6 August 2011

Tutorial Buat Banner


Peace ! :D
Adoii perut dah lapar ni mommy .. Kruik kruik bunyi die .. Kesian kan ..Haha okey tak ada kene mengene pon ..
Hari nie Daya tengok shoutbox , ada ramai yang request tutorial ..hmm sorry sayang . Daya tak sempat kadang2 .. Maaf ~ Daya cube tolong sorang2 okey ..


Untuk tutorial kali ni , pada yang korang perlukan hanya photoscape ..

Bagi yang tak ada photoscape tekan button dekat bawah ni untuk download okey





Daya tak akan cakap panjang .. Just tengok picture je okey :)



Klik editor



Klik pulak menu yang macam dalam bulatan mearh tu ..
Set kan width dengan height.
Kalau ikut gambar Daya set kan width 150 height 200



Korang upload gambar yang comel2 or gambar korang sendiri..
Lepas tu letak tulisan .. Then save ! Ehem perhatian !!
Daya akan tulis 'Daya The Sixth '
Gambar dekat atas ni tulis 'Daya' je kan .. Jangan tulis penuh dulu ..
Sebab kite nak buat effect kan ..


Padam 'Daya' tadi then letak pulak 'The' ..
Lepas tu save .. Lepas save padam pulak 'The' tu then buat 'Sixth'
Bagi gambar yang 'Sixth' tu Daya tak upload sebab rasenye korang faham ..
Kan ? HEHE

Dah save tiga-tiga gambar tadi , korang pergi pulak dekat Animated GIF




First tekan add , lepas tu upload gambar yang korang dah save tadi..
Automatic akan keluar effect gabungan okey ..
Dah puas hati dengan banner korang save laa then letak dekat blog korang yep ! hihi faham kan


BANNAR YANG DAH SIAP




Senang je tutorial ni .. Tak tahu laa korang faham ke tak . Good Luck okey !
Eh dah nak buka puasa ni ..Chaw ! :D


4 August 2011

No More Justin Bieber Please !


Hey guys . First of all , Daya nak mintak maaf sangat2 sebab pernah taksub dengan Justin Bieber . Daya menyesal sebab suke die . Nak tahu kenapa ? Scroll bawah and bace okey ..




Ni lah mamat yang Daya minat gegila dulu .. Ok fine , Daya tau die ensem , macho , pandai menari , macam-macam laa kan . Tapi die fuck Islam beb ! Korang nak terus minat die and masuk neraka sebab taksub dengan die ?
Haisy Daya tak mau laa .. Korang tak payah la nak bieber fever lagi okey ? Islam lagi penting dari justin bieber nie .. Terserah (:

Bukan die je okey yang benci Islam . Raihana and Lady Ga Ga tu jugak . Lagu dorang tu merosakkan ouhh ..
Pemikiran budak2 boleh jadi kuning ! 
Maksud lagu Alejandro korang ingat bagus sangat ke ? Maksud die Allah itu lemah .. Phuii ! Yang budak2 sekarang bangge la dengan lagu tu pulak .. I say man , orang putih sekarang ni memang tengah cuba merosakkan orang Islam ouhh .. 

Jum kite tengok macam mana pengaruh yang Lady Ga Ga dah bawak ..Korang akan sedar betapa sesatnya kita selama ni .. Subhanaallah ~




See that ? Menakutkan laa wei .. 
Pengaruh JB tu lagi teruk . Korang taksub gegila dengan die sampai sanggup tu keluar duit beratus-ratus semata-mata nak tengok die jew ? Apa kate korang derma je dekat masjid , lebih afdal :)
Daya pon sedar Daya suke KPOP . Dan pernah pergi konsert UKISS . Tapi guys tu lain okey , konsert tu percuma dan Daya tak keluarkan sesen pon duit . Yang penting Daya tak taksub dengan dorang ..

Daya nasihat kan kepada Beliebers Islam , confirm2 semua perempuan kan , jangan jeles sangat laa JB tu kapel dengan Selena Gomex or kapel dengan mat bangla or what ever .. Just perlahan-lahan berhenti suka die okey . Lagi bagus benci je terus .. ! Haha kan senang keje ..

Korang minat die ni lagi bagus . Die puji Islam .. Dan die masuk Islam .. JB ada ? Tak ade kan ~~




MAHER ZAIN


Daya seru <-- cewahh ustazah terbaik Selangor , tolong laa sebarkan hal ni okey .. Biar makin ramai benci Si Bibir tu ..Muahaha !

Selamat berdakwah yep ! :)


Tutorial Rapatkan Header



Apa kabar readers ! :)
Serious Daya rindu ouhh nak update banyak2 tapi masa tak mengizinkan dan trial PMR Daya pon dah nak dekat jugak .. Maaf banyak2 okey ~

Mari teruskan dengan tutorial yang ni yep .. Tutorial di-request oleh cik Najiha

1 . Dashboard -> Design -> Edit Html -> Tick Expand Widget

2 . Ctrl + F dan cari code dekat bawah ni

/* Header

3 . Bila dah jumpe tu , korang cari pulak code ni bawah code yang korang cari tadi ..

 border: 9px solid $headerBgColor;

kalau tak faham tengok contoh dekat bawah ni okey .. Sila klik gambar untuk membesarkannya .. <-- Cewahh ayat aku ! :D





Bila dah jumpe code tu , tukar kan 9px kepada 0 px .. Contoh ....

 border: 9px solid $headerBgColor;

_
_

  border: 0px solid $headerBgColor;

4 . Dah siap edit html tu , preview dulu dan tengok lah blog anda yang comey tu dengan header yang sudah dirapatkan :)

5 . Hope you guys enjoy the tutorial dan SELAMAT BERPUASA !