14 October 2011

Tutorial Border Dekat Shoutbox

Assalamualaikum ! :)

“I’ll be back so soon you won’t have time to miss me. Look after my heart — I’ve left it with you.”

Kalau korang tengok citer Twilight korang tau laa ayat dekat atas nie . Ayat Edward , menyentuh hati dan perasaan . Weee .

Okey saja nak semak kan sikit citer Twilight sebab citer yang last sekali dah nak keluar kan . Hehe sekarang Daya mula kan jela terus yep pelajaran kita harinie ^^





1 . Copy paste code dekat bawah nie dalam ruangan Html/JavaScript

<center><div style="Background-image:url(URL IMAGE); repeat; padding: 5px; border:2px solid #4C0B5F; border-top-left-radius: 25px 25px; border-top-right-radius: 25px 25px; border-bottom-left-radius: 25px 25px; border-bottom-right-radius: 25px 25px;"><center>Bersantai bersama Daya The Sixth ! <center>CODE SHOUTBOX</center></center></div></center>

2 . 

 MERAH : Background yang korang nak . Boleh cari dekat --> SINI

 HIJAU : Gantikan dengan ayat korang sendiri eh .

 PINK : Warna border . Boleh tukar dekat --> SINI

 BIRU : Code shoutbox korang laa kan . Pastikan shoutbox korang tu INLINE tau .

Cara Shoutbox Dalam INLINE

1 . Pergi --> SINI . Tekan Manage It Here . Lepas tu sign in laa macam biasa kan .







3 . Dah siap amek INLINE tu korang save then copy paste code shoutbox korang dekat warna BIRU tadi .

4 . Susah ke ? Senang je kan . Heee harap korang faham . Good Luck ! ^^

13 October 2011

Tutorial Shadow Effect Dekat Post Title Dan Sidebar

Assalamualaikum ! :)
Weee . Korang mungkin tak perasan tapi dah dua hari tak update blog . Huhu Daya demam . Kesian kan ? HEHE .

Memandangkan Daya dah sihat sepenuhnya so Daya pon nak share lagi tutorial dengan kawankawan blogger yang tercinta . Peace yo (Y) !



Cuba cari apa yang Daya nak tunjuk ? Hee kalau tak nampak klik je gambar tu kayy biar bagi besar sikit . Tak nampak lagi pegi cari kanta pembesar tu . HAHA

Tengok shadow dekat post title tu , haa tula Daya nak ajar nie . Weeee ! :D




Shadow untuk POST TITLE

1 . Ctrl+F , cari code dekat bawah nie 

h3.post-title {

2 . Copy paste code nie bawah code tadi

text-shadow: 2px 2px 3px #FF0080

Shadow untuk SIDEBAR 


1 . Ctrl+F , cari code nie

h2 {

2 . Copy paste code nie bawah code tadi . ( Hehe code dia sama je dengan yang post title tadi )


text-shadow: 2px 2px 3px #FF0080

 Nota kaki :: MERAH untuk warna shadow . Boleh tukar dekat --> SINI
HIJAU untuk tebal shadow . Daya sarankan sampai 5px sudah . Jangan tebal sangat eh .

Lepas tu korang pon boleh laa save yep ! ^^ . Sebelum Daya end entry nie , Daya nak korang usha sikit lagu Taylor Swift nie . Favourite Daya ! Weee . Spread Love .




10 October 2011

Tutorial Cute Post Title And Sidebar

Assalamualaikum ! ^^

Weee PMR dah habis . Daya pon kate --> MERDEKA ! Berguling atas jalan . Lompatlompat bagai . Sampai dekat rumah je demam . Untung laa . Haha .

Sekarang pakat ramairamai tengok tajuk entry nie . Alahai tutorial lagi kan . Hehe nak buat macam mana Daya rasa benda nie comel so Daya nak ajar laa . 


* Abaikan tajuk nya ye . Tengok corak je . Weee ^^

Haa lebih kurang macam nie laa yang Daya nak ajar korang nih . Daya ajar untuk post title dengan sidebar . Kira 2 in 1 laa . Heee . ^^



1 . Ctrl+F , cari code nie ::

Untuk POST TITLE  , cari laa salah satu ye .

.post-title {   

h3.post-title {

Untuk SIDEBAR 

 .sidebar h2 {   

2 . Lepas tu korang copy paste code dekat bawah nie untuk code POST TITLE dengan SIDEBAR yang korang cari tu eh .



margin: 1.7em 0 .6em;
padding: 3px 4px;
background: url(URL IMAGE);
border-right:10px solid #fa95c8;
border-left:10px solid #fa95c8;
border-bottom:1px solid #fa95c8;
border-top: 1px solid #fa95c8;
padding: 5px;
font-family:Georgia;
}


3 . Warna MERAH untuk background . Warna BIRU untuk colour . Code yang Daya bagi nie warna PINK tau (macam dalam gambar) , kalau nak tukar colour boleh tukar dekat --> SINI

4 . Haa dengan itu berakhir laa ceramah Daya . Senduksenduk FIFI ! Haha tak ade keje kan . Save laa yang paling penting sekali . Weee kalau takut tak jadi preview la dulu yep ! :)


Spread Love