23 December 2011

Tips Penjagaan Hidayah Ya Ya

Assalamualaikum ^.^'


Wahh makin lama Daya nie dah makin berlagak nak mengajar benda yang diri sendiri pon fail . Haha tak ada laa kan bak kata pepatah inggeris ' Sharing Is Caring ' <3 , so Daya nak kongsi laa sikit apa yang Daya tau ..

Sebelum tu , entry nie maybe untuk perempuan saja tapi kalau lelaki nak baca pon ape salahnya ~ Hee kepada sesiapa yang tak tahu --> Hidayah Ya Ya nie Daya jugak .. Means Hidayah Ya Ya & Daya The Sixth is the same person .. Biasa laa dulu Daya minat sangat Miley Cyrus tu . Dia ada dua nama so Daya pon nak .. Weee

By the way penjagaan apa Daya nak ajar nie ? Kucing ? Rabbit ? Haha tak ada laa .. Daya nak ajar penjagaan muka , kaki , hmm lebih kurang semua yang perempuan rasa penting .. Nie Daya ikut petua orang dulu-2 .. Hehe

Penjagaan Muka 

Apa-2 pon perempuan mesti nak muka dia bersih kan ? So nie apa yang Daya tau and Daya try then membuahkan hasil ..

 Perempuan mesti selalu masak nasi kan ? Hari-2 Daya rasa laa . So air basuhan beras tu kita boleh guna . Caranya ::

Air basuhan beras yang kedua tu , korang sapu dekat muka 3 kali .. Kenapa 3 ? Sebab dalam Islam semua pon nak 3 kan ? :) Tapi ingat air basuhan yang kedua , bukan yang pertama sebab yang pertama tu nanti gatal-2 ..

*Air basuhan beras boleh melembutkan kulit korang .. 

 Selain nak kulit lembut sehalus bayi , heheh , perempuan mesti taknak kulit berkedut kan ? Haa ikut petua nie

Pecahkan sebiji telur lepastu asingkan telur kuning dan putih .. Yang kuning tu suka hati laa nak goreng ke ape ke , hihi .. Kita nak guna yang putih saja ! Okey then sapukan dekat seluruh muka korang .. Muka korang akan rasa tegang ~ Basuh lepas dia kering okey ? Petua nie buat 2 kali seminggu ye .. 


Penjagaan Mata 

 Biasa laa remaja zaman sekarang memang tidur lewat malam kan ? *Daya pon sama .. Bangun pagi je mata macam panda right ? Wee ape nak buat untuk jadikan mata tu segar balik ?

Ice cube or air batu laa senang kan , korang amek dalam 2 ketul .. Tak payah laa besar-2 , kecik sudah .. Gosokkan dekat keliling mata .. Mata akan rasa sejuk . Buat laa dalam 5-7 minit .. Tak kesah berapa kali korang nak buat dalam seminggu ..


Penjagaan Kulit Tangan

 Tangan perempuan biasa kasar kalau selalu buat kerja dapur . Kalau yang tak buat kerja tu tak risau laa kott ..

Bagi sesiapa yang minum teh selalu tu , hampas teh korang jangan buang kayy .. Masa hampas teh tu still basah sapukan dekat tangan korang . Biar 5 minit baru bersihkan ..

 Air beras pon boleh guna .. Kalau tadi untuk muka , nie untuk tangan pulak .. Rendamkan tangan selama 5 minit dalam air basuhan beras . Sambil tu korang belai-2 laa tangan korang jangan macam patung je rendam tangan tau . Haha 


Penjagaan Bibir

Bibir yang pink semula jadi memang semua perempuan nak kan ? Daya jeles dengan sorang pelakon korea nie . Lelaki okey ! Pink giler laa bibir dia .. Nak tukar boleh ? --'



 Apa yang Daya buat untuk bibir jadi pink ? Daya baru cuba benda nie and hasilnya ada tapi lambat .. Korang kena buat hari-2 !

Sebelum tidur , korang sapukan mentega dekat bibir korang .. Jangan pergi jilat pulak .. Haha ! Biar je sepanjang malam .. Bila bangun pagi bibir jadi lembut sikit ..

Daya tau kalau nak bibir pink sapu ubat gigi kan ? Haha Daya tak pernah cuba sebab Daya rasa boleh buat bibir korang pecah .. Hasil dia sekejap je pon ..

Korang rasa membantu tak ? Hehe harap-2 laa ye ~ Korang jangan malas .. Ingat berapa kali nak buat .. Jangan pelupa jugak .. Kena ingat .. Semua tak payah guna bahan yang mahal-2 pon kan ? Tak payah laa korang nak pergi buat rawatan muka .. Membazir ..

Good Luck ya ? Lepas nie korang akan cantik semula jadi .. Weee sama-2 laa kita mencuba .. Daya buat dah pon membuahkan hasil .. Korang ape lagi .. Haha macam promote iklan *

3 comments: