10 December 2011

Nak Letak Lagu Dalam Blogskin ? Mari ! Mari !

Assalamualaikum ! .__.


*Tak suka dorang ? Haha kesah pulak . Wekkk . Weee

Okey Daya mengaku kalau tak blogging , Daya bosan tahap nak menjerit dekat jambatan tengah KLCC tu ! Daya tak tahan nak citer nape Daya berhenti blogging .. So entry nie 2 dalam 1 .. Okey u fine with it ? Baca jelaa eh .. Nie luahan hati Daya ~~

The reason why I got feeling to quit ~

Bila start blogging dulu , Daya memang penuh semangat . Aku nak ada ramai followers supaya aku boleh ajar dorang benda yang aku tau . Aku nak orang sanjung aku dan hormati aku . Terima aku seadanya . Terima kelemahan aku ! Nie azam Daya tau .. Daya berusaha kuat untuk belajar coding .. And then , kuasa Allah .. Allah bagi peluang untuk Daya cuba . Ada laa dua tiga orang mintak tolong dengan Daya . Daya rasa bersyukur gila and bangga sebab dapat tolong . Lepas tu ramai dah yang mintak Daya edit blog dorang . Sweet sangat . Daya takkan lupa .. Daya mula mintak bayaran . Alhamdullilah untung banyak .. Tapi ada laa hamba Allah tu , mintak tolong edit . Macam biasa Daya mintak bayar separuh dulu . Dia kata as student dia tak ada duit and Daya faham sebab Daya pon still student . Daya edit dulu , takpe .. Daya percaya semua follower Daya ! Dia kata dia bayar lebih .. Takpe Daya tak kesah kalau dia bayar sikit pon . Tapi dia naik minyak ! Bila dah siap , Daya text dia . Waktu tu tengah malam , Daya sanggup tak tidur nak edit blog dia sorang , dia mintak banyak .. Dia kata thanks , okey nanti esok dia bayar . Esoknya tu Daya nak tulis dekat wall dia , jangan bayar lebih . Boom ! Nama yang anda cari tiada dalam FB anda ! Daya dah berasap sampai paras lutut .. Daya nak check blog dia . Sekali lagi Boom !! Dia dah tukar password and link !! Marah dah naik tahap pinggang .. Daya call dia . Boom Boom Bang !! Anda telah ditipu Daya ~ No yang anda tiada dalam perkhidmatan !!!!!! Siapa tak marah ? Okey tu first reason . Orang tak hormat Daya .. Daya kecewa , Daya dah buat sebaik mungkin tapi ? ermm ..

Sebab nie Daya nak berhenti , faham tak ? Mungkin tak besar . Mungkin sebab Daya nie student lagi so orang amek kesempatan . Dah banyak kali Daya kena .. And kelmarin Daya dah tak tahan ! Sakit hati nie tau ~ Daya nak berhenti ! Tapi follower Daya sokong Daya !! Daya rasa terharu , ada jugak orang yang CARE ! Finally ~

So Daya dah fikir balik , Daya takkan berhenti blogging tapi Daya takkan senang-II akan kena tipu lagi ! Kepada hamba Allah tu , Daya takkan doa dia gagal hidup dia , Daya doa orang kenal diri dia yang sebenar . That all ! Thanks to Abang Faris and Abang Ayoi sebab bagi sokongan dekat Daya ..

Okey now cukup laa dengan cerita Daya yang sadis tu ! Daya akan maju kehadapan ! Amin ~ Kita mulakan tutorial kita untuk hari pertama Hari Baru Hidup Daya ! Jyeahh *sakai

 Ni untuk blogskin sahaja okey ? Jangan buat dekat blog biasa ..

 Dashboard --> Template

 Ctrl+F , then cari tajuk first sidebar korang .

Kalau nak letak youtube player tu dekat sidebar atas sekali korang kena letak code dekat macam dalam gambar nie ~

*tekan gambar untuk besar macam GIANT

Code dia sama ada --> <div class="bar"> atau <div class="sidebar"> 

Ye ye , Daya tau Daya belum bagi code lagu lagi .. Heheh sabar-II ^^'

 Tu kalau nak letak atas sekali .. Kalau nak letak bawah sekali .. Korang cari tajuk sidebar korang yang last sekali ..

Letak code lagu nanti macam gambar dekat bawah nie ~

*tekan gambar untuk besar macam GIANT

Korang akan nampak code </td> , korang paste code ATAS </td> tau .. Peace ..

 Kak Daya ! Code lagu mana ? Haha sabar laa adik-II ku sekalian .. Kakanda mahu makan sebentar . Muahaha okey sorry main-II jap .. Sekarang pergi bukak Youtube korang then cari lagu yang korang teringin sangat nak letak tu ...

 Dah cari lagu yang korang nak , korang copy paste dulu code nie dekat mana yang korang nak .. Bawah or atas yang Daya ajar tadi ..


<div class="sidebar">
<div class="title">Music box</div><br>
<center><object width="200"
height="25"><param name="movie"
value="http://www.youtube.com/v/_AU1yyy_At4?fs=1&hl=en_US&color1=0xE3CEF6&color2=0xE3CEF6&autoplay=1"
 /><param name="allowFullScreen" value="true"
/><paramname="allowscriptaccess" value="always"
/><embed
src="http://www.youtube.com/v/_AU1yyy_At4?fs=1&hl=en_US&color1=0xE3CEF6&color2=0xE3CEF6&autoplay=1"
type="application/x-shockwave-flash"
allowscriptaccess="always"
allowfullscreen="true" width="200"
height="25"></embed
src="http:></paramname="allowscriptaccess"></object>
</center><br>


 Nie lagu Greyson Chance : Waiting Outside The Lines . Kalau taknak tukar takpe ..

Warna BIRU :: Tajuk sidebar korang tu .. Nka tukar lagu saya ke favourite song ke or taknak tukar pon takpe ..

Warna MERAH :: Okey dekat bawah video yang korang dah cari dekat youtube tadi tekan SHARE .. Then code keluar kan ?

Contoh :


Copy code yang akhir tu je .. Faham tak ? Okey code dia yang nie --> http://youtu.be/_AU1yyy_At4 tapi copy code yang _AU1yyy_At4 nie je .. Lepas tu ganti dekat yang MERAH tadi .. Faham tak nie ? Haha usaha tangga kejayaan baby ! I'll never give up again .. I'm sorry pasal nak berhenti sebelum nie ye ? Trimass selalu sokong Daya ^^

* Peace No War *

8 December 2011

Apa Kata Daya Berhenti Je ?

Assalamualaikum ! :)


Apa motif gambar nih ? Haa bukan Daya nak cakap yang Daya sayang korang *korang tau Daya sayang kan walaupun tak cakap muahihi , Daya nak cakap  BILA DAYA BOLEH DAPAT HANDPHONE MACAM TU !

Berbalik laa pada tajuk entry kali nie eh ? Sangat dramatik , elegent , ayu dan anggun . Haha okey serious talk here people !

Daya rasa nak berhenti tulis blog laa . Stop jadi cikgu tutorial korang .. Amacam ? Haha alasan eh ? Hmm nak jugak ke ? Tak perlu laa kott eh ..

So for the last time , I want to thanks you all sebab jadi follower Daya yang setia .. Bila Daya online je FB berebut-rebut chat nak tanya pasal blog . Alahai korang , Daya tak hebakk sangat .. Kadang-II tu sehari Daya kecewa kan ramai orang sebab Daya tak tahu jawapan kepada soalan dorang tu .. Hmm :')

Terima kasih sekali lagi sebab tekan link tabung Heartbeat Daya tu . Alhamdullilah rezeki Allah bagi ..Jadi laa duit simpanan sikit .. Heheh

Daya dah blogging berapa lama eh ? Hmm setahun lebih . Daya tulis tutorial nak dekat 8 bulan laa ..Biul jugak laa mula-II tu kan .. Tak tahu macam mana tu macam mana nie . Haha cool je sistahh lame-II dah biasa dah .. Practise makes perfect ! Jyeahhh <3

Terima kasih dah dua kali , haa mintak maaf pulakk ! Daya nak MINTAK MAAFx1000 !!
Huhu banyak sebab woo .. Dengan tutorial Daya kadang-II tak betulnya , freebies macam selebet , mesej kadang-II tak balas , blogwalking tak reti nak balas balik , tak reti nak follow orang .. Dan sebagainya !! Banyak laa salah Daya tapi korang maafkan je ..

Ada kadang-II tu blogger yang tegur Daya , kerjasama korang amat laa dihargai !! Ape yang penting ? KERJASAMA ! :D

Tapi Daya takkan delete blog Daya .. Supaya korang boleh tengok tutorial yang sedia ada tu .. Okey ikhlas dari hati , Daya akan rindu nak blogging , kalau nak tau Daya nie suka cabar diri sendiri taip laju-II . Haha !

Korang boleh still tegur Daya dekat FB . Peace (Y) .. Ohh hampir lupa ! Sesiapa yang pernah tempah edit blog sebelum nie . Thanks yep ! ^^' *walaupun jahanam laa blog tu Daya kejekan ..

Nak tau jugak nape Daya berhenti ? Sebab personal laa .. Daya tak boleh nak citer dekat sini . Haha esok kang jadi HotNews dekat paper macam mana kan ?

Btw , sorry ter-sensitif .. Daya tau korang sebenarnya tak peduli . Haha Daya takut korang marah je .. ' Kak Daya ! kenapa tak update ! ' Woo takut . Haha gurau *takde sape pon pernah cakap macam tu ..

Lastly , korang doa-II kan laa Daya dapat 8A PMR eh ? Doakan Daya sihat selalu .. Tak sakit .. Always remember guys n girls , I LOVE you with all my heart <3 !

Biar Daya nyanyi lagu sikit :')
*Daya nyanyi laa sangat ..



P/S :: Daya amek masa beberapa hari nak fikir pasal berhenti nie . Sorry eh :')


6 December 2011

Tutorial Hilangkan Background Header ( Bukan Transparent Header )

Assalamualaikum ! '.__.'



Ohh myy , nie laa Daya tak suka bila bukak tenet tau .. Daya baca tadi , result PMR mungkin keluar 23 disember nie .. Huhu menyesal Daya check . Menggeletar satu badan nie haa . Tinggal berapa hari je lagi ..

Bayangkan laa waktu Daya tengah tiap entry nie , jari-II Daya menggeletar . Haisy --' Sempoi jee habis rosak mood Daya .. Huhu kepada pembaca yang budiman , doakan Daya eh ? Dapat yang cemerlang , jangan gagal ! Huh tu paling penting .. Amin ~

Buat lekk Daya buat peace .. Heheh Daya memang kalau nak tenangkan diri cakap sorang-II . Haa habis laa , korang sedang mendekati orang yang pelik lagi weird :D *Daya tak gila okey ..

Tutorial for today ::

Sebelum



Selepas



Faham eh apa kita nak belajar ni ? Kalau faham good , kalau tak tu buat-II faham jela . Haha tak dapat den nak bantu ..

Okey nie untuk Simple Template okey , yang lain Daya tak tau menjadi ke tak .. Ada 2 benda korang kena buat . First , hilangkan background tu . Second if korang perasan gambar 'Selepas' tu ada shadow dekat Tajuk Header tu kan tu kan ? Kita nak hilangkan tu jugak . So entry nie mungkin panjang berjelaa ~~ Bersedia laa untuk bosann --'

 Dashboard --> Design --> Edit Html --> Tick Expand Widget

 Ctrl+F , then cari code beracun nie eh . Heheh

/* Mobile

 Copy paste code nie ATAS code tadi tau .. Jangan letak dekat bawah . Ingat ! *dah macam nenek

.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }
.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}
.tabs-inner .widget ul { margin: 0px -15px;}
.content-inner{padding: 0px;}


 Okey , sekarang SAVE ! Kita dah pon selesai hilangkan background .. Kita nak hilangkan shadow tu pulak . Haa ikut step bawah nie .

 Dashboard --> Design --> Edit Html --> Tick Expand Widget

 Ctrl+F , cari code beracun yang kedua nie ..

content-outer{

 Bawah code tu ada code yang macam nie . Delete tanpa belas kasihan ! Haha

-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);
  -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;
  box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  margin-bottom: 1px;
}


 Dah delete tanpa belas kasihan tu jangan lupa laa replace balik code tu ye . Haa ganti dengan code bawah nie ~


-moz-box-shadow: none;
-webkit-box-shadow: none;
-goog-ms-box-shadow: none);
box-shadow: none;
margin-bottom: 1px;
}


 Dah tu save buat kali keduanya ! Haa bangga gila Daya dapat ajar nie . Macam baru menang Pingat Emas . Muahhihihi <3

 Kepada sesiapa yang berminat nak buat body blog melengkung pergi laa tanya --> Miss Universe . Sekian , haha

Eh cop-II , mana boleh pergi gitu je . Korang lupa eh Song Of The Day ? Haa babap kang ! haha !
Sebab harini banyak kebenaran yang terbongkar and semua menyakitkan , Daya rasa lagu ' Bad Day by Alvin And The Chipmunk ' nie sesuai untuk Daya . Enjoy your day , jangan sedey macam Daya :')



5 December 2011

Tutorial Body Blog Melengkung

Assalamualaikum ! :)


Hey macam mana laa jari pon boleh jadi sweet macam nie . Daya dah try conteng jari Daya macam nie , heheh nape tak jadi eh ? Maybe jari Daya tak sweet lettew :3

Tutorial nie ramai jugak yang request dulu . Tapi Daya tak tahu macam mana .. Sorry laa eh lambat sikit Daya belajar . Weee dah edit banyak blog baru laa Daya tau macam mana .. Peace (Y) ..

Sebelum Daya mula ajar , Daya nak mintak maaf sangat-II sebab tak dapat balas blogwalking . Tak dapat nak follow korang . Hmm tenet memang buat hal je sepanjang cuti nie . Don't worry kayy , Daya akan follow jugak korang satu hari nanti ..

There's only 1 thing , 2 do , 3 word , 4 you ~~ *dah mula dah .. Jum mula ! ^^

Cara Pertama

 Dashboard --> Design --> Edit Html --> Tick Expand Widget

 Ctrl+F , then cari salah satu code nie ::

.main-outer {

.content-inner {

 Copy paste pulak code nie bawah code yang dicari-II tadi 

-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;


 Jangan save lagi ! Ada lagi yang korang kena buat nie .. Cari code nie pulak ~

.content-outer{

 Delete code BAWAH .content-outer{ tu ..

-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);
  -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;
  box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  margin-bottom: 1px;
}


 Ganti-kan dengan code nie 

-moz-box-shadow: none;
-webkit-box-shadow: none;
-goog-ms-box-shadow: none);
box-shadow: none;
margin-bottom: 1px;
}


 Haa sekarang baru laa dengan lenggang kangkung korang SAVE ! Agak susah ke eh tutorial nie ? Takpe-II , Daya tau korang pandai :')

Beberapa hari nie laa kan , Daya asyik teringat Harimau Malaya je . Rindu lettew kat Nazmi haha ! Bila Daya nak hilang-kan rindu dekat Harimau Malaya nie , Daya dengar lagi ' Selamanya Harimau Malaya ' .. Ultras Malaya , Daya nak masuk jugak kumpulan tu boleh ? Heheh :'D


4 December 2011

Jom Letak Effect COOL Dekat Gambar !

Assalamualaikum ! ._.



Growing up . Wahh sekarang baru laa Daya sedar Daya dah besar rupanya *bukan tua kayy .. Daya rasa macam baru haritu Daya masuk tadika , haha teringat lagi Daya nangis taknak masuk tadika , terpaksa laa ibu Daya tu tunggu depan tadika sampai Daya balik .. Weee

Korang pon mesti macam tu jugak laa .. Kan kan ? Weee jangan tipu Daya ~ tak baik tau . Haha ! Okey serious Daya cakap Daya rindu nak main kejar-II , sembunyi-II .. Dulu main dengan laki ke perempuan ke semua tak kesah .. Sekarang siapa lagi nak main dengan Daya nie .. .__.

Okey Daya jangan touching , nanti tak boleh nak ajar tutorial nie . Heheh :)
Memandangkan Daya obses dengan Twilight so Daya guna gambar Robert laa sebagai model
untuk harinie yep ..
*Daya suka dia dalam citer tu je , dekat luar dia sakai .. Haha !

Sebelum nie Daya ajar XiuXiu kan ? ( boleh tengok dekat Freebies ) , nie Pixlr-o-matic pulak .. Tapi nie cuma best untuk effect je .. XiuXiu tetap terbaekkk !



Sebelum --> Selepas


Sebelum --> Selepas

Kalau korang tak suka Robert tu abaikan jela muka dia kayy , haha tengok effect gambar tu je .. 

Dont worry effect nie tak guna kan Photoshop tau and bukan nie je effect yang ada , macam-II lagi laa .. Let's start sweetheart ! <3

 Mula-II kena laa download dulu kan ? Okey pergi negara nie --> KOREA * nak jugak

 

Tekan Direct Link untuk download tau . Bukan install or whatever yang lain-II tu .. Understood ? Haha bajet BI bagus !

 Lepas dah download tu korang Open laa tau ( yang internet lembab tu sila laa bersabar , huhu ) , nanti keluar window macam gambar dekat bawah nie ..



Tekan laa sama ada webcam or computer untuk pilih gambar .. Ikut suka hati korang laa .. 

 


1 :: Effect macam gelap-kan gambar ke , nampak macam gambar lama ke ..
2 :: Effect yang COOL tu laa , heheh
3 :: Bentuk frame je . Peace (Y)

 Haa lepas tu korang mesti nampak butang sebesar-besar alam tu yang ada perkataan Save kan ? Hehe tula tempat save kayy ..

Ramai sangat guna benda nie sekarang , mesti korang pon nak kan ? Weee so Daya ajar laa . Heheh suka tak nie ? Cepat cakap suka ! HAHA nak gula-II tak .. * dah boleh stop dah kan --'

Daya tengah practice nari lagu nie .. Heheh kembali ke zaman 50-an . Weee
Daya nari jadi cuma tak se-cute dorang laa kan .. Hihi enjoy ! Roly Poly :D