19 November 2011

Tutorial Edit Blogskin Comel-II ( Part II )

Assalamualaikum ! ^__^



Jyeahhh excited tak Daya nak ajar edit blogskin ??!! Haha Daya tau korang dah biul pale otak korang kan . Kesian garu-II rambut semua . Makan tak kenyang , mandi tak basah , tidur tak lena . Haha semua BLOGSKIN punya pasal betul tak ? :D

Tak ada laa susah pon sebenarnya nak edit blogskin nie . Ibarat korang bukak peti ais je . Hihi nak bagi puisi tak pandai laa pulak . Ngeee . Daya sanggup bangun awal pagi nak ajar korang tau ! *padahal dah pukul berapa dah nie . Matahari dah tegak atas pale . Ngeh ngeh ngeh ...

Daya akan susun apa yang Daya nak ajar harini and Daya bagi jugak beberapa freebies . Mungkin tak berapa nak comel tapi Daya cuba laa eh ? Hehe saya budak baru belajar tapi dah berlagak nak mengajar ! ^^

Dashboard  Template


Cara Edit Header ::

Kadang-II biul jugak nak tukar header nie . Kita nak tukar kita punya sendiri tapi tak tahu dekat mana kan ? Lepas tu mesti kata dalam hati , hmm takpelaa dah lawa dah tu . Tapi tetap tak best sebab nanti mesti ada blog yang sama dengan korang . Huh lengkap karangan luahan Daya . hihihi .

Header nie dekat je code dia . Code gambar selalunya ada dekat BAWAH dua code nie ::

<head>



Dalam bulatan merah tu code header dia . Bukan semua blogskin letak header dekat code nie okey . So jangan serang Daya . Ngeh ngeh ngeh ...

 Tips cari header blogskin :: Code mesti belah-II atas . Korang kena me-RAJIN-kan diri je nak cari okey ? Ibarat zombie mencari mangsa nya ! HAHA *ayat orang obses dengan zombie .

Freebies 



http://4.bp.blogspot.com/-FawDsC8PcU4/TsiP6akHTTI/AAAAAAAAB7g/XeKkx5NkbsQ/s1600/dayathesixth-biru.png



http://1.bp.blogspot.com/-MAbxXSid5gg/TsiP7he1cHI/AAAAAAAAB7o/BN7DJqO_L_o/s1600/dayathesixth-pink.png



http://4.bp.blogspot.com/-_Nh0pnipAvQ/TsiP87uhjpI/AAAAAAAAB7w/1InTKwbalKI/s1600/dayathesixth-purple.png



http://4.bp.blogspot.com/-8h4l4qciJUs/TsiP9yOr78I/AAAAAAAAB74/Vr9dwPz1ReM/s1600/dayathesixth-putih.png


Cara Edit Scrollbar ::

Scrollbar nie penting jugak untuk blogskin korang tu nampak COMEL . Kalau letak scrollbar yang biasa je memang bohsann laa kan . ngeee . So dekat mana nak tukar eh ? Jum check it out sikit !

 Besarkan bijik mata korang , tekan Ctrl+F , lepas tu cari code nie 


</style>
  SCROLLBAR BIASA :: Paste atas code yang korang cari tadi 

::-webkit-scrollbar {
height:3px;
width: 10px;
background: #FFFFFF}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #000000;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}


 SCROLLBAR HOVER :: Paste atas code yang korang cari tadi ( Scrollbar nie bila cursur tak sentuh warna lain , bila sentuh pulak warna lain *buat-II faham jela eh )

::-webkit-scrollbar {
height:13px;
width: 8px;
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #000000;
-moz-border-radius: 2px;
border-radius: 2px;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
-moz-border-radius: 2px;
border-radius: 2px;
background: #81F7F3;
}


 Boleh tukar warna dekat SINI


Udah-II laa tu ye , korang baca memang laa sekejap , Daya menaip nie tak tau bape jam dah . Hukhukhuk , haha *sebenarnya mengelak sebab nak keluar .

Daya nak pegi shopping dengan mama , such a sweet time . Jangan kacau kayy . Kalau jumpa dekat Jalan TAR karang buat-II tak kenal je sudah . Haha jokejoke*

Salam , sampai-kan salam Daya dekat orang depan,kiri, kanan dan belakang korang jugak ! Peace (Y)

Tak tau nak guna blogskin ? --> SINI
Nak edit macam mane eh ? --> Part I
Freebies blogskin comel-II ade tak ? --> SINI


10 comments:

Ain Irah said...

haii haii ! (: curi satu header . thanks yaww :D

fritze said...

thanks :D

hati cik gadis said...

daya nk tanya kalu kite nk tukar pic Kat Sebelah MACAM nK TUKAR PIC "OWNER CAM NE"

Capital N said...

hye..nk tnye,mcm mne bile nk buat shadow bile kite BOLD kn text tuhh ??

miera nazuha said...

kak daya miera amek header tu eah ! pandai kak daya buat header awesome gitu ! thanks :D

nUr iLy AnA said...

dayah please .. help... me...
tolong ... =( .. da penat buad.. blogskin... still... ta boleh ...
please...~.... asyik mengadap tapi ta leyhhh.... please... msg saya ..
nurliana.fitriah@yahoo.com
hope.. dapat tolong saya...

nUr iLy AnA said...

please... da penat ... la.. buat ...
blogskin tapi ta leyhhh... tolong .... tolong .... emmm.... hope dapat membantu .. ni ym saya ...
nurliana.fitriah@yahoo.com...

Nayli wahidah said...

Pandaiiii la dayah buatt,omeyy je jelly tau :(

Anonymous said...

Kak , nak edit scrollbar tak jadi lah :(

Anonymous said...

Kak Dayah , nak edit scrollbar tapi takde effect lah . Kenape ? :(