26 December 2011

Tutorial Letak Kotak Follower Dalam Blogskin

Assalamualaikum ! ^^'


Perhatian ! Tutorial letak kotak follower ni dah tak berkesan . 
Sila pergi ke tutorial > INI

Apa macam ? Jeles ? Haha tak payah jeles sangat .. Sebab edit je pon .. Semalam Daya ada post dekat Diari Sahabat Blogger dengan Budak Budak Bloggers gambar macam nie .. Hehe kelakar tengok dorang jeles ! Weee

Nak tau macam mana nak buat ? Facebook sesiapa pon boleh buat .. Kalau permintaan ramai , Daya akan buat .. Hehe cepat buat request tutor tu ! :D

Sekarang Daya nak tunaikan tutor yang dimintak oleh seorang adik chumel Daya nie , Siti Fairuz Najwa .. Dia tanya macam mana ye nak letak kotak follower dalam blogskin ? Arghh susahnya .. Hehe takpe Daya ada .. Jum Daya ajar :)

 Yang paling penting mesti laa korang kena sign in blog korang dulu ..

 Sebelum pape korang mesti pergi --> SINI

 

*Tekan Add the members gadget


 


Edit width tu ikut kesesuaian blog korang .. Nak kecikkan ke , besarkan ke or 
biarkan je saiz tu ..

Lepas tu edit colour semua and tulisan .. Tekan Generate code kalau dah siap !
Okey tinggalkan dulu web nie , jangan tutup ! Tinggalkan sekejap .. Pastu pergi dekat blog korang ..


 Dashboard --> Template

 Ctrl+F , lepas tu cari tajuk pertama sidebar korang .. Kalau contoh blog test Daya --> SINI  , sweet followers kan ? So cari ayat tu .. Faham ye ?

 Selalunya mesti laa follower letak dekat atas kan ? Jadi korang letak code ATAS tajuk first sidebar korang tadi tu .. Contoh ::


Code untuk tajuk sidebar :: <div class="bar"> or <div class="sid"> or <div class="side"> or yang bunyi macam sidebar ..

Paste code nie ATAS code tu ya , ingat tau !

<div class="bar">
<div class="main-title">Sweet Followers</div>
<br><center>Code dekat 'Generate Code'</center>
</div>
<br>


 Yang Warna Merah tu korang gantikan dengan code yang ada dalam generate code .. Ala web yang Daya suruh tinggalkan sekejap tadi tu .. Weee !

 Dah siap tu Preview dulu tau ! Takut tak jadi pulak .. Hee .. Kalau dah puas hati SAVE je :)

Tugas Daya dah selesai ! And sekarang MusicPlayer hp Daya tengah main lagi Set Fire To The Rain by Adele .. Best jugak lagu tu .. :) Boboi <3 Spread Love ...

26 comments:

yada yada yada said...

akak tenkiu sesgat >_< tenks <3

Wan Atikah said...

Kak Daya, kawan kite cakap boleh kena saman kalau kita buat macam tu . Yg mgmbr Nazmi Faiz punya post tu . Kite boleh kena saman kalau kite edit jadi benda yang tak sepatutnya . kalau yg mcm akak buat tu takpe kot :/

Shira said...

Kak !! actually agak pening skit.. tapi, alhamdullilah menjadi juga ^^v

Atifa Jumat said...

tengs yaya !

Nur Najihah said...

Tengsss SGT-2 !!!!!!!

aish said...

thx daya <3

khairunnisa adzhar said...

ccamne ek buat status gitu ? nk buat laa . tuto bole dak?

Batrisyia Aimuni said...

Thanks kak Daya dah menjadi :)

Syafirah Daud said...
This comment has been removed by the author.
BicaraSiIbu said...

Salam daya,sy baru je tukar template ke blogskin..sy nak letak kotak folower ke blogskin,tp bila sy pegi ke googlefriendconnect tu xada jumpa member gadget pun...mcmna ek...ajar plezzz....

iNtAn said...

salam yaya. i da try buat tapi bila g googlefriendsconnect takda jumpa pun add gadget. help me please..

Izah aka Eqin NIA said...

@BicaraSiIbu Kite pun tak jadi gak. (:

Purpleys Maiy Sa'adah said...

kita pon tkde ,...

jijah khadijah said...

saya tak jumpa p0n yg friendconnect tu..camne nie akak ?

Ct Mawa said...

google friend connect 2 dh xde :(

Myza Raihan ♥ said...

asal akak tekan 'SINI' tak kuar yg mcm gmbr tu?

*NorAzizahSafardin_ ZieYShy * said...

Kak. Xjmpe pon add gedget tue :'( . tolonggg kakkkkkkk :(

*NorAzizahSafardin_ ZieYShy * said...

kak. Xdpat pon. Tolonggg saya kak :(

katawe said...

xjadi pun.. xjumpa pn macm dlm pic,
bole thu tergkan x.thx

katawe said...

xjadi pun.. xjumpa pn macm dlm pic,
bole thu tergkan x.thx

Anis Aryani said...

X menjadi pon~

Atyqah Minho said...

salam , kak . takk jumpe ponn =,= ? knape erk ? ce ajar ?

Atyqah Minho said...

salam kak ! takk jumpe ponn . knape erk ? dy kluar bnd laenn plakk ?

Budak Cam said...

Kak Daya cara ni x leh guna dah ! sebab google dah retired kan ni ! so cam na ekk

Nis Ira said...

Salam,
Akak, add the member gadget tu nak cari kat mana?

nieyaAzza said...

tq much for the tuto. Done use the widget. thanks again. do visit me keyh. :)