10 June 2011

Tutorial Wishlist

Hye blogger , wow dah malam ..Daya rajin nak buat tutorial ni ~ ehehe semangat jew lepas jumpe UKISS kan ..wahahaha



Okey lets start !

 Dashboard -> Design -> Add Gadget -> Html/JavaScript

 Copy paste code dibawah dalam ruangan Html/JavaScript

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="WISH 1" checked />Own Lappy <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="WISH 2" checked />Pink Phone <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="WISH 3" disable />Ipod <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="WISH 4" disabled />Camera Nicon <br />
</form>

 Yang warna merah Wish korang , yang warna hijau tukar ke checked/disabled .. Checked maknenye sudah ade ..Disable maknenye belum ade lagi ..Faham ? Bagus ~lalala

 Then tekan lah butang keramat , iaitu save ! ehehe dah siap



Tutorial Cute Header

Jeles betul tengok header cute-cute kan ?? geram meh .. Semua tu buat kene guna photoshop .. Arghh malas nak download .. Aku ade photoscape aje ..

Ha ni laa yang Daya selalu dengar dari blogger .. Sape kate photoshop je boleh buat header cute-cute .. Photoscape pon boleh meh ..Lagi pon photoscape ade banyak kelebihan .. Screencapture boleh , lukis doddle boleh .. Header pon boleh ..
So harini Daya ajar macam mane nak buat header guna photoscape dan gimp ..

Kepada yang belum download photoscape ..Tekan download di bawah ye ~ lalala


Bile dah download , automatic die akan terbukak sendiri ..Lepas tu Daya akan terangkan ikut gambar ..seperti di bawah  (KLIK AJE GAMBAR UNTUK BESARKAN )

 

Klik editor~



Tekan Menu yang warna merah belah atas tu ..Dan pilih New Photo
Resize gambar kepada WIDTH=800 HEIGT = 200


Masukkan gambar yang korang nak (klik object ,pilih photo,then photo lagi,pastu pilih gambar korang tu), contoh macam Daya ni .. Korang boleh lukis sendiri
dekat photoscape tu atau cari dekat goggle okey





Tulis pape yang korang nak ( Tekan bentuk T , dekat object tu )




Dah siap edit sume jadi lah macam ni ..Kemudian bukak GIMP pulak..PERHATIAN NI UNTUK SESIAPA YANG NAK HEADER TRANSPARENTS SAHAJA
Opss jangan lupe download GIMP jugak 


Bile GIMP dah dibukak ..ikut langkah dibawah


Tekan File ..then klik open ..cari header korang yang cute tadi tu


Lepas tu tekan layer -> Transparency -> Add Alpha Channel


Yang ni pulak tukar kepada objek yang bentuk macam kayu magik tu ..ehehe


Tekan dekat gambar , pastu tekan delete..(DEL)


Dah siap , save as , lepas tu tekan macam dalam gambar..



Kemudian siap lah header cute anda .. Memang gambar tak transparent tapi bile masuk dekat blog
die transparent okey..

Akhir kata ( cewahh ) , maaf sebab banyak gambar ..Mesti kene bukak banyak new tab kan ..lagi2 yang internet macam siput ..Daya mintak maaf banyak2 ye .. Assalamualaikum 

Kenangan UKISS di Malaysia

Hei guys , morning ! ..Yeah penat meh kaki sebab berdiri terlalu lame untuk fan meeting UKISS .. Tahan jugak la kan sebab UKISS tu ..

Tapi tak bertahan lame nih .. Daya mule2 duduk dekat tepi pentas then pakcik tu marah suruh bangun sebab nnti halang orang lalu .. Kiteorang pon bangun ..Dah bangun , pakcik tu suruh masuk pavi pulak dah ..Kate kiteorang semak dekat situ .. Then okey la .. Pegi makan donut ape sume ..

Lepas tu beratur balik , wahh nampak dengan jelas pentas tu .. UKISS datang jew .. sume angkat kamera dengan kaki ..Hadush mane nak nampak beb ??

Mamat dekat sebelah Daya pon dah mula angkat tangan die ..Wahh memang best laa bau die kan .. HAHA Daya tak tahan , terus pergi masuk pavi and muntahh .. Uwekkk ..

Oh no my beautiful day dah hancusss ! Daya keluar je pavi tengok dah ramai orang dah balik .. Tapi Daya nk tengok jugak lagi kalau2 UKISS still ade .. Ye dorang memang ade ..Orang balik sebab dorang ade kat situ just nak sign poster ..

Daya pegi depan , tolak sume orang and tangkap gambar !  heheh .. Tapi tak jelas so Daya tengok jela ..Kiseop comel ! ..

Last sekali kiteorang tunggu jugak situ kalau2 boleh jumpe UKISS lagi ..Tapi mereka dah balik .. Ade abang tu kesian so die pon bagi kek yang UKISS tiup untuk birthday Dongho dengan AJ .. wahhhh unbelieveable !!
ABANG ILOVEYOU ..Daya pon dapat poster jugak ..Sampai empat .. Yeah tak menyesal Daya pegi fan meeting nih ,,Ingat dah hancus la lepas bau ketiak tu kan .. Tapi semua berjalan lancar ..

Anyway thanks to abang bodyguard ..Saranghae Abang , Ukiss Oppa ..And Happy Birthday juga to Dongho and AJ ..

My beautiful Day (:






UKISS POSTER


UKISS BIRTHDAY CAKE

I'm really2 happy 

8 June 2011

Tutorial Cute Background



Hello friend , sekarang nih tutorial lagi ..yeahh memang tak penat2 tangan Daya ni menaip kan .. huhuhu...Daya tengah rajin gegila ni ~ lalala

Okey dekat shoubox Daya ade orang mintak buat tutorial background macam Daya ..tapi tak bagi link pulakk..hmm 
Tak ape laa , okey sekarang Daya akan bagi link untuk korang cari background comel2 ..Pandai2 laa korang cari mane yang sesuai okey 


Ni je tempat Daya selalu pegi ..Ek eleh ni je ? Haha don't worry ..confirm pening korang cari kalau banyak2 .. Cari perlahan2 okey ..

Freebies Background





Itu sahaja ^^ .. Much Love From Daya The Sixth !


Songs Download

2011 , banyak lagu popular kan kan kan .. Pilih la dekat bawah ni ..Tekan download kalau suke :')
Daya susun lagu2 dekat bawah ni ikut carta Billboard..

 #1 Rolling In The Deep-Adele



 #2 Give Me Everything-Pitbull



 #3 ET-Katy Perry




 #4 On The Floor-Jennifer Lopez


 #5 Just Cant Get Enough-Black Eyed Peas




#6 The Lazy Song - Bruno Mars