29 October 2011

Jum Belajar Bahasa Korea By Daya The Sixth ! Part I


Assalamualaikum Cantik & Ensem ! ^^

(menjerittttt ...) Korang tau tak tadi Daya timbang berat , berat Daya dah 49 ! Ape kejadahnye nie . Hancus laa harapan nak jadi Miss Universe -,-

Gadis dekat Korea sana tu semua berat 45 je . Nie boleh mendatang kan marah ooo . Sobsob frustt menongeng ( sambil menongeng )

Dahh laa Daya memandangkan harapan Daya dah hancus , Daya nak buat harapan korang laa jadi nyata . Bak kata sesape jela , Makes your dream came truth 

Daya tau ge-girl dekat luar sana tu nak sangat pergi Korea kan ? Nak jumpa artis pujaan laa kononnya kan . Padahal bukan jumpa kalau pergi sana pon . Weee . So kalau nak pergi sana mesti belajar bahasa dia dulu betul ? Haaa Daya nak ajar korang sikit bahasa Korea naa .

Sebelum mula pergi amek pensel dengan buku . Tulis bagi ingat :D
Jangan lupa baca Bismillah . Setan nie jahat banyak . Harini korang ingat laa esok korang lupe pulak . Heheh merepek ^^ 

Panggilan

Dekat negara kita yang indah nie , panggilan sesama kita ape ? Saye , awak , kau , aku , gua , lu macam-II lagi laa kan . Ingat kita je ade , orang Korea pon ada panggilan jugak tau .

Na

Na nie merujuk kepada Saya . Dalam BI , I laa kan . Daya bagi satu contoh ayat eh guna ' Na '

 Seoure ka-go shipoyo ( Soh-uhl kah-go she-poh-yoh )

Yang dalam braket tu macam mana nak sebut dia . Haa ape lagi cuba laa teka ape maksud dia ? Daya bagi 50 sen ! Haha tak mau ? Takpe Daya boleh pergi beli Chokie-chokie . Weee . Maksud dia ' Saya nak pergi ke Seoul '

Saya dalam Korea bukan ' Na ' je tau . ' Narul ' , ' Naege ' , ' Nae ' , ' Naui ' pon maksud dia saya jugak .Haa hamekk hang . Ingat senang ke bahasa Korea ? Ikut ayat laa nak guna yang mana satu kan . Daya nampak ade yang dah garu-garu kepala tu ? Haha kesian . 

 Kita -->  Uri ( Uh-ree )
 Saya punya -->  Naegot ( Nay-gute )
 Awak --> Tangshin ( Tahng-sheen )
 Awak punya -->  Tangshinui ( Tahng-sheen-we )

Ape macam ? Dah 'mesra' dengan semua panggilan ? Practise makes perfect ! Jangan risau . Sebut yang dalam breket tu tau . Tu cara sebutan yang PERFECT !

Haa hurmm Nama ??

Nie soalan paling femes laa kan kalau dekat Malaysia nie . Ayat biasa orang laki . Hehe nama awak sape ? duduk dekat mane ? Alah dah biase dah . Haha . Nak mengorat awek Korea pulak ? Yang gadis tu nak lelaki ensem dekat Korea ? (menjerittttt...)

Sape yang taknak kan ? Huhhh tibe-II teringat GD . Wee

Contoh situasi bertanya nama antara GD dengan Daya & kawan-II ::

  Daya : Nama awak siapa ?
Irum-i mwo shimnikka ? ( Ee-rume-ee mwah sheem-nee-kah ? )

* Nie soalan tanya dekat orang yang baru kenal atau yang kita hormat . Kalau dengan kawan baru atau yang sebaya dorang cakap macam nie je ' Irum-i boyya ? ' ( Ee-rume-ee boyh-yah ? )

Same macam dekat Malaysia laa . Kita tak tanya ' Siapakah nama awak ? ' dekat kawan yang baru kenal kan ? Haa kire same laa dengan Korea . Hehe faham ? :)

 GD pon jawab : Nama saya G-Dragon .
Na-nun G-Dragon imnida ( Nah-nuun G-Dree-gon eem-nee-dah )

 Lepas tu GD tanya pulak : Nama dia  ( kawan pompuan Daya ) sape pulak ?
Kuyoja-ui irumi mwoshimnikka ? ( Kuu-yoh-jah-we ee-ruum-ee mwah-sheem-nee-kah ? )

 Daya jawab : Najibah . Kenapa ?
Najibah . Wae ? ( Nee-jee-bah . Way ? )

 GD malumalu lepas tu cakap : Comel
Kwiyoun ( Kwee-yuh-uun )

Cehh tak guna punya GD -,- Daya yang minat dekat dia , dia minat kawan Daya pulak . Huh ye ye saya sedar saya tak comel . Sobsob #berkyahal terlalu tinggi

Eh entry nie dah panjang berjela laa . Kita baru belajar sikit kan ? Takpe takpe kang korang pening pulak . Kite stop dulu eh ?

Daya sambung dekat Part II . Nantikan laa eh ? Iloveyou ^^ ( Dalam bahasa Korea ' Saranghae ' . Tapi rasanya semua orang dah tau kan kan kan ? )


27 October 2011

Tutorial Hilangkan Tajuk Header

Assalamualaikum ! ^^

Apa buat korang ? Weee ayat sonsang kan . Nie gara-gara tengok CicakMan 2 semalam laa . Haha kelakar tengok Gingerman 1 & 2 tu . Ayat berterabur !

Hmm lapooo laa pulak . Hehe padahal dah menCEKIK roti dah nie . Weeee . Okey dah stop stop . Nie haa Daya nak habak sikit ..Semalam Daya blog walking kan kan kan lepas tu Daya nampak lebih kurang 3 blog yang dekat header comel dia , belakang tu ada titik kecik tau .

Dia tak tahu macam mana nak hilangkan tajuk header sebab tu letak titik kecik . Takpe takpe Daya tau cara dia so meh sini Daya ajar naaa ...



Nie blog test Daya . Daya nak hilangkan tajuk header dia tu .



1 . Ctrl+F lepas tu cari salah satu code dekat bawah nie 

Code satu

.Header h1 {

Code dua ( Cari salah satu )


#header h1 {

blogname h1 {

#header-inner {

2 . Bagi yang jumpa CODE SATU  copy paste code ni bawah code tu

visibility:hidden;
Contoh

.Header h1 {
visibility:hidden;
  font: $(header.font);
  color: $(header.text.color);
  text-shadow: $(header.shadow.offset.left) $(header.shadow.offset.top) $(header.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .2);
}


3 . Sesape yang jumpa CODE DUA pulak , korang tambah code nie sebelum tanda ( } )

visibility:hidden;
Contoh 

#header-inner {
background-position: center;
margin-left: auto;
margin-right: auto;
visibility:hidden;
}



4 . Dah godek godek code tu korang SAVE je . Kalau code tu degil pukul dia !! Haha ape celupp pukul-pukul kan ? Orang dah moden , simbah asid je . Takkan nak simbah asid dekat code ?

Weee dah dah better Daya stop sebelum merepek sampai esok pagi . Kbai . Much Love ~~

Tutorial Hilangkan Navigation Bar

Assalamualaikum ! :)

Urmmm sedapnya mama Daya masak roti . Nak sikit ? Wekkk masuk perut slim Daya sudaaa . Haha .

Selama Daya buat tutorial nie laa kan , Daya sedar ramai newbie yang tengok tutorial Daya . Tapi Daya buat tutorial yang hias-hias je banyak . Yang asas tak ada kan ? Weee mintak maaf bukk .

Takpe-takpe harinie Daya ajar sikit salah satu benda asas yep . Weee dah sediakah semua ? Sediakan kanta pembesar nanti salah tengok pulak ^^



Benda alah nie laa yang Daya nak hilangkan . Korang nak hilangkan jugak ? Jum jum tengok cara dia . Weee




# Cara Pertama

1 . Ctrl+F , cari code dekat bawah nie

/* Variable definitions

2 . Copy paste code nie ATAS code yang korang cari tadi tu


#navbar-iframe {
display: none !important;
}

3 . Haa lepas tu SAVE betul tak Ipin ? Ipin pon jawab betul betul betul !! Weee jum tengok code yang telah di-edit .




# Cara Kedua



1 . Ctrl+F , cari code nie 

#navbar-iframe {display:none;}

2 . Delete code tu lepas tu gantikan dengan code dekat bawah nie

#navbar {height: 0px;visibility: hidden;display: none;} 

3 . Dengan hati yang terbuka korang pon boleh SAVE . Meh dengar Ipin cakap lagi . Betul betul betul !! Weee

*Senangnya dalam hati bila beristeri dua . #Tibatiba




Komen kalau tak jadi .
Okey salam ^^


25 October 2011

Tutorial Header Hover 1 ( Bergerak Ke Kiri )

Assalamualaikum ! ^^

Esok raya kan kan kan ? Walaupun India yang raya Daya nak sibuk jugak ikut raya sekali . Weee . Daya dah siapkan sari dah tau . Haha jokejoke * 

Ni haa sorang kawan Daya nie nak mintak tolong Daya ajar kan dia jadi senget . Eh eh header dia jadi senget . Haha jangan marah yep Riema . Senyum selalu . Choe song hamnida #berlagak cakap Korea jap



Riema mintak Daya ajar macam mana header yang kaku tak bergerak tu dengan ajaibnya telah bergerak ke kiri ? #statement melebih . Daya dengan rasa merendah diri nak ajar korang . Lailailai !




 Ctrl+C , lepas tu cari salah satu code dekat bawah nie .

#header {

/* Header

 Paste-kan code nie bawah salah satu code yang korang cari tadi .


#header:hover{
padding-left:70px;
-webkit-transition-duration: 1s;
}


 Sape-sape yang guna code /* Header paste-kan code dekat atas tadi lepas ----------------------------------------------- */


 Now focus on the colour . Warna PURPLE korang boleh tukar kepada right . Tu maknanya header korang akan bergerak ke kanan . Tapi Daya sarankan korang buat je left sebab nampak lagi cantik . Weee

 Warna PINK untuk kelajuan header tu bergerak . Daya buat --> 1s . Kan ? Tu maknanya satu saat . Korang boleh tukar 0.5s . Header tu gerak lagi laju laa kan .

 Dah godek-godek code tu korang pon save laa eh . Senang je kan ? Ade yang pening ke ? Nak panadol ? Tak de kan ?? #Fuh save bajet aku .


Sebelum Daya end-kan entry malam nie . Daya nak tunjuk doodle yang Daya buat . Serious buruk benor . First time buad . Ketinggalan zaman Daya nie . Korang tengok laa eh . Hehe doodle nie represent Daya . Cuma Daya tak laa tembam macam tu . Pinggang doodle tu pon tak betul . Haha . Gelak laa sepuasnya . Kayy salam ^^ .





23 October 2011

Edit Gambar Guna XiuXiu Part III

Assalamualaikum kamu kamu dan kamu !^^

Sekarang kan Daya dah tak tahu nak ajar tutorial ape lagi dah . Biul pale otak nie nak fikir tau . Tibe-tibe Daya teringat nak ajar korang edit gambar guna XiuXiu lagi . Weee suke tak ? :D


Haaa Daya nak ajar macam mane nak buat gambar jadi cute macam nie . Hikhik . Bukan Daya nak puji gambar Daya tu comel ke ape yep . Weee .

Sekarang korang bukak XiuXiu macam biasa . Bagi yang takde or tak tahu laa ape tu XiuXiu boleh laa pergi dekat --> ENTRY NIE . Sambungan entry tu yang --> NIE . Maknenye nie entry yang ketiga yep . Bace sampai habis entry yang pertama tu baru laa korang faham .

Okey dah bukak dah XiuXiu ? Belum lagi ? Takpe takpe saya setia menunggu . Wekkk haha okey pegi bukak cepat .



Tekan button kuning tu untuk pilih gambar yang korang suke okey ?


Model Daya kali nie KIM JAE JOONG ! The most handsome man in Asia . #cair . Now meh Daya terang kan gambar dekat atas nie eh .

Dekat pilihan yang banyak-banyak dekat atas tu korang tekan button yang ke 6 . Lepas tu pilih pilihan yang pertama sekali . Contoh gambar dekat sebelah kanan . Pilih laa ikut sesedap hati korang eh .

Akhir sekali yang belah atas tu untuk SAVE . Wee simple ke kan ? Tapi hasil yang memuaskan . HAHA nak jugak .

Jum tengok gambar KIM JAE JOONG aka HERO tu . Handsome bukan maen ^^




Spread Love to Kim Jae Joong . Haa cakap pasal dia . Jangan lupe tengok dekat SBS(393) citer Protect The Boss hari Isnin dan Selasa pukul 9malam . Yang tak de HD tu pegi tengok dekat Maaduu . Di jamin 100% citer dia bestt pokk . ^^