12 November 2011

Tutorial Gambar Jadi Melengkung ( Entry & Sidebar )

Assalamualaikum ! :D


Haha Daya mesti berguling-II bila tengok pic nie tau . Kelakar gileezz ! Nie gambar waktu pengambaran Running Man . Ahli Big Bang - Seungri datang waktu episod nie . 

Daya senyum melebar je tau waktu buat entry nie . Gambar dekat atas tu laa punca-nya . BAHAHAH

Okey nie adek Daya ( terus mengaku adek -,- ) bukan adek betul laa . Kira adek angkatt gitu , mintak tolong dekat Daya . Batrisya nama dia . Dia perasan gambar dekat blog Daya nie melengkung . Wee ade jugak orang perasan eh .

Gambar yang korang upload semua jadi melengkung . Tak kira laa dalam entry or dekat sidebar . 




Simple dan mudah jerr cara dia * dah simple mudah lagi . cettttt


 Ctrl+F , cari code dekat bawah nie haa . Gangster je kan ayat gua .

/* Header

 Copy paste code nie ATAS code ayat korang tercari-II tadi 

img { filter: alpha(opacity=100); opacity: 6; }
img:hover { filter: alpha(opacity=75); opacity: 7; -webkit-transition: 0.5s; }
img {
-webkit-transition: 0.5s;
border-radius: 12px;}


 Kan Daya dah kata senang . Lepas tu korang tinggal nak save je . Simple dan mudah gitu . Hehe

ZZzzzzZ .. Daya dah tidur . Jangan kacau ^^ . Cakap selamat malam sekarang ! Haha . *padahal siang lagi nie haa .



11 November 2011

Jum Belajar Bahasa Korea By Daya The Sixth ! Part 2

Assalamualaikum ! ^^


Mula-II sekali Daya nak mintak maaf sebab tak dapat nak balas kunjungan Shoutbox  korang . Tak dapat nak balas comment korang . Hurm tenet nie lambat dia kalah siput woo . Maaf-kan Daya okey ? *keningkening

Haaa nie Daya nak ajar korang bahasa Korea lagi nie . Daya bukan laa teror mana . Bajet je lebih nie . Hehe ape yang Daya tau Daya share laa dengan korang . 

Daya ada ajar Part 1 dekat --> SINI Usha-II laa kejap . Weee

Kalau jumpe orang mesti laa kita tegur kan ? Macam jumpe kawan-II , cikgu , sesape jela . So first sekali Daya nak ajar korang ' Sapaan ' or dalam omputeh ' Greeting ' . Hehe

Sapaan 

 Selamat pagi --> Annyong hashimnikka ( Ahn-n'yohng hah-sheem-nee-kah )
 Selamat malam --> Annyong-hi chumuseyo ( Ahn-yohng-hee chuu-muu-say-yoh )
 Hello ! ( Dalam telefon ) --> Yoboseyo ! ( Yuh-boh-say-yoh ! )
 Hello ( Depan-II ) --> Annyong haseyo ( Ahn-n'yohng hah-say-yoh )


Selamat Tinggal / Goodbye 

Yang nie korang kena bagi fokus tahap GABAN ! Nie ada banyak . Macam-II cara nak cakap selamat tinggal nie . So stay FOCUS ! Ececeh :D

Anyong-hi-kyeseyo * ( Ahn-n'yohng-he kuh-say-yoh )

 Maksud ayat nie Selamat Tinggal  untuk orang yang akan pergi selamanya atau kita takkan jumpa dia buat masa yang lame ge-gile .

Secara tersirat laa kan , maksud dia ' Hidup dengan aman ' 

Anyong-hi-kaseyo *  ( Ahn-n'yohng-he kah-say-yoh )

 Nie pon maksud dia ' Selamat Tinggal ' jugak . Tapi ape bezanya ye ? Haa ejaan ? Cettt haha memang laa eja berbeza . Kali nie selamat tinggal kita ucap-kan dekat orang yang takkan pergi jauh . Contoh macam cakap selamat tinggal dekat kawan-II lepas balik sekolah . Tapi dekat Malaysia simple je kan ? ' Bye ' Haha .

Sugo haseyo* ( Suu-go hah-say-yoh ) 

 Mentang-II laa Daya budak sekolah , Daya selalu bagi contoh pasal budak sekolah je kan ? Wee haa nie untuk orang yang dah kerja pulak . Cakap dekat rakan sekerja . Maksud dia tetap selamat tinggal tapi maksud tersirat ' Terima kasih atas kerja kuat anda hari ini '

Sekarang Daya nak ajar kiraan pulak . Nak tau tak ? Sebenarnya kan orang korea nie mengira ikut kiraan bahasa cina . Kalau nak kira yang sikit-II contoh macam 1-10 , orang korea guna bahasa korea . Kalau nak kira lebih dari 20 , bahasa cina akan diguna-kan .

Nie salah satu laa yang Daya tau . Lagi satu , 'korean alphabet' ataupun huruf-II korea nie diasas oleh Sejong The Great . Ececeh tu pon nak citerr kan , bila nak ajar nie -,-

Kiraan 1-10 ( Bahasa Korea ) 


 hana ( hah-nah )
 tul ( tuhl )
 set ( sate )
 net ( nate )
 tasot ( tah-sut )
 yosot ( yuh-sut )
 ilgop ( eel-gope )
 yodol ( yuh-duhl )
 ahop ( ah-hap )
10  yol ( yuhl )

Kiraan 1-10 ( Bahasa Cina ) 

 il ( eel )
 i ( ee )
 sam ( sahm )
 sa ( sah )
 o ( oh )
 yuk ( yuke )
 chil ( cheel )
 p'al ( pahl )
 ku ( kuu )
10  sip ( ship )

Dalam braket tu sebutan dia yang betul kayy . Hafal 1 sampai 10 pon dah kira okey dah . Molek gitu *

Bulan 

Januari  Irwol ( Eer-wuhl )
Februari  Iwol ( Ee-wuhl )
Mac  Samwol ( Sahm-wuhl )
April  Sawol ( Sah-wuhl )
Mei  Owol ( Oh-wuhl )
Jun  Yuwol ( Yuu-wuhl )
Julai  Chilwol ( Cheel-wuhl )
Ogos  Palwol ( Pahl-wuhl )
September  Kuwol ( Kuu-wuhl )
Oktober  Shiwol ( She-wuhl )
November  Shibilwol ( She-beel-wuhl )
Disember  Shibiwol ( She-bee-wuhl )

Banyak dapat informasi tak harinie ? Hehe tangan dah lenguh nak menaip . Nak fikir lagi maksud-II dia . Jangan lupa salin dekat buku nota semua nie tau ! Daya ada banyak lagi nak ajar tapi seruan azan dah memanggil . Solat Zohor ! Okey sampai sini je eh . Sampai-kan salam Daya dekat orang sebelah korang , mak ayah korang dan semua yang ada dekat rumah korang tu .

Daya serious nie . Sampai-kan salam Daya tau ! Haha peace (Y) 


10 November 2011

SMKTT ! You're The Best . Byebye ~~

Assalamualaikum ! :')



Setiap pertemuan pasti ada perpisahan kan ? Haisy Daya paling benci laa perpisahan ! Sob sob tapi nak buat macam mana kan ? Allah dah takdir kan macam tu . 

Daya bukan nak pindah pon sebenarnya tapi sedih laa kawan-II Daya yang pandai-II belaka tu masuk asrama nanti . Cetttt Daya nak masuk ? Tunggu 100 tahun lagi laa -,-

Sedey gile . Bunyi je loceng sekolah tadi semua peluk-II . Daya jela kott yang buat macam tu . Haha naik rimas kawan-II Daya . 

Btw lagi 4 hari SPM nak mula kan ? Daya wish yang terbaek untuk abang-II & kakak-II di seluruh Malaysia nie . Daya doakan untuk dorang . Ececeh adek mithali kan ? HAHA 

Mangsa-II SPM & STPM yang Daya kenal

Mahathir Rajalie
Mirul Ahmad
Anas
Amirul Amin
Aliff Asyraf
Faris Seny
Amiruddin Shafee
Fahmi Rozaini

Syahirah Azhar
Christine Michael
Nur Najihah
Lala Lavendar 

Sebenarnya ramai laa lagi kan ? Nak sebut satu sekolah 4 hari 4 malam laa baru nak siap entry nie . Weee ^^

Dorang nie special sebab tu ada nama dorang dekat sini . Btw Daya sayang korang dan sentiasa doakan yang terbaik untuk korang .

Huh meleleh air mata jap tulis entry nie . Tahun depan dah tak jumpe dorang dah . Uwahhh . Sobsob *

Korang tengok laa gambar yang Daya snap-II harinie . Daya nak pegi nangis kejap . Ececeh . HAHA


Daya & Abang Ecad



Daya & Abang Umeir


Dari kanan Daya , Mudrika , Adilah & Azreen
Semua nie BFF Daya <3


Dari kanan :: Najibah ( best friend Daya ) , Daya , Kak Syasya , Abang Anas
& Abang Mahathir .



Daya & Kak Christine



Daya & Azfar
Time nie Daya pegi rumah dia . Minum ice-blended buatan dia .
Perghh sedap . Kelasss kau azfarrr ! Haha



Daya & Abang Fauzan



Daya & Kak Dayaa
Hehe dua-II pon nama sama . Kakak angkat yang paling Daya sayang . Weee



Haa nie dekat depan rumah Azfar . Siap sedia-kan kerusi untuk kitaorang duduk .

Huhu byebye SMKTT . Daya love you :')