25 November 2011

Tutorial Drop Shadow Pada Gambar

Assalamualaikum ! :)


Hey kawan-II , hari nie best tak bagi korang ? Daya tak rasa seronok laa harini . Bukan bosan tapi entah laa . Siapa yang boleh elak masalah kan ? Korang ada malasah , Daya pon ada . Macam mana nak selesaikan masalah ?

*Amek air sembahyang , solat sunat . Lepas tu keluar enjoyyy ! Confirm lupe punya laa . Ternyata berkesan nie .. Daya dah cuba sendiri . Bangga tak ? Heheh ..

Sebelum tutorial kan , Daya nak tanya kalau BF korang curang apa yang korang buat ? Bunuh ? Haha Daya tak kejam macam tu .. Kalau Daya laa kan , Daya buat tak tahu je sampai dia sendiri kata dia nak putus . Dramatik kan ? :)

Malas laa den nak gaduh-II bagai . Heheh Daya dah mula laa cerita yang bukan-II . Ngehx3 !! ><

Tutorial hari ini ::


SEBELUM



SELEPAS

Nampak shadow yang ada dekat belakang gambar ' SELEPAS ' tu ? Nak tau macam mana nak buat ? Jyeahhh marimari Daya nak ajar nie haaa *okey dah macam nenek Daya cakap ..

Tutorial bergambar okey .. Sorry kalau internet korang lambat . Sabar jelaaa ~~

 First sekali korang kena laa ada GIMP . Kalau tak ada download laa dekat SINI ! 

 Okey open up your GIMP , untuk masuk kan gambar tekan :: File --> Open .. Pilih laa gambar yang korang nak edit tu ..



Gambar yang dah siap di-upload


Untuk kotak nie pilih yang dalam bulatan merah tu kayy ..
Kita nak transparentkan gambar dulu ..



Tekan dekat background yang warna putih lepas tu tekan
'DEL' dekat lappy korang yang comey lotey tu .
Gambar dia jadi macam dekat atas nie . Kelabu berkotak-II 
sekeliling dia . Okey faham ? Now the shadow !



Filters --> Light and shadow --> Drop shadow 
Then keluar satu kotak ( dalam bulatan merah )
Untuk Ofset Y dengan Ofset X , dua-II pilih 40 ..
Blur radius letak 15 je kayy .. Warna pulak pilih laa pape yang korang suka ..
Lepas tu tekan OK !



Secara tiba-II akan keluar laa shadow ! kehkehkeh
secara tiba-II tau ! Ayat mintak penyepak je kan ? ><



Untuk save tekan ::
File --> Save as --> PNG
Boleh tengok dalam kotak merah tu .. Mesti save dekat PNG tau !
Kalau tak , tak menjadi laa manderem shadow kitaaaa ...

Good Luck kayy kawan ! 
 Tips untuk tutorial nie , kesabaran & fokus ! Haa baru jadi . Simple je sebenarnya . Jyeahhh ^^