6 December 2011

Tutorial Hilangkan Background Header ( Bukan Transparent Header )

Assalamualaikum ! '.__.'



Ohh myy , nie laa Daya tak suka bila bukak tenet tau .. Daya baca tadi , result PMR mungkin keluar 23 disember nie .. Huhu menyesal Daya check . Menggeletar satu badan nie haa . Tinggal berapa hari je lagi ..

Bayangkan laa waktu Daya tengah tiap entry nie , jari-II Daya menggeletar . Haisy --' Sempoi jee habis rosak mood Daya .. Huhu kepada pembaca yang budiman , doakan Daya eh ? Dapat yang cemerlang , jangan gagal ! Huh tu paling penting .. Amin ~

Buat lekk Daya buat peace .. Heheh Daya memang kalau nak tenangkan diri cakap sorang-II . Haa habis laa , korang sedang mendekati orang yang pelik lagi weird :D *Daya tak gila okey ..

Tutorial for today ::

Sebelum



Selepas



Faham eh apa kita nak belajar ni ? Kalau faham good , kalau tak tu buat-II faham jela . Haha tak dapat den nak bantu ..

Okey nie untuk Simple Template okey , yang lain Daya tak tau menjadi ke tak .. Ada 2 benda korang kena buat . First , hilangkan background tu . Second if korang perasan gambar 'Selepas' tu ada shadow dekat Tajuk Header tu kan tu kan ? Kita nak hilangkan tu jugak . So entry nie mungkin panjang berjelaa ~~ Bersedia laa untuk bosann --'

 Dashboard --> Design --> Edit Html --> Tick Expand Widget

 Ctrl+F , then cari code beracun nie eh . Heheh

/* Mobile

 Copy paste code nie ATAS code tadi tau .. Jangan letak dekat bawah . Ingat ! *dah macam nenek

.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }
.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}
.tabs-inner .widget ul { margin: 0px -15px;}
.content-inner{padding: 0px;}


 Okey , sekarang SAVE ! Kita dah pon selesai hilangkan background .. Kita nak hilangkan shadow tu pulak . Haa ikut step bawah nie .

 Dashboard --> Design --> Edit Html --> Tick Expand Widget

 Ctrl+F , cari code beracun yang kedua nie ..

content-outer{

 Bawah code tu ada code yang macam nie . Delete tanpa belas kasihan ! Haha

-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);
  -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;
  box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  margin-bottom: 1px;
}


 Dah delete tanpa belas kasihan tu jangan lupa laa replace balik code tu ye . Haa ganti dengan code bawah nie ~


-moz-box-shadow: none;
-webkit-box-shadow: none;
-goog-ms-box-shadow: none);
box-shadow: none;
margin-bottom: 1px;
}


 Dah tu save buat kali keduanya ! Haa bangga gila Daya dapat ajar nie . Macam baru menang Pingat Emas . Muahhihihi <3

 Kepada sesiapa yang berminat nak buat body blog melengkung pergi laa tanya --> Miss Universe . Sekian , haha

Eh cop-II , mana boleh pergi gitu je . Korang lupa eh Song Of The Day ? Haa babap kang ! haha !
Sebab harini banyak kebenaran yang terbongkar and semua menyakitkan , Daya rasa lagu ' Bad Day by Alvin And The Chipmunk ' nie sesuai untuk Daya . Enjoy your day , jangan sedey macam Daya :')



3 comments:

hafiz hafizol said...

result dah nak kuar... huihuihuiii

roziahojijie said...

betul ke kuar 23 dis ? bedday akak uh :) agaknyer ape 'hadiah' dayah tuk akak ye ?

syakirah said...

ala . . tak bole pun daya ? code content-outer tuh . takde . so syakirah buat yang mobile 2 je . tetap same . (transparent) , tolong :)