19 November 2011

Tutorial Edit Blogskin Comel-II ( Part II )

Assalamualaikum ! ^__^



Jyeahhh excited tak Daya nak ajar edit blogskin ??!! Haha Daya tau korang dah biul pale otak korang kan . Kesian garu-II rambut semua . Makan tak kenyang , mandi tak basah , tidur tak lena . Haha semua BLOGSKIN punya pasal betul tak ? :D

Tak ada laa susah pon sebenarnya nak edit blogskin nie . Ibarat korang bukak peti ais je . Hihi nak bagi puisi tak pandai laa pulak . Ngeee . Daya sanggup bangun awal pagi nak ajar korang tau ! *padahal dah pukul berapa dah nie . Matahari dah tegak atas pale . Ngeh ngeh ngeh ...

Daya akan susun apa yang Daya nak ajar harini and Daya bagi jugak beberapa freebies . Mungkin tak berapa nak comel tapi Daya cuba laa eh ? Hehe saya budak baru belajar tapi dah berlagak nak mengajar ! ^^

Dashboard  Template


Cara Edit Header ::

Kadang-II biul jugak nak tukar header nie . Kita nak tukar kita punya sendiri tapi tak tahu dekat mana kan ? Lepas tu mesti kata dalam hati , hmm takpelaa dah lawa dah tu . Tapi tetap tak best sebab nanti mesti ada blog yang sama dengan korang . Huh lengkap karangan luahan Daya . hihihi .

Header nie dekat je code dia . Code gambar selalunya ada dekat BAWAH dua code nie ::

<head>



Dalam bulatan merah tu code header dia . Bukan semua blogskin letak header dekat code nie okey . So jangan serang Daya . Ngeh ngeh ngeh ...

 Tips cari header blogskin :: Code mesti belah-II atas . Korang kena me-RAJIN-kan diri je nak cari okey ? Ibarat zombie mencari mangsa nya ! HAHA *ayat orang obses dengan zombie .

Freebies 



http://4.bp.blogspot.com/-FawDsC8PcU4/TsiP6akHTTI/AAAAAAAAB7g/XeKkx5NkbsQ/s1600/dayathesixth-biru.png



http://1.bp.blogspot.com/-MAbxXSid5gg/TsiP7he1cHI/AAAAAAAAB7o/BN7DJqO_L_o/s1600/dayathesixth-pink.png



http://4.bp.blogspot.com/-_Nh0pnipAvQ/TsiP87uhjpI/AAAAAAAAB7w/1InTKwbalKI/s1600/dayathesixth-purple.png



http://4.bp.blogspot.com/-8h4l4qciJUs/TsiP9yOr78I/AAAAAAAAB74/Vr9dwPz1ReM/s1600/dayathesixth-putih.png


Cara Edit Scrollbar ::

Scrollbar nie penting jugak untuk blogskin korang tu nampak COMEL . Kalau letak scrollbar yang biasa je memang bohsann laa kan . ngeee . So dekat mana nak tukar eh ? Jum check it out sikit !

 Besarkan bijik mata korang , tekan Ctrl+F , lepas tu cari code nie 


</style>
  SCROLLBAR BIASA :: Paste atas code yang korang cari tadi 

::-webkit-scrollbar {
height:3px;
width: 10px;
background: #FFFFFF}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #000000;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}


 SCROLLBAR HOVER :: Paste atas code yang korang cari tadi ( Scrollbar nie bila cursur tak sentuh warna lain , bila sentuh pulak warna lain *buat-II faham jela eh )

::-webkit-scrollbar {
height:13px;
width: 8px;
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #000000;
-moz-border-radius: 2px;
border-radius: 2px;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
-moz-border-radius: 2px;
border-radius: 2px;
background: #81F7F3;
}


 Boleh tukar warna dekat SINI


Udah-II laa tu ye , korang baca memang laa sekejap , Daya menaip nie tak tau bape jam dah . Hukhukhuk , haha *sebenarnya mengelak sebab nak keluar .

Daya nak pegi shopping dengan mama , such a sweet time . Jangan kacau kayy . Kalau jumpa dekat Jalan TAR karang buat-II tak kenal je sudah . Haha jokejoke*

Salam , sampai-kan salam Daya dekat orang depan,kiri, kanan dan belakang korang jugak ! Peace (Y)

Tak tau nak guna blogskin ? --> SINI
Nak edit macam mane eh ? --> Part I
Freebies blogskin comel-II ade tak ? --> SINI


Tutorial Tukar ' Bullet ' Korang Yang Bosann Tuu !

Assalamualaikum ! :)


Hari yang tak berapa indah kan ? Daya tengah duduk tepi tingakp sekarang nie , tengok hujan turun . Cettt menyesal Daya bukak lappy tepi tingkap nie *Ayat orang takut kilat .

Nak tau tak ? *Tak nak tau sudah . Daya kan semalam ter-miss satu episode The Walking Dead . Huhu citerr zombie tengok malam laa syokk habiss kan ? Nie terpaksa laa Daya tengok citerr zombie waktu hujan . Huhu -,-

Nie citerr pasal zombie , zombie jugak . Korang tau tak bullet tu ape ? Haa meh Daya tunjuk-kan gambar yang lappy Daya nie tangkap . Weee ^^



SEBELUM


SELEPAS



Yang dalam bulatan merah tu laa kita panggil ' Bullet ' ! Wahh nama dia lagi cun dari nama Daya nie haa . Haha . Selalunya kalau korang tekan mesti keluar bulat hitam je kan ? Cettt bosann kott . Nak tukar tak ? Haa tu laa tujuan entry nie disiarkan . Haha metafora lagi ! 




 Ctrl+F , cari code dekat bawah nie 

]]></b:skin>

 Lepas tu korang paste kan code nie ATAS code yang korang cari tadi


.post ul {list-style:none;
}
.post ul li {
    line-height: 1.4em;
        background: transparent url(URL BULLET) no-repeat scroll 0px 4px;
    margin: 0.3em 0;
    padding: 0 0 0.8em 20px;
}



 Warna PINK tu korang tukar laa dengan icon yang comel-II belaka tu eh ? Or boleh pilih salah satu dekat bawah nie ..





http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic006demoji_13717984decoojp.gif


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic007demoji_329170decoojp.gif


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic013demoji_357117decoojp.gif


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic000demoji_406651decoojp.gif


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic000demoji_9266200decoojp.gif


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic018demoji_416449decoojp.gif


http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic016demoji_15674012decoojp.gif



http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic001demoji_417795decoojp.gif


Kalau tak suka yang Daya bagi nie korang boleh laa pilih sendiri dekat KEDAI INI !
Okey cikgu dah letih mengajar , korang pon boleh laa pergi rehat . Eh eh korang dah SAVE belum ? Haa nasib baik cikgu ingatkan . Haha tata ~

17 November 2011

Tutorial Gambar Atas Bawah

Assalamualaikum ! :')



Uisyy kalau den kaya dah lama den beli koleksi perfume macam nie . Macam-II bentuk ade . Weee agak-II bentuk Greyson Chance ada tak ? Haha opss sorry I'm obses !

Harinie kite straight to the point je okey ? Daya tak mau terlepas tengok bola . Dah rindu dekat Muslim Ahmad nie . Cettttt

Daya nak ajar korang buat gambar macam nie ::



Jyeahh <3 Daya memang minat ge-gilo dekat Avril Lavigne nie . Anda bagaimana ? Haha poyoss gitu ayat den .

Apa yang korang perlu-kan untuk buat gambar macam awek Daya tu :: PHOTOSCAPE

Yang tak ada tu boleh laa download dekat bawah nie . Peace (Y) .



Yang dah ada tu kita terus-kan jela perkahwinan kita eh . Tibe-II je kan . Haha Daya . Macam tak kenal pulakss ! ^^




Pilih PAGE




Dekat belah kanan tu ada pilihan . Pilih yang korang nak .
Nak muka korang ada tiga ke empat ke lima ke .
Suke hati laa ~~ Weee




Tekan perkataan 'Photo' dekat kotak putih tu untuk download gambar .





Samaada korang nak letak dua-II gambar sama or gambar korang dengan orang lain ,
terpulang .
* Pulang-kan cinta hatimu =lagu pontianak :)

Korang boleh SAVE dekat sini ! Kalau nak letak ayat sikit ke ape ke . Haa tengok cara dekat bawah nie pulak .



Pergi dekat EDITOR pulak . Tekan 'T' tu untuk tulisan .
Haaa kan senang je tu . Tak susah kan ?
Dapat laa satu gambar yang secantik bunga ros . Peace (Y) 
* Daya tengah puji korang cantik . Yang laki tu ensem laa yep ? :D

Okey chau chau , bolaaaa mariii . Aum Aum ! Haha go go Malaysia ! ^^


16 November 2011

Arghh Zombie Dekat Malaysia !! What ? Guys I'm Sorry

Assalamualaikum ! ( Getar-II * )

Zombie from The Walking Dead

Daya pernah terfikir ' Kan bagus kalau dekat Malaysia nie diserang zombie ' What the fish ?! Memang betul-II ada !! Sorry friends for thinking like that . I'm regret it so muchh . Mintak maaf sangat-II !! Maafkan laa saya . Tak tau pulak boleh jadi macam nie .

Yelaa kadang-II terlalu bosan sampai Daya nak sikit advanture dalam hidup and Daya jadi terlalu obses dengan zombie ! Arghh .

Katanya virus dah datang dekat Malaysia nie . Daya tak tahu macam mana boleh jadi macam tu sebab Daya nie bukan ahli sains or pandai dalam sains . Nak siasat macam dalam CSI tu memang tak laa kan .

Dekat buletin utama (tv 3) memang tak keluar lagi sebab Daya siasat benda nie sendiri . Bukan siasat laa , tapi kawan Daya dari Johor lapor-kan dekat Daya sebab dia tau Daya obses dengan zombie .

Kawan Daya tu sendiri dah tinggal-kan Malaysia semalam . Dia suruh Daya yang urus-kan zombie-II tu . Whattt ? Daya nak uruskan ? Memang takkk laa . Baru datang dekat sikit dengan dia Daya dah jadi lunch dorang ! Ape punya kawan nieeee !!!

Btw korang jangan risau , Daya dah telefon TV 3 tadi dan cerita nie akan keluar berita esok . Tapi Daya risau yang duduk pedalaman sana . Buatnya dorang tak ada tv ? Untuk pengetahuan korang , zombie nie tak jalan terang-II tau . Maksud Daya dorang selalu dalam hutan sana . Macam penghendap ! Oh myyy selamatkan laa Malaysia .

Apa yang Daya nak korang buat sekarang , korang pergi pack barang . Lagi-II yang dekat Johor . Seriously hati-II laa kayy . Keluar rumah malam nie jugak then pergi dekat Airport ! Pernebangan malam nie free dan juruterbang kita sanggup bawak korang keluar dari Malaysia . 

Disebabkan Daya sendiri yang doakan benda-II macam nie Daya sendiri akan pergi hadapi ZOMBIE tu ! Ibu , adek good luck ! Doakan Daya selamat . I'm on my way to Johor right now . Be careful and pleasee be more careful . 

Kalau korang jumpa zombie , yang paling penting PUKUL but must be twice ! Kang tibe-II dia bangun balik ? Hehe . Opss sorry . Entah nape Daya rasa lawak . Terukk betul Daya nie !!

Bagi yang dah kena gigit , tawakal jela . His/her family must kill him/her right away . No excuse ! Jangan rasa simpati langsung ! Kalau tak nanti korang pulak yang kena . Daya tau susah tapi pleaseee untuk kebaikan satu Malaysia .

Daya dapat video ni dalam perjalanan tadi . Goshh that scary !




Haa ? o.O 

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

TERTIPU ! Sorryx5 ! :D

Korang mesti dah tak percaya dari mula kan ? HAHA bosan tahap gunung !



Tutorial Gambar Terang Gambar Pudar

Assalamualaikum ! :D


Haa nak tau tak apa 'dream' Daya ? Daya teringin sangat nak tukar yayahmiss93.blogspot.com kepada www.dayathesixth.com .. Perghh impian Daya yang paling utama laa kiranya . Duit-nya tak ada , harapan menggunung . Cetttt

lalaala unfriend you ~ hehe obses with greyson chance . Okey kepada yang tak suka . Sorry anggap laa kita tak ada jodoh suka benda yang sama ? Haha muahh sikit *

Sebenar benar benar nya kan , tajuk Daya yang elegent tu maksud dia Opicity Effect .
Woww binatang apa tu ? Unta , kambing ? No laa sayang . Maksud dia bila cursor sentuh gambar dalam entry or sidebar , dia bertukar jadi kabur or terang .

Faham ? Good .




 Gambar kabur jadi terang . Amek laa code potion bawah nie <3


<style>
/* ----- Image opacity effect 1 ----- */
.post a img {
filter:alpha(opacity=100);
-moz-opacity: 1.0;
 opacity: 1.0;
-khtml-opacity: 1.0;
}
.post a:hover img {
 filter:alpha(opacity=50);
-moz-opacity: 0.5;
opacity: 0.5;
-khtml-opacity: 0.5;
}
</style>


 Gambar terang jadi kabur . Amek laa code potion nie <3


<style>
/* ----- Image opacity effect 2 ----- */
.post a img {
filter:alpha(opacity=100);
-moz-opacity: 1.0;
opacity: 1.0;
}
.post a:hover img {
filter:alpha(opacity=70);
-moz-opacity: 0.7;
opacity: 0.7;
}
</style>


Haa amek hang ada dua potion beracun . Pilih je yang mana satu . Nak tau ? * Taknak tau takpe . sobsob* Daya sekarang ada 2 benda yang Daya terlalu obses :: Geryson & Zombie . Ouh la la ~ My favourite <3



15 November 2011

Freebies Blogskin !! Suka tak suka tak ? Heheee .

Assalamualaikum ! :')


Tengah dengar azan Asar . Sedap imam dekat kawasan Daya nie azan . Tenang sikit . Peace (Y)

* Eh bagi Daya bagi ucapan sesat sekejap boleh . Boleh ? Okey ? #sabar jelaaa ~ freebies je semua laju kan . 

UPSR Candidate 2011 

Good luck untuk hari khamis nie . Korang nak amek keputusan kan ? Harap
cemerlang gemilang terbilang laa keputusan korang tu . Akak doakan yang terbaek untuk korang . Make your parent pround okey . Kalau dapat lima A tu bagitau akak , akak bagi hadiah special sikit ( senyuman paling manis je pon . Haha )
To my sistah Shuhada , all your best sistah . Love yaa <3

Ucapan yang dramatic kan ? Nangis laa sikit . Hehe . Okey sekarang kita berubah ke topic asal usul entry ni di-karang oleh jari-II molek Daya . Faham ? Good .

Daya tengok dah ramai dah orang guna blogskin nie . Chumel-II belaka gitu . So Daya nak bagi freebies laa sikit kepada yang nak guna . Tapi amaran eh , kalau dah guna blogskin nak guna template biasa balik , semua yang korang edit sebelum nie HILANG !

So download dulu full-template okey ? Masanya telah tiba ! Freebies !! Lailailai ^^ . Yang pasti nie bukan Daya yang buat . Daya jumpa dan bagi dekat korang . Faham ? Good .

Sweet Pinky





Kitty 




Blue like sky ( Ececeh tibe-II teringat lagu Skyscraper )







Black Is Beauty







Tak tahu macam mana nak download ? Don't worry . Meh sini Daya ajar . Rapat lagi dengan lappy tu , rapat lagiiii . Masuk je terus dalam lappy tu . Haha .

Korang boleh ke ENTRY INI untuk tau cara-II nak download , macam mana nak guna .
Pergi pulak ENTRY INI untuk tau cara-II nak edit blogskin okey babe ? Susah sikit nak faham Daya ajar tu . So kena focus tahap gunung okey ! ^^

Sabar jelaaaa ~
Me love yaa . Baibai ><


13 November 2011

Byebye Justin Bieber , Hello Greyson Chance ! :)

Assalamualaikum ! ^^



( menjerittttttttttttt ..... ) 

Korang kena laa faham Daya nie memang sewel bila nampak orang tomey-II belaka nie . Ingat tak bila Daya waktu ZAMAN INI dulu ? Memang sewel laa waktu tu semua entry pasal ZAMAN TU je kan kan kan ? Weee ..

Bak kata status FB Daya ::

' Sayang sebab handsome memang takkan kekal lama '


Oraite peeps ! Zaman dah maju hidup mesti di-terus-kan . Say GOODBYE now ! Kita beralih ke ' GC FEVER ' !!! Jyeahhh <3

Eh jap-II GC tu ape eh ? Cettt , haha takpe-II Daya tak marah sebab Daya pon baru belajar nie haa . GC nie Greyson Chance ! Alaa yang handsome dekat dalam gambar atas sana tu haa . Bukan atas awan tau , atas entry nie je laa . Haha !

Daya kena betulkan niat Daya suke dekat die nie . Ehem-II :) .. Daya suka ( bukan cinta tapi minat ) sebab suara nie power tahap Gunung , haa kedua baru sebab dia cuteeeeeee .
Hehe obses * mata bersinar-II

Unfriend You by GC 
*Dengar dulu sebelum Daya cerita lebih mendalam dan dalam lagi dari laut ? -,-





Jyeahh menusuk tulang rusuk kan suara GC tu ? Weeee ! Okey kejap-II hati Daya tengah cair . Haha metafora betul ..

Little Thing About This Cute Prince


  Greyson Michael Chance
  16 August 1997 ( 14 ?? Takpe-II Daya suka lelaki muda . BAHAHA ! )
  Wichita Falls , Texas , USA ( Tempat lahir kayy bukan alamat rumah ^^ )
  Dia mula femes bila buat cover Paparazzi by Lady GaGa * cari dekat utube sendiri 


Sekarang masa-nya untuk bersedey pulak . Hmm GC nie dah datang Malaysiaaaa !!! Uwahhh pengsan serta merta *

Daya baru tau tadi , huhu kuno kan ? Cetttt . Tisu dah berkotak-II dah habis sebab nie je tau # Okey Daya tipu .

Takpelaa , hei pakwe , you kena datang tiap-II bulan jenguk Daya tau . Haha !

Sekarang happy balik ( biase laa mood perempuan memang selalu berubah . hehe ) , tau tak GC dengan Najwa Latiff kita dah ber-jumpe ? Oh man , she's so lucky ! <3



Jeless tahap Gunung Everest >___<




Adore this picture !! <3


Ape lagi nakk cakap eh ? Haa okey this is my favourite line of mine ! Haha promote ayat sendiri kejap ..

' Byebye JB , Hello GC ! . Jyeahhhh '


Sleep tight and sweet dream ( waktu Daya tengah post entry nie laa )  !
Eh Daya bukan cakap dekat korang laa . Daya cakap dekat GC . Haha jokinggg :D