haa dah azan maghrib dah nie . Tutorial , tutorial jugak . Solat jangan tinggal ! Lagi-II kang ada perlawanan bola . Solat laa doakan kejayaan Harimau Muda kita ! Weee semoga berjaya .. Aumm Aummm ~~~~


17 comments:

roziahojijie said...

wahhh .. mcm rumit je step dye ni . tape2 . nnt kita cube k ? tq :)

Lala Shakila said...

awak , thanks ;)

arisa nazifa said...

Thanks Akak Comey !

Lyeanna Wana said...

kak daya ! jd ! terima kasih !

roziahojijie said...

daya ! jad la tuto nei ! hehe ... tq taw daya . :) credt to Daya :)

Abang Long said...

Sebelum tu..pastikan gambar tu gambar cun2..kalau cam Abg Long ni tak yah laa..lg elok letak gambar kucen jer huhu

Daya The Sixth ! said...

@roziahojijie Good Luck kayy ? :)

Daya The Sixth ! said...

@Lala Shakila Awak , same-II ! :D

Daya The Sixth ! said...

@arisa nazifa Atoto :D

Daya The Sixth ! said...

@roziahojijie Trima kasih :D

Daya The Sixth ! said...

@Abang Long Alahai abang long kan kacak ? :D

Amirul Aimaduddin said...

kak daya nape tak jadi?cuba tgk blog saya =)

Amirul Aimaduddin said...

oke,dah jadi! thanks kak daya!

ika atiqah :) said...

huh . hampir 1jam buat . akhirnya jadi gak . mekasihh :)

Sarah Si Mata Bulat said...

Weeeee...heppy nyer ..dah jadiii,,tenkiu kak daya comei!!

Shah Eira said...

yeahhhhhhhhhhhhhhhhhh !! jadi thankss

Mastura Mohd Shaffee said...

hey , nice tuto :D thanks a lot dear :D