4 November 2011

Contest Aku , Dia Dan Kamu

Assalamualaikum !^^

# Nie sticky post ( entry melekat ) scroll laa bawah sikit kalau nak tengok entry baru



Eh eh baby nie , Daya buat contest dia terlebey ter-kezutt pulak . Haha comel gitu .

Daya dah lama dah teringin nak buat contest nie . Wee akhirnya dapat jugak buat kan kan kan ? ^^ . Korang kena letak gambar korang dengan orang tersayang . Tak kira laa BF ke , BFF ke , mak ayah ke . Asalkan orang yang korang sayang .

Terfikir pulak nak buat contest nie bile tengok citer The Walking Dead tadi . Ade kena mengena ke eh ? Haha pape jela kan . Dalam contest nie Daya ber-partner dengan Yasmin . Korang boleh laa visit blog dia jugak kayy . Jum sekarang kita tengok syarat-II contest kedua Daya nie .



Dalam pic nie bukan Yasmin . Just a picture with my bestfriend ^^ hehe .


 Korang kena Follow blog Daya & Yasmin #perlu
 Buat satu entry , letakkan banner dekat atas tu .
 Letak satu gambar bersama orang tersayang lepas tu cerita sikit pasal gambar tu .
 Gambar yang di-edit amat-II laa digalakkan .
 Contest nie akan tamat pada 24/11/2011 pukul 11.59 malam .
 Penyertaan kurang daripada 10 orang je , Daya terus batalkan contest nie .
 Pemenang akan dipilih oleh Pak Cik Random ( Tak pasti lagi berapa orang )

Nie pulak senarai hadiah untuk contest nie . Hadiah mungkin akan bertambah eh . Harap korang suka laa hadiah dia .

Hadiah

 Full Edit Blog by Daya
 Header by Daya
 Header by Yasmin
 Glowing Header by Aina
 Topup RM5
 Shawl by Butikpinkku



P/S :: Sesape yang nak sponsor hadiah boleh inbox dekat Facebook Daya kayy . Good Luck ^^ . Jangan lupa tinggalkan link entry yang korang tulis tu dekat entry nie . Comment je kayy ? Trimass .


3 November 2011

Freebies Font Comel-II

Assalamualaikum ! ^^





Kesian Daya tengok budak-II form 5 sekolah Daya tu . Tension je kan nak amek SPM . Daya nie sibuk lari-II sana sini . Heheh biasa laa budak abis PMR . Result harap okey laa kan ? Weee ^^

Daya nak bagi freebies nie . Dah berkurun Daya tak bagi benda free nie . Hehe orang kedekut biase laa . 

Tulisan nie me-main-kan peranan penting tau . Kalau berserabut tulisan blog kita , memang orang takkan bace laa kan . So pilih font comel-II and kemas tau . 

Pilih laa yang mana yang cun eh . Nak amek semua pon boleh . Dorang bukan suami Daya pon . Hehe .




 
Download






Haa ada CUN ? Cun macam Daya ade . Haha perasan pokk . Okey font dekat atas ni laa yang selalu Daya guna . Tak kira laa header ke sidebar ke . 

Kalau korang rase-II font dekat atas nie tak CUN macam Daya  korang boleh pegi --> SINI untuk usha-II font yang CUN macam Fasha Sandha ke ape ke .

Kepada yang tertanya-II macam mana laa nak download font CUN nie , jangan laa pegi call 999 pulak ( macam iklan Hot FM ) korang pegi je --> SINI

P/S : Jangan lupa tengok citer TWD #The Walking Dead dekat astro 413 setiap jumaat pukul 11.00 . Salam ^^



2 November 2011

Tutorial Edit Blogskin Comel-II

Assalamualaikum ! ^^



Alamakk malam nie Daya macam tak ada mood laa . Pehal ek ? Aiyoo takpelaa Daya kena ajar korang jugak malam nie . 

Ramai dah bising-II . ' Daya nape guna blogskin hilang semua !!! ' ' Daya nak tukar balik laa guna template lame macam mane eh ' ' Daya cepat laaaa buat tutorial edit blogskin ! '

Sorry guys , line Maxis lembab sikit hari nie , pastu tambah lagi Daya bad mood , haisy sorry sangat-II . Kita mule okey ?

Entry nie sambungan --> Entry Nie

Korang dah download dah template yang korang nak kan ? So sekarang

 Dashboard -> Template

Bukak new tab lepas tu bukak blog korang . Makna-nya korang bukak dua tab laa . Sebelah-II kan ? Hehe senang . Kanan tu template ( tempat edit ) , kiri blog korang .






Dalam bulatan MERAH tu yang korang kena edit . Daya bagi salah satu untuk kita edit eh .
Daya pilih Navigation tu .



Okey pergi dekat Dashboard-> Template . Ctrl+F untuk memudahkan korang cari . Cari tiga-II ayat dalam Navigation ( macam dalam gambar ) . Kita cari About dulu .



Pastikan ayat About yang di-cari bawah navigation ( Macam dalam gambar ) . 

Nie gambar bila tekan about .


Ayat ' Write something about you here .sweetie :D' korang cari dekat template tadi . Gantikan dengan ayat korang sendiri .

Lepas cari About , Cari pulak Links . Entries tak payah cari sebab kalau tekan entries terus pegi dekat entry kita yang paling baru .

Cari untuk shoutbox , gantikan dengan code shoutbox korang . Page Facabook semua gantikan dengan link korang tau .

Lepas tu kalau korang perasan , dekat atas sekali blog test Daya tu ade Follow dengan Dashboard .


Jangan lupe tukar jugak tau . Ctrl+F untuk senang kan kerja korang . Cari perkataan Dashboard dengan Follow tu .



Nombor yang Daya bulatkan tu korang tukar laa dengan ID Blog korang . Boleh dapat blog ID macam dalam gambar dekat bawah nie . Pegi je dekat posting . Haa nombor dia dekat atas tu .




Korang boleh tukar header tapi Daya saran-kan tak payah laa eh . Buat susah je . Yang sedia ada tu dah lawa dah kan ? Weee .

Korang tak faham sangat betul tak ? Hehe Daya tau . Korang mesti biul punya laa . Daya ber-malam-II jugak nak belajar guna blogskin nie . 

Tapi ape moto KITA ? Practise makes perfect baby !!! Cube je . Kalau tak jadi cube lagi jangan takut . Bace bismillah banyak-II . Kalau tak jadi add je facebook Daya . Haa maki laa Daya dekat situ . Dah maki baru tanye macam mana nak buat tau . Hehe

Daya tipu je jangan laa marah Daya kalau tak jadi kayy ? Hehehe takut pulak den .

Lagi satu , Daya mintak maaf sebab entry nie bosan . Daya tak buat lawak sikit pon . Nanti korang lagi pening dengan edit blog lepas tu lawak bodoh-II Daya . Haisy sorry kayy.

Good Luck My Friend 

Nak edit lagi ? --> Part II
Tak ada freebies ke blogskin yang comel-II ? --> SINI


31 October 2011

Tutorial Blogskin Comel-II

Assalamualaikum ! ^^





Eh eh sejak kebelakangan nie laa kan ramai je yang tanye ' Wei , name kau ape Daya '
Daya pon dengan blurr muke tempoyaknya ' Nama aku Daya laa '

Heheh Daya memang suka blurr-II nie . Seronok ape ? Weee . Nama penuh Daya ' Nur Hidayah Bt Saiful Azmi ' Alahh yang gitu-II tu . Haha femes ayah Daya jap .

Haa blogskin nie ape eh ? Memang ramai dah yang guna sekarang nih . Comel je . Geram Daya tengok . Daya tak reti guna and baru je belajar semalam . Perghh berpusing kepala Daya belajar tau #Okey saya tipu 

Nak tengok blogskin tu macam mana tak kawan-II comel ? Haa tekan laa --> SINI

Comey lotey kan kan kan ? Baek cakap ye kalau tak Daya bom rumah korang . Haha seronok !

Mule-II jum Daya ajar macam mana nak tukar dia okey .


 Dashboard -> Design -> Edit Html

Korang tekan Revert to Classic Template macam gambar dekat bawah nie .



Bila korang dah tekan nanti , dia pon akan cakap ' Setting Were Saved Successfully ' Wee dia boleh cakap woo . Haha



Lepas dia 'cakap' tu korang abaikan dulu . Tinggalkan blog korang jap . Jangan lupa bagi susu . Cakap MAMA NAK PEGI KEDAI ! Lepas tu korang pon pegi laa --> SINI

Banyak nya tag kan ? Korang pilih laa mana-II yang korang suke ge-gile kan . Tapi Daya tau yang ge-gurl dekat luar sana tu mesti pilih CUTE kan ? Wee takpe takpe Daya memahami . Haha

Pilih dulu skin mana yang korang suka . Lepas tu bukak kayy ? Korang scroll bawah sikit . Dekat belah kanan korang nampak macam dalam gambar nie




Korang boleh preview dulu . Tekan Blogger Main untuk download .

Bukak file yang korang dah download tu . Contoh ::




Copy code dalam tu lepas tu letak dekat blog yang korang tinggalkan dengan susu tadi tu . Cakap MAMA DAH BALIK !

Dah replace code dia korang save laa okey . Faham ye ? Daya tak cakap macam alien kan ? Kawan-II semua cakap Daya cakap macam alien . Yela friends , Daya nak balik Marikh laa nie . 

Nantikan tutorial untuk edit blogskin tu pulak . Tunggu dengan rasa penuh kesabaran yep . Salam ^^


Nak edit macam mane eh ? --> Part I , Part II
Freebies blogskin comel-II ade tak ? --> SINI




30 October 2011

Tutorial Highlight Bershadow ( Neon Part I )

Assalamualaikum ! ^^




Atoto comel tak teddy dekat atas nie ? Weee jangan usik bakal suami Daya tu . HAHA pape jela Dayaaaa ..

Zaman sekarang nie semuanya nak ber-shadow kan kan kan ? Border nak ada shadow , cursor pon nak ada shadow , bayang-II lagi laa nak ada shadow ! # apelaa Daya merepek nie -,-

Haa sekarang Daya nak ajar highlight pulak yang ada shadow . Muahihihi lailailai






Atas tu sebelum di-highlight , yang bawah tu CUN sikit sebab dah kena highlight . Yang CUN tu laa Daya nak ajar nih . Weeee .



 PERHATIAN !


Sesape yang sebelum nie ikut entry --> INI , padam dulu code tu eh kalau nak buat tutorial nie . Peace (Y)


 Ctrl+F , cari code 

a:link {

 Copy paste code nie ATAS code tadi ye kawan-II


::-moz-selection {
color:#9A2EFE;
text-shadow: 2px 2px 4px #9A2EFE;
text-shadow: 0 0 0.5em #9A2EFE, 0 0 0.5em #9A2EFE;
}
::selection {
color:#9A2EFE;
text-shadow: 2px 2px 4px #9A2EFE;
text-shadow: 0 0 0.6em #9A2EFE, 0 0 0.6em #9A2EFE;
}


 Nampak yang kaler MERAH tu ? Tak nampak ? Pegi amek kanta pembesar eh . Weee
Yang tu warna shadow korang . Daya bagi warna PURPLE . Kalau nak tukar korang boleh pergi --> SINI

 Weee . Kita dah sampai di penghujung rancangan laa . Huhu sedih nak berpisah . Nanti Daya bawak lagi banyak banyak banyak tutorial okey ? ^^

Byebye . Salam .