10 December 2011

Nak Letak Lagu Dalam Blogskin ? Mari ! Mari !

Assalamualaikum ! .__.


*Tak suka dorang ? Haha kesah pulak . Wekkk . Weee

Okey Daya mengaku kalau tak blogging , Daya bosan tahap nak menjerit dekat jambatan tengah KLCC tu ! Daya tak tahan nak citer nape Daya berhenti blogging .. So entry nie 2 dalam 1 .. Okey u fine with it ? Baca jelaa eh .. Nie luahan hati Daya ~~

The reason why I got feeling to quit ~

Bila start blogging dulu , Daya memang penuh semangat . Aku nak ada ramai followers supaya aku boleh ajar dorang benda yang aku tau . Aku nak orang sanjung aku dan hormati aku . Terima aku seadanya . Terima kelemahan aku ! Nie azam Daya tau .. Daya berusaha kuat untuk belajar coding .. And then , kuasa Allah .. Allah bagi peluang untuk Daya cuba . Ada laa dua tiga orang mintak tolong dengan Daya . Daya rasa bersyukur gila and bangga sebab dapat tolong . Lepas tu ramai dah yang mintak Daya edit blog dorang . Sweet sangat . Daya takkan lupa .. Daya mula mintak bayaran . Alhamdullilah untung banyak .. Tapi ada laa hamba Allah tu , mintak tolong edit . Macam biasa Daya mintak bayar separuh dulu . Dia kata as student dia tak ada duit and Daya faham sebab Daya pon still student . Daya edit dulu , takpe .. Daya percaya semua follower Daya ! Dia kata dia bayar lebih .. Takpe Daya tak kesah kalau dia bayar sikit pon . Tapi dia naik minyak ! Bila dah siap , Daya text dia . Waktu tu tengah malam , Daya sanggup tak tidur nak edit blog dia sorang , dia mintak banyak .. Dia kata thanks , okey nanti esok dia bayar . Esoknya tu Daya nak tulis dekat wall dia , jangan bayar lebih . Boom ! Nama yang anda cari tiada dalam FB anda ! Daya dah berasap sampai paras lutut .. Daya nak check blog dia . Sekali lagi Boom !! Dia dah tukar password and link !! Marah dah naik tahap pinggang .. Daya call dia . Boom Boom Bang !! Anda telah ditipu Daya ~ No yang anda tiada dalam perkhidmatan !!!!!! Siapa tak marah ? Okey tu first reason . Orang tak hormat Daya .. Daya kecewa , Daya dah buat sebaik mungkin tapi ? ermm ..

Sebab nie Daya nak berhenti , faham tak ? Mungkin tak besar . Mungkin sebab Daya nie student lagi so orang amek kesempatan . Dah banyak kali Daya kena .. And kelmarin Daya dah tak tahan ! Sakit hati nie tau ~ Daya nak berhenti ! Tapi follower Daya sokong Daya !! Daya rasa terharu , ada jugak orang yang CARE ! Finally ~

So Daya dah fikir balik , Daya takkan berhenti blogging tapi Daya takkan senang-II akan kena tipu lagi ! Kepada hamba Allah tu , Daya takkan doa dia gagal hidup dia , Daya doa orang kenal diri dia yang sebenar . That all ! Thanks to Abang Faris and Abang Ayoi sebab bagi sokongan dekat Daya ..

Okey now cukup laa dengan cerita Daya yang sadis tu ! Daya akan maju kehadapan ! Amin ~ Kita mulakan tutorial kita untuk hari pertama Hari Baru Hidup Daya ! Jyeahh *sakai

 Ni untuk blogskin sahaja okey ? Jangan buat dekat blog biasa ..

 Dashboard --> Template

 Ctrl+F , then cari tajuk first sidebar korang .

Kalau nak letak youtube player tu dekat sidebar atas sekali korang kena letak code dekat macam dalam gambar nie ~

*tekan gambar untuk besar macam GIANT

Code dia sama ada --> <div class="bar"> atau <div class="sidebar"> 

Ye ye , Daya tau Daya belum bagi code lagu lagi .. Heheh sabar-II ^^'

 Tu kalau nak letak atas sekali .. Kalau nak letak bawah sekali .. Korang cari tajuk sidebar korang yang last sekali ..

Letak code lagu nanti macam gambar dekat bawah nie ~

*tekan gambar untuk besar macam GIANT

Korang akan nampak code </td> , korang paste code ATAS </td> tau .. Peace ..

 Kak Daya ! Code lagu mana ? Haha sabar laa adik-II ku sekalian .. Kakanda mahu makan sebentar . Muahaha okey sorry main-II jap .. Sekarang pergi bukak Youtube korang then cari lagu yang korang teringin sangat nak letak tu ...

 Dah cari lagu yang korang nak , korang copy paste dulu code nie dekat mana yang korang nak .. Bawah or atas yang Daya ajar tadi ..


<div class="sidebar">
<div class="title">Music box</div><br>
<center><object width="200"
height="25"><param name="movie"
value="http://www.youtube.com/v/_AU1yyy_At4?fs=1&hl=en_US&color1=0xE3CEF6&color2=0xE3CEF6&autoplay=1"
 /><param name="allowFullScreen" value="true"
/><paramname="allowscriptaccess" value="always"
/><embed
src="http://www.youtube.com/v/_AU1yyy_At4?fs=1&hl=en_US&color1=0xE3CEF6&color2=0xE3CEF6&autoplay=1"
type="application/x-shockwave-flash"
allowscriptaccess="always"
allowfullscreen="true" width="200"
height="25"></embed
src="http:></paramname="allowscriptaccess"></object>
</center><br>


 Nie lagu Greyson Chance : Waiting Outside The Lines . Kalau taknak tukar takpe ..

Warna BIRU :: Tajuk sidebar korang tu .. Nka tukar lagu saya ke favourite song ke or taknak tukar pon takpe ..

Warna MERAH :: Okey dekat bawah video yang korang dah cari dekat youtube tadi tekan SHARE .. Then code keluar kan ?

Contoh :


Copy code yang akhir tu je .. Faham tak ? Okey code dia yang nie --> http://youtu.be/_AU1yyy_At4 tapi copy code yang _AU1yyy_At4 nie je .. Lepas tu ganti dekat yang MERAH tadi .. Faham tak nie ? Haha usaha tangga kejayaan baby ! I'll never give up again .. I'm sorry pasal nak berhenti sebelum nie ye ? Trimass selalu sokong Daya ^^

* Peace No War *

39 comments:

NuraLyah said...

Sabar la kak Daya k ?
manusia zaman sekarang memang camtu..
tp HAPPY sebab akak dah kembali..!!

gadis chocolate said...

thank..and welcome back yaya :)

aila vendetta said...

smoga Allah mmbntu daya dlm sgla urusan. byk2 doa k :) eeiii,, x gne btol owg tuu, klu sy la, da lme sumpah2 je dy tuu. hehe . ape2 un kne sabar k :)

P/s: i'm soo glad u still cont with blogging . arigatoo :D

|| Shuhada || said...

Yess !
Lain kali kak Dayah minta dia orang bayar dulu baru kak Dayah edit kan .
Dia orang nie bukan boleyh percaye sangad .Tapi ape pun WTB :)
Eh , nak tanye .Ade buat tuto tak macam mane nak buat gambar bergerak ke atas macam kak Dayah punye ?
Reply dekat Shoutbox okay :)

aiNAA kHOdOri said...

apa la org tuh. memg xtaw nk bls jsa org ka. dy x-pk org wat biznes.- sbr byk2 k Dayah.memg la Dayah akn ckp cmnih-(ckp bley la. kau xrasa.)tp, mungkin mna nk taw lh kn. rmai lg yg mintak Dayah edit blog nnti. Aminn. Dayah, nnti, kalau org tu wat biznes,mesti akn terkena jgk mcm pa yg dy wat dkat Dayah. n baru dy akn sdar yg dy pun dh pnah wat kat Dayah sblom nih.

lee rae gun said...

kak,kalo kte nk delete player tu mcm mne ek????

misz Eden said...

klau nak letak scm player mcm mn??

ketodd kepohh said...

kak daya, kalau blog mcam nii http://diyana-aziz.blogspot.com/ nak tukar lagu dia mcam mna ?

@b0uT mE @s F@tin said...

thanks! akhirnye.. dpt jgk masukkan lagu... tq verry much :)

Daya The Sixth ! said...

Same-2 :)

simply erma fazira said...

sayang daya!!yea..dpt gax..thanx a lot

An-Nisa' said...

kak, klu nak letak lagu lain mcm mane??

NF said...

Kesiannya awak Daya , anggap semua ni sebagai cabaran untuk jadikan diri Daya lebih kuat dan tabah .
Allah akan bagi kita pahala kalau kita redha dengan ujian-Nya kan ? :)
apa yang kita lakukan dekat dunia ni akan dapat balasan di akhirat ,

for the next future , we should be more carefull , buat rules sape yang dah bayar baru akan di-edit , so peoples cannot cheat on us anymore . .
=

Blogger Official said...

tengs ! dah jadik da ! sabar sabar . setiap orang pasti ada dugaan nya .. sabar separuh daripada iman .. ^^ .. chaiyok yaya ! ^^

juliati samsuddin said...

thanks kak daya ...dah jadi dah thank you very much :D

Adzyan Othman said...

whoaa! jadik! thanks DAYA :)

putri syazana [vanila] said...

bleh repeat tak lagu?

putri syazana [vanila] said...

bleh repeat tak lagu?

su-ella said...

knape tak jdi cara nal ltk lagu dlm blogskin 2

inain said...

kalau nak masukkan lagu dalam simpanan sendiri macam mana ye? sbb ada lagu yang tak dapat cari dlm internet. jadi tak tau format html dia.

Puteri said...

Thanks akak :DD

ainunhazirah said...

akak x yah la stop blogging ! BTW thanks akak sbb x kedekut ilmu

Anis Nabilah said...

wow thank q sesangat !!dapat juga letak lagu dlm blogskin nie ..

Sharizat said...

Thanks Kak Daya =}
Akhirnye jadi jugak.

Arifah Fahimah said...

Kak Daya,macam mana nak kecikkan sikit box saya tu? http://leadmetoparadise.blogspot.com/ Nampak tak cantik lah. Tolong kasik code eh? Thankyou. ^^

farah syamimi said...

akak saya lepas saya copy code akak , terus profile saya besar . mcm mne nak bg dia kembali ke asalnya?

she-qin-petik bintang said...

kak, saye xdpt buat cm ne ni ? maaf la..saye ni bute IT .. tp, ape2pun tengs la coz da bg tip 2 kat sye.
serius saye xdpt buat..

TyhaLee said...

yey jadik ! tq ! (:

eyra said...

thanx 4 the tutor! ^_^ http://eyranoucxluckyko.blogspot.com/

Adele Farasha said...

tak paham langsung !

Choi Sootus said...

thank's tuto ny! ^^

Sis Luzerz said...

kak daya, saya nak tnye cm ne kak daya buat ank panah ade mcm kelip2 pstu ank pnah kak daya ade tulis daya.. cm ne akk buat?? tolong reply please sgt2... k. ;)

cikCOKLET:) said...

dear, blaja tutorial nie.tengs! follow u :)
hapy Ramadhan.

mohd faiz said...

kape x jadi..follow back blog faiz please http://muhamadfaizfaizfaiz.blogspot.com

Nur Natasya said...

kak , asal tak jadi ?

sha Nomei said...

best2..thanks sis...nt nk try wt..
sudi singah2 la kt my blog k..

hani said...

tq sangat2
saya bru 13 tahun, jd, post mcm ni sangat berguna
sekali lg,thnx, xoxo

Syifaaaaaaaaaaaa said...

Thanks babyy daya. It's work ! I'm so glad :)

Mark Nat said...

thank you kak Daya ^^