12 December 2011

Tutorial Date Header Yang Elegent !

Assalamualaikum ! Peace (Y)

*kacak ? Eh eh jangan diganggu yaa ~ Daya report polis baru tau
Nie pakwe Daya nie .. Haha Kyuhyun .. Oh My sangat comel ~~ ><

Kalau semalam hari jalan bersama nenek tercinta , harinie HARI NAIK MOTOR ! *Bangga gilerr .. Daya dah bertahun tak merempit nie .. Untung laa Daya pergi rumah abang sedara tadi .. Bukan main seronok naik motor . Weeee ! Haha *jangan gelakkan Daya okey . Daya memang betul-II seronok tadi ...

Orang hari-II naik motor pon tak bangga macam Daya nie kan ? Wekk nak buat macam mane . Terima laa diriku seadanya . Haha peace (Y)

Eh sebenarnya Daya tak sabar nak tunggu hari Rabu nie ,.. Eh ade ape ? Adoi korang lupa laa tu .. Nie mesti minum air semut banyak .. Isyx3 ! Kan Daya kata ade entry mengejut ? Tak sabar doongg ! Nak cerita je boleh ? Eh sabar yaa .. Kawal nafsu mahu tahu korang tu .. * kalau korang nak tau laa.Weee

Gambaran Tutor :



 Dashboard --> Design --> Edit Html --> Tick Expand Widgets

 Ctrl+F , lepas tu korang cari salah satu code dekat bawah nie yeee ~

h2.date-header {

date-header {

 Pastekan code nie bawah salah satu code yang korang tercari-II tadi tu tau tau tau ~

text-align:center;
text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;
font: 23px lemons can fly;
color: #FFFFFF;
border-top: 2px solid #4B088A;
  border-left: 2px solid #4B088A;
  border-right: 2px solid #4B088A;
  border-bottom: 2px solid #4B088A;
  -moz-border-radius: 15px;
  -webkit-border-radius: 15px;
background: #E2A9F3; }


 Warna MERAH :: Warna shadow tulisan
HIJAU :: Warna tulisan
PINK :: Warna border .. Ada empat eh .. Semua kena sama ~
BIRU :: Warna background 

Semua warna boleh tukar dekat --> Mr Know It All

 Kalau nak tambah background , korang gantikan code background: #E2A9F3; dengan code 

background: url(URL IMAGE); 

 URL IMAGE tu ganti laa url image yang korang nak tu eh .. Daya bagi cadangan korang boleh laa cari dekat --> Kedai Kak Eton

 Dengan senang hati pon korang pon SAVE laa ~~ Tapi jangan terburu-buru nak view blog korang dulu ... Ade lagi satu step !

 Dashboard --> Design --> Page Element

 

Dekat blog post tu klik Edit ! Macam dalam bulatan merah tu tau .. 

 


Tick dekat tempat tarikh tu ye ~ Lepas tu SAVE lagi .. Kejadah penat betul nak save banyak kali kan ? Haha Daya tau korang penat tapi lihat laa hasilnya ! Okey sekarang korang boleh terburu-buru tengok blog korang . Haha !

Lepas tu korang serbu laa pulak --> Budak Sepet nie kalau sudi ye ? Okey Daya dah selesai tugas Daya nie .. Sekarang shift korang pulak jaga blog Daya nie .. Jangan bagi pencuri masuk eh ? 

Satu senyuman ikhlas untuk korang .. Winkwink*


6 comments:

Aina Yusrina said...

Kak Daya, Kyuhyun saya punya la!!!

Hidayah said...

Aina,Kak Daya, Kyuhyun is mine <3

Daya The Sixth ! said...

Kita kongsi laa :D

Hidayah said...

Bermadu ==
Okey,Aina kata dia nak kat Onew SHINee.Kena lah pulak bermadu dengan Kak Daya lah pula :O

Atie Kamaruzzaman said...

cik dayah ,saya tak phm sgt la tutor ny ..da try byk kli tp tak menjadi ..bleh tak wat lg sekali tutor yg senang nak phm ..plizzz :)

Nur Syazwani said...

salam , akak , mcm mne kalau nk buat date tu kat luar dr post body ? mcm akak punye .. ermm , akak paham x ?