2 November 2011

Tutorial Edit Blogskin Comel-II

Assalamualaikum ! ^^



Alamakk malam nie Daya macam tak ada mood laa . Pehal ek ? Aiyoo takpelaa Daya kena ajar korang jugak malam nie . 

Ramai dah bising-II . ' Daya nape guna blogskin hilang semua !!! ' ' Daya nak tukar balik laa guna template lame macam mane eh ' ' Daya cepat laaaa buat tutorial edit blogskin ! '

Sorry guys , line Maxis lembab sikit hari nie , pastu tambah lagi Daya bad mood , haisy sorry sangat-II . Kita mule okey ?

Entry nie sambungan --> Entry Nie

Korang dah download dah template yang korang nak kan ? So sekarang

 Dashboard -> Template

Bukak new tab lepas tu bukak blog korang . Makna-nya korang bukak dua tab laa . Sebelah-II kan ? Hehe senang . Kanan tu template ( tempat edit ) , kiri blog korang .






Dalam bulatan MERAH tu yang korang kena edit . Daya bagi salah satu untuk kita edit eh .
Daya pilih Navigation tu .



Okey pergi dekat Dashboard-> Template . Ctrl+F untuk memudahkan korang cari . Cari tiga-II ayat dalam Navigation ( macam dalam gambar ) . Kita cari About dulu .



Pastikan ayat About yang di-cari bawah navigation ( Macam dalam gambar ) . 

Nie gambar bila tekan about .


Ayat ' Write something about you here .sweetie :D' korang cari dekat template tadi . Gantikan dengan ayat korang sendiri .

Lepas cari About , Cari pulak Links . Entries tak payah cari sebab kalau tekan entries terus pegi dekat entry kita yang paling baru .

Cari untuk shoutbox , gantikan dengan code shoutbox korang . Page Facabook semua gantikan dengan link korang tau .

Lepas tu kalau korang perasan , dekat atas sekali blog test Daya tu ade Follow dengan Dashboard .


Jangan lupe tukar jugak tau . Ctrl+F untuk senang kan kerja korang . Cari perkataan Dashboard dengan Follow tu .



Nombor yang Daya bulatkan tu korang tukar laa dengan ID Blog korang . Boleh dapat blog ID macam dalam gambar dekat bawah nie . Pegi je dekat posting . Haa nombor dia dekat atas tu .




Korang boleh tukar header tapi Daya saran-kan tak payah laa eh . Buat susah je . Yang sedia ada tu dah lawa dah kan ? Weee .

Korang tak faham sangat betul tak ? Hehe Daya tau . Korang mesti biul punya laa . Daya ber-malam-II jugak nak belajar guna blogskin nie . 

Tapi ape moto KITA ? Practise makes perfect baby !!! Cube je . Kalau tak jadi cube lagi jangan takut . Bace bismillah banyak-II . Kalau tak jadi add je facebook Daya . Haa maki laa Daya dekat situ . Dah maki baru tanye macam mana nak buat tau . Hehe

Daya tipu je jangan laa marah Daya kalau tak jadi kayy ? Hehehe takut pulak den .

Lagi satu , Daya mintak maaf sebab entry nie bosan . Daya tak buat lawak sikit pon . Nanti korang lagi pening dengan edit blog lepas tu lawak bodoh-II Daya . Haisy sorry kayy.

Good Luck My Friend 

Nak edit lagi ? --> Part II
Tak ada freebies ke blogskin yang comel-II ? --> SINI


22 comments:

Abang Long Online said...

Ooooo...macam tu rupanyer..TQ dear. pasni leh la Abg Long tepek gambo kucen kat background setiap widget...huhu.
Cuma, riso sket takut blog jd lg berat dari skunk yg lambat loading..hmmm

Daya The Sixth ! said...

@Abang Long Online Yela blogskin mungkin berat sikit .

AmiraJKfollower said...

thank you kak Daya:)

NurAzrina said...

boleh tak kalau nak tukar jadi blog yg lama balik ?

ShuhaidaShushu said...

Terimakasihh(Y)

Nurshahira said...

knpa saya cari about x da...

Nurul Azziera said...

ThankyouThankyou :)

meeraAzaly said...

boleh tak tolong buat anis punya macam daya ? akak mmg ak pandai sngat dalam hal ini

Bibbly Dibble'z said...

Salam Kak Daya ... Kenapa bila saya dah siap semua .. Tade post saya yang lama ? Macamana na fix problem ney ?

Ummu Sulaim said...

Assalamualaikum.Kenapa kotak komen tak jadik ea?tkasih<3

ZilaDeha:D said...

Salamm , kenape saye tak jumpe pun Write something about you here tuu . Yang ade just About tu jee .

cHinTa LiBrA93 said...

mcm na nak simpan lagu kat blog erk...??

cHinTa LiBrA93 said...

salam.. mcm na nk simpn lagu kat blog ye???

Arina Aifat said...

assalamualaikum,daya..nak tanye sikit.mcm mne nak ltk gamba dkt about me tu ek?kalau amek link gamba tu dr FB mmg tak boleh ek?

minMaia said...

salam kak daya ,nk tanya ,mcm mana nk letak gmbr kita kt about me ??

izza_atie said...

Thanks akak (Y)
Menjadi :D
But mcm mana nak letak picture at profile ?

nUr iLy AnA said...

please... da penat ... la.. buat ...
blogskin tapi ta leyhhh... tolong .... tolong .... emmm.... hope dapat membantu .. ni ym saya ...
nurliana.fitriah@yahoo.com...

nUr iLy AnA said...

please... da penat ... la.. buat ...
blogskin tapi ta leyhhh... tolong .... tolong .... emmm.... hope dapat membantu .. ni ym saya ...
nurliana.fitriah@yahoo.com...

fieyka andhika said...

please help me daya :(
pening dahh nii

I'm Arina :D said...

Kak Daya , kenapa waktu saya nak ubah dia punya about tu tak boleh ? Dia tak boleh delete lah .

Cat_Scorpio said...

As salam wbt..Kalau nak tukar gambar kat bahagian 'abaout' tu macam mana ye ? :)

Sha Stevens said...

assalamualaikum daya. cam mane nak masukkan lagu dalam blog ni ek?