8 October 2011

XiuXiu Tempat Paling Syok Nak Edit Gambar . Jum Daya Ajar ! ^^ Part II

Assalamualaikum ! :)

Daya nak ajar guna XiuXiu lagi . Kali nie part II . Kalau nak belajar part I korang boleh laa pegi dekat --> SINI

Nak download sume pegi dekat Part I okey . Now Daya nak ajar macam mana nak buad benda cool nie . Model kali ni ialah my sweetheart ROBERT PATTINSON ! Weeee .


Oh my man . Dia nampak cool laa kan ? Hikhok :D . Okey sekarang bukak XiuXiu korang . Macam biase tekan laa Yes .




Selalunya terus tekan button kuning tu kan ? Sekarang tekan je yang dalam bulatan merah tu .



Tekan button kuning tu untuk pilih gambar pilihan hati korang .



Dah pilih gambar automatik akan keluar button kuning lagi . Haa tekan jangan tak tekan .



Kali nie kena bagi perhatian sikit .Korang crop mesti crop muka je tau . Jangan laa dengan badanbadan dia sekali .

*Handsomenya Robert .. Weee



Dah siap crop tu , pilih laa gambar yang korang nak ikut sesuka hati . Pilihan dia dekat sebelah kiri yep . 

Senang kan ? Banyak gambar yang kelakar so kalau nak kena kan kawan ke ape ke . Guna laa cara nie . Ececeh jahat je Daya ni ><



Comel je dia nie . Gerammm :D


Eh okey laa yep . Tu je untuk hari nie . Penat sungguh hamba . Selamat beradu . HAHA nie namenya teringin hidup di zaman istana . Weee ! Sudah sudah tidur dulu . * Nanti Daya ajar lagi . Sweetdream yep .

Spread Love  Jum tengok --> Entry FIRST & Entry Part III

7 October 2011

Tutorial Vertical Navigation

Assalamualaikum ! :)
Malam Daya yang sunyi bertemankan Ah Da-Mo <-- Domokun
HAHA terus bertukar name Domo tu kan .

Dah dah Daya mule laa nak merapu tu kan . Jum jum Daya teach korang buad benda baru nie .




Bile cursor hala dekat salah satu link , nanti bertukar warna . Cool kan ? HAHA lagi satu benda ni letaknya di sidebar .



 Copy paste code dekat bawah nie dalam ruangan HTML/JavaScript tu eh

<style type="text/css">
/*Credits: Dynamic Drive CSS Library */
/*URL: http://www.dynamicdrive.com/style/ */
.sidebarmenu ul{
width:240;
text align:left;
list-style-type: none;
font: normal 13px Century gothic;
}
.sidebarmenu ul li{
position: relative;
}
/* Top level menu links style */
.sidebarmenu ul li a{
display: block;
overflow: auto; /*force hasLayout in IE7 */
color: white;
text-align:center;
text-decoration: none;
margin: 1px;
padding: 0px;
}
.sidebarmenu ul li a:link, .sidebarmenu ul li a:visited, .sidebarmenu ul li a:active{
background-color: #C6C6C6; /*background of tabs (default state)*/
border-top-left-radius: 15px 15px;
border-top-right-radius: 15px 15px;
border-bottom-left-radius: 5px 7px;
border-bottom-right-radius: 20px 15px;}
.sidebarmenu ul li a:visited{
color: white;
}
.sidebarmenu ul li a:hover{
border-top-left-radius: 75px 15px;
border-top-right-radius: 55px 15px;
border-bottom-left-radius: 5px 7px;
border-bottom-right-radius: 20px 15px;
-webkit-transition-duration: 1s;
background-color: #000000;}
/* Holly Hack for IE \*/
* html .sidebarmenu ul li { float: left; height: 1%; }
* html .sidebarmenu ul li a { height: 1%; }
/* End */
</style>
<script type="text/javascript">
//Nested Side Bar Menu (Mar 20th, 09)
//By Dynamic Drive: http://www.dynamicdrive.com/style/
var menuids=["sidebarmenu1"] //Enter id(s) of each Side Bar Menu's main UL, separated by commas
function initsidebarmenu(){
for (var i=0; i<menuids.length; i++){
  var ultags=document.getElementById(menuids[i]).getElementsByTagName("ul")
    for (var t=0; t<ultags.length; t++){
    ultags[t].parentNode.getElementsByTagName("a")[0].className+=" subfolderstyle"
  if (ultags[t].parentNode.parentNode.id==menuids[i]) //if this is a first level submenu
   ultags[t].style.left=ultags[t].parentNode.offsetWidth+"px" //dynamically position first level submenus to be width of main menu item
  else //else if this is a sub level submenu (ul)
    ultags[t].style.left=ultags[t-1].getElementsByTagName("a")[0].offsetWidth+"px" //position menu to the right of menu item that activated it
    ultags[t].parentNode.onmouseover=function(){
    this.getElementsByTagName("ul")[0].style.display="block"
    }
    ultags[t].parentNode.onmouseout=function(){
    this.getElementsByTagName("ul")[0].style.display="none"
    }
    }
  for (var t=ultags.length-1; t>-1; t--){ //loop through all sub menus again, and use "display:none" to hide menus (to prevent possible page scrollbars
  ultags[t].style.visibility="visible"
  ultags[t].style.display="none"
  }
  }
}
if (window.addEventListener)
window.addEventListener("load", initsidebarmenu, false)
else if (window.attachEvent)
window.attachEvent("onload", initsidebarmenu)
</script>
<div class="sidebarmenu">
<ul id="sidebarmenu1">
<li><a href="LINK HERE">ABOUT ME</a></li>
<li><a href="LINK HERE">TUTORIAL</a></li>
<li><a href="LINK HERE">CONTACT</a></li>
<li><a href="LINK HERE">TAGBOARD</a></li>
</ul>
</div>


 Warna MERAH :: background
 Warna HIJAU :: background lepas kena cursor
 Warna PINK :: Link yang korang nak
 Warna BIRU :: Ayat korang 

Warna boleh tukar dekat --> SINI

Faham tak murid-II ? FAHAM ! Bagus-II . Haha
Tu aje laa , siap godekgodek code tu , SAVE kayy . Peace yo (Y) .

Spread Love 

Tutorial Blockquote Mengembang

Assalamualaikum ! :)

Apa habak kalian semua ? <-- kesan terlalu biul
Kaykay Daya dah PMR 3 hari . So far so good . 

Daya nak ajar benda baru dekat korang . Haha . Daya nak screencapture blockquote mengembang tu macam mana tapi tak kembangkembang pulak dia . Haha so Daya terus ajar jela yep ? ^^


Cari salah satu code dekat bawah nie .

.post blockquote {

blockquote {

Copy paste code nie bawah salah satu code yang korang cari tadi tu .

text-align: center;
border-top: 3px solid #F5A9F2;
border-bottom: 8px double #F5A9F2;
background: #F8E0F7;
padding: 5px;
}
.post blockquote:hover {
border-left: 3px solid #F5A9F2;
border-right: 3px solid #F5A9F2;
margin: 5px;
border-top-left-radius: 105px 15px;
border-top-right-radius: 105px 15px;
border-bottom-left-radius: 5px 5px;
border-bottom-right-radius: 5px 5px;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px  #000000;
-webkit-transition-duration: 1s;

 Nota kaki :: Warna MERAH tu warna border
Warna PINK tu background dia
Warna BIRU shadow dia .

Code colour tu korang boleh laa dapat kan dekat BFF Daya nie HAHA --> SINI

Dah siap edit sume , ape lagi kan . Dengan senang hati korang pon save laa yep ! ^^

Spread Love 


6 October 2011

Nak Edit Gambar ? XiuXiu Laa Tempat Paling Best . Jom Daya Ajar ! ^^

Assalamualaikum ! :)

OMG esok dah PMR mehh . Daya buat ape depan lappy nie ? Haha nie nama nye hilangkan stress seketika . 

Daya nak ajar korang edit gambar nie . Bukan guna Fotoflexer or apeape je yang korang selalu guna sebelum nie . Daya nak korang guna XiuXiu . 

Macam bahasa Cina kan ? Memang Cina pon . HAHA . Software nie memang bahasa Cina sebab tu Daya nak ajar korang  macam mana nak guna :) Confirm korang memang takkan menyesal download punye . Daya jamin . Sebab memang terbaekk .

First sekali mesti laa kena download kan . Tekan bawah nie untuk download .


Okey bila korang tekan download tu dekat atas tadi terus pegi dekat tempat macam gambar dekat bawah nie kan ? . Tekan yang Daya bulatkan tu untuk download .



Keep / Discard . Pilih Keep okey . Nak download die sekajap je kalau tenet korang tu laju laa . Teehee .

Bila dah download , bukak laa XiuXiu tu . Keluar kotak kan ? Yes & No . Pilih Yes .

Sekarang Daya nak edit gambar Taylor Swift kesayangan Daya . Weee . !



Pilih yang Daya bulatkan tu . Then amek laa manamana gambar yang korang
nak edit .


Sebelah kanan tu semua effect dia . Ikut suke hatimu laa nak yang mane .
Weee !..


Lepas pilih effect yang korang nak . Tekan butang yang atas tu(Bulatan merah atas sekali)



Now , focus on the left .

1 . Kecik-kan / besar-kan muka .
2 . Hilang-kan jerawat .
3 . Jadi-kan kulit lebih putih berseri-seri .<-- Over
4 . Pemerah pipi .
5 . Besar-kan bijik mata . Yang bermata sepet tu . Ni laa kelebihan korang ! . Weee .
6 . Hilang-kan hitam bawah mata .
7 . Contact lens palsu . Rase nak mata ala-ala orang puteh gitu . Pakai laa warna biru . HAHA
8 . Hiasan mata .
9. Bulu mata palsu .
10 . Bulu kening palsu .
11 . Rambut palsu .
12 . Warna-kan rambut .
13 . Lipstick .

Untuk gambar Taylor Swift yang Daya edit tu , Daya just warnakan rambut die jadi gelap sket . Wee ! .


Hijau :: Tukar gambar lain .
Merah :: Save .
Biru :: Terbalikkan gambar .
Kuning :: Crop gambar .


Banyak lagi function dia tapi disebabkan entry nie dah panjang lebar so Daya stop dulu and akan sambung lagi nanti okey . Kalau korang nak godekgodek dulu , boleh je . ^^

Eh ape jadi dekat gambar Taylor Swift tadi ? Hehe lailailai . Jum tengok  ! .



Cantik tak ? Wee !! . Spread Love to Taylor Swift . :)

Jum tengok --> Entry Part II & Entry Part III

2 October 2011

Contest Gambar Bersama Patung Kesukaan

Assalamualaikum ! :)


Klik banner dekat atas ni kalau korang nak join sekali yep ! ^^

Hadiahhadiah

First Place : RM 20 Top-Up
Second Place : RM 15 Top-Up
Third Place : RM10 Top-Up
The price will update. Please take attention.


Blog owner tu sumpah comel . Untung laa die ade elmo kan ? Daya serata dunia Daya pegi , asal Daya sampai je kedai tu . Elmo mesti habis punya laa . Kalau jumpe pon mesti tak bawak duit laa time tu . Nape laa ini mesti terjadi ? Uwahhh :'(

Tapi takpe Daya ade buah hati pengarang jantung jugak . Hikhok . Daya ade Domokun ! His new name --> Ah Da-Mo . Wahh gitu . Kelas betul name die . Name orang korea . HAHA

Daya & Da-Mo
( Double D sibling )



Help help ! Saya tersepit .
Da-Mo berkata . Haha tengok laa die . Kesian meh . Tersepit . ^^

Ni gambar Daya time form 2 . Still freehair waktu tu . Haha sila lah abaikan rambut sakai serta kulit yang tak berapa nak lawa tu . Weeee ! .

I heart you Ah Da-Mo . Saranghae !

Bagi contest ni Daya tag 2 orang blogger . BFF gitu . 


P/S : Bagus laa contest ni . Buad Daya rase makin sayang dekat my Da-Mo tu and nak tangkap pic dengan die banyak2! Weee :D

Spread Love to this contest 

Siapa Follower Bertuah Cik Zety ?

Assalamualaikum ! :)


Klik je banner dekat atas nie kalau korang nak join sekaki ! Weee .

Daya sebenarnya terkejut tengok banner Cik Zety nie tapi dia personally cantik . <-- Pahadal tak pernah jumpe nie . Haha . Tapi serious meh tak tipu punye . Bak kata Selena Gomex , 'I'm not a beauty queen , I'm just beautiful me ' . Haha ade kene mengene ke ? Hikhok !

Dah dah , mule laa Daya sewel nie kan . :D Okey hadiah untuk contest nie RAHSIA . Dengar macam tak best je kan . Tapi cuba fikir , buatnya Cik Zety nie beli tudung , pemenang die lelaki ? Haaa kan susah . Memandangkan Daya nie suke misteri so Daya pon join ! 

Cik Zety nak peserta komen pasal blog die . Ni syarat contest laa kan . So dengan berbesar hati dan amat berbangge sekali Daya pon komen laa ::

 Daya suke ayat Cik Zety , cara die tulis blog . Dari situ Daya tau yang die kelaka orangnye . Peace (Y) ^^

 Miss Simple ! Haa ni gelaran Daya bagi untuk Cik Zety . Blog die simple and sejuk hati mak die memandang . Perfect ! Hikhok .

 Lagi satu Cik Zety nie bukan calangcalang orang . Die pandai buat doodle pulak tuh . Gilerr ahh , Daya nie naik biul nak buat doodle , Cik Zety dah buat banyak dah . Sumpah jeles -,-

 Cik Zety pon ade tanya follower , die patut update pasal ape . Daya cadangkan update je pasal ape yang terlintas dalam otak . Kalau rase nak buat tutorial , buat . Rase nak luahkan perasaan , buat . You kan Miss Simple ! ^^

Habis laa Daya dah mule merepek . Sorry Cik Zety . Ni ikhlas dari hati saya . Weeee !

Spread Love to this contest !
Siapa Follower Bertuah Cik Zety ?