23 December 2011

Tips Penjagaan Hidayah Ya Ya

Assalamualaikum ^.^'


Wahh makin lama Daya nie dah makin berlagak nak mengajar benda yang diri sendiri pon fail . Haha tak ada laa kan bak kata pepatah inggeris ' Sharing Is Caring ' <3 , so Daya nak kongsi laa sikit apa yang Daya tau ..

Sebelum tu , entry nie maybe untuk perempuan saja tapi kalau lelaki nak baca pon ape salahnya ~ Hee kepada sesiapa yang tak tahu --> Hidayah Ya Ya nie Daya jugak .. Means Hidayah Ya Ya & Daya The Sixth is the same person .. Biasa laa dulu Daya minat sangat Miley Cyrus tu . Dia ada dua nama so Daya pon nak .. Weee

By the way penjagaan apa Daya nak ajar nie ? Kucing ? Rabbit ? Haha tak ada laa .. Daya nak ajar penjagaan muka , kaki , hmm lebih kurang semua yang perempuan rasa penting .. Nie Daya ikut petua orang dulu-2 .. Hehe

Penjagaan Muka 

Apa-2 pon perempuan mesti nak muka dia bersih kan ? So nie apa yang Daya tau and Daya try then membuahkan hasil ..

 Perempuan mesti selalu masak nasi kan ? Hari-2 Daya rasa laa . So air basuhan beras tu kita boleh guna . Caranya ::

Air basuhan beras yang kedua tu , korang sapu dekat muka 3 kali .. Kenapa 3 ? Sebab dalam Islam semua pon nak 3 kan ? :) Tapi ingat air basuhan yang kedua , bukan yang pertama sebab yang pertama tu nanti gatal-2 ..

*Air basuhan beras boleh melembutkan kulit korang .. 

 Selain nak kulit lembut sehalus bayi , heheh , perempuan mesti taknak kulit berkedut kan ? Haa ikut petua nie

Pecahkan sebiji telur lepastu asingkan telur kuning dan putih .. Yang kuning tu suka hati laa nak goreng ke ape ke , hihi .. Kita nak guna yang putih saja ! Okey then sapukan dekat seluruh muka korang .. Muka korang akan rasa tegang ~ Basuh lepas dia kering okey ? Petua nie buat 2 kali seminggu ye .. 


Penjagaan Mata 

 Biasa laa remaja zaman sekarang memang tidur lewat malam kan ? *Daya pon sama .. Bangun pagi je mata macam panda right ? Wee ape nak buat untuk jadikan mata tu segar balik ?

Ice cube or air batu laa senang kan , korang amek dalam 2 ketul .. Tak payah laa besar-2 , kecik sudah .. Gosokkan dekat keliling mata .. Mata akan rasa sejuk . Buat laa dalam 5-7 minit .. Tak kesah berapa kali korang nak buat dalam seminggu ..


Penjagaan Kulit Tangan

 Tangan perempuan biasa kasar kalau selalu buat kerja dapur . Kalau yang tak buat kerja tu tak risau laa kott ..

Bagi sesiapa yang minum teh selalu tu , hampas teh korang jangan buang kayy .. Masa hampas teh tu still basah sapukan dekat tangan korang . Biar 5 minit baru bersihkan ..

 Air beras pon boleh guna .. Kalau tadi untuk muka , nie untuk tangan pulak .. Rendamkan tangan selama 5 minit dalam air basuhan beras . Sambil tu korang belai-2 laa tangan korang jangan macam patung je rendam tangan tau . Haha 


Penjagaan Bibir

Bibir yang pink semula jadi memang semua perempuan nak kan ? Daya jeles dengan sorang pelakon korea nie . Lelaki okey ! Pink giler laa bibir dia .. Nak tukar boleh ? --'



 Apa yang Daya buat untuk bibir jadi pink ? Daya baru cuba benda nie and hasilnya ada tapi lambat .. Korang kena buat hari-2 !

Sebelum tidur , korang sapukan mentega dekat bibir korang .. Jangan pergi jilat pulak .. Haha ! Biar je sepanjang malam .. Bila bangun pagi bibir jadi lembut sikit ..

Daya tau kalau nak bibir pink sapu ubat gigi kan ? Haha Daya tak pernah cuba sebab Daya rasa boleh buat bibir korang pecah .. Hasil dia sekejap je pon ..

Korang rasa membantu tak ? Hehe harap-2 laa ye ~ Korang jangan malas .. Ingat berapa kali nak buat .. Jangan pelupa jugak .. Kena ingat .. Semua tak payah guna bahan yang mahal-2 pon kan ? Tak payah laa korang nak pergi buat rawatan muka .. Membazir ..

Good Luck ya ? Lepas nie korang akan cantik semula jadi .. Weee sama-2 laa kita mencuba .. Daya buat dah pon membuahkan hasil .. Korang ape lagi .. Haha macam promote iklan *

22 December 2011

Tutorial Link Bersinar-sinar

Assalamualaikum ! :)



Angkat kening kalau korang rasa air dekat atas nie tak menambat selera korang ... Weee sodapnya air atas nie .. Daya yang kenyang nie boleh lapar balik .. Hehe ada sesape nak belanja ? Daya dah kehabisan duit sebab nie :: *malas nak citer balik



Pulun habis-2 duitku ! Oh duitku terbang begitu saja .. Sakai laa --' Kalau tau mahal den tak pijak pon lantai kedai tu .. Huhu

Dah-2 kang citer buat sedey je pasal duit Daya tu .. memandangkan happy Daya tak habis lagi nih *pasal semalam ala yang shining-2 tu .. So Daya pon terfikir boleh tak buat link shining-2 .. Atoto boleh laa :)

Contoh macam cursor korang sentuh link nanti dia blink-2 .. Jum tengok macam mana nak buat !


 Dashboard --> Page Element --> Add a gadget --> Html/JavaScript

 Copy paste code ni dalam ruangan Html/JavaScript tadi tu kayy ?

<style>
a:hover { text-decoration:blink; background:url(Url Image); }
</style>

 Gantikan Url Image dengan salah tu yang korang suka dekat bawah nie 

Blink-2 Warna Oren


http://4.bp.blogspot.com/_yqzcBmyK-mo/TQoQiCZ0nuI/AAAAAAAABLU/d_28pRsm7XM/s1600/blink.gif

Blink-2 Warna Putih 

http://a.deviantart.net/avatars/s/p/sparklesplz.gif?1
*takde gambar sebab bukan nampak pon


Blink-2 Bentuk Hujan 

http://dl5.glitter-graphics.net/pub/590/590935ankbyj1xx4.gif

 SAVE ! Selamat mencuba ye ? :)

 P/S :: Tutorial nie sesuai untuk background gelap ye .. Kalau yang terang tu jangan amek Blink-2 Oren or Putih tapi amek Blink-2 bentuk hujan baru nampak .. Peace (Y)

Daya baru habis buku cerita Adilah Cik Serba Tahu .. Best ! Dah lama ikut citer perkembangan citer Adilah tu . Ngeee


21 December 2011

Kini Diumumkan Keputusan PMR Daya !! ^^

Assalamualaikum ~...~


*Muka selebet ! Bencix3 ~~

Aloha people ! Baru balik makan PIZZA ~ Hehe mama belanja sebab harinie special gila untuk Daya ... Weee seronok dia tak hilang lagi woo ..

Macam yang korang tau harinie result PMR keluar and Daya dapat banyak mimpi buruk .. Menakutkan ! Daya sarapan pagi tadi pon getar-2 tau .. Terus tak lalu makan .. Dapat result je kebulur ... ! Haha

Eh eh gambar kita dah shining-2 tu .. Siap ada bintang tabur-2 lagi .. Keputusan apa macam ? Shining-2 jugak kaa ?

Takdelaa shining mana tapi Daya bersyukur sebab Daya capai target yang Daya nak ! Wee alhamdullilah :)

Dengan ini saya , Nur Hidayah Bt Saiful Azmi telah mendapat 5A 3B dalam PMR 2011 ^^

Bersyukur sangat-2 ! Daya rasa Daya sorang je yang jakun lompat sana sini macam dapat 8A .. Haha Daya peduli apa .. Daya memang happy gila .. ! Heee

Keputusan yang Daya bangga-2


Math memang Daya tak pandai --' .. Tapi at least dapat laa B .. Thanks to Mahathir Rajalie , jadi guru tak berbayar Daya .. Agama tu Daya memang tak tahu nape dapat B .. And Geo ? Ohh pasal bumi eh ? Memang tak laa kan .. Tapi thanks to Raja Nur Amira sebab ajar ..

Sebab dorang and korang yang doakan Daya laa Daya berjaya .. Doa adalah segalanya .. Thanks ! :D

Berapa Laa PMR Daya Esok !

Assalamualaikum ! ^^'


Wow cuba tengok PMR tu shining-2 kottt ! Harap keputusan Daya pon shining-2 laa esok .. Dulu UPSR dah menangis dah dapat 3A je .. Harap esok Daya tak nangis laa ..

Untuk kali ke berapa entah Daya mintak korang doakan laa Daya eh ? Huhu serios berdebar gila nie .. Tiap pon laju semacam je .. ~

So harinie tak ada tutor , tak ada post merepek ... Daya gementar tahap ape pon tak tahu laa nie ... Kalau laa ada ubat gementar Daya amek dulu !

Daya harap untuk exam penting nie Daya dapat keputusan bagus laa .. Huhu korang doa laa untuk Daya kayy ? Tu je Daya mintak .. Tak lebih .. Hmm :') 8A's will be mine ! InsyaAllah ^^

Entry pendek je kayy ? Daya gementar habis ~~~  

20 December 2011

Tutorial Button Like Dalam Blogskin

Assalamualaikum ! :)


Aloha loha all the single ladies ! Actually Daya baru letak telur atas muka nie haa . Tegang ! Muka ketat je kan .. Mak masuk bilik pon terkejut beruk tengok muka ketat den ~

Believe me , kalau Daya tak senyum muka macam kambing makan rumput .. Cuba bayangkan . Haha !

Btw gambar atas tu sweet kan ? Kalau Daya --> Makanan+Daya makan = Daya gemuk ! :D

Lets move on to today tutor .. Memandangkan Daya baru balik dari Langkawi semalam so satu malam tu online blog jela kan .. Konon nak lepaskan rindu . Haha akhirnya tak cukup tidur ... Weee seronok tau tak cukup tidur nie , nanti dapat mata PANDA .. Comel ape ~

Last Daya ajar pasal blogskin nie , macam mana nak letak lagu dalam blogskin .. Boleh tengok dekat --> SINI .. Under ' Semua Pasal Blogskin '

Turn the music OFF supaya korang tak lalai nanti kayy ? Hee dah laa lagu tu sweet jerr ..
Jum mula ~

 Dashboard --> Template

 Ctrl+F , cari code dekat bawah nie :

<$BlogItemBody$>

 Dah jumpa code beracun tu , korang paste code nie pulak .. Paste dekat belah KANAN kalau nak button like tu dekat bawah , paste dekat KIRI kalau nak button like tu belah atas ..

<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<$BlogItemPermalinkURL$>" scrolling="no" frameborder="0" style="height: 62px; width: 100%" allowTransparency="true"></iframe>

 Preview dulu kalau takut tak jadi , kalau dah jadi tu maknanya Daya berjaya laa ajar korang ! Ngeee ~

 Senang macam lompat dari katil je kan ? Haha yang penting jangan lupa SAVE .. 

 Lagi berapa hari nak masuk tahun baru .. Jyeahh tahun depan Daya honeymoon kejap .. Hee tak ada exam besar ~ Harapan Daya sebelum tahun baru nie , Daya nak follower Daya 3000 .. Agak-II dapat tak ? InsyaAllah dapat laa kan .. Btw harapan Daya jugak semoga 8A dalam genggaman hari Khamis nie . Amin :)


19 December 2011

Daya The Sixth Is Back ! *Sakai --'

Assalamualaikum ! :)


Masyarakat ! Ada jugak kuih warna pink ? Kalau ada dekat tesco ampang tu lama dah Daya kebas tapi Daya tak makan .. Daya buat koleksi . Letak frame sikit ..Weeee berkulat laa rumah Daya tu :P

Eh korang , Daya dah balik nie . Tak terharu ke ? Nangis laa sikit . Setitik pon Daya bersyukur dah . Weeee .... Btw kepada sesiapa yang nak chocolate tu datang rumah Daya kayy ? Bagasi yang mula-II ada baju Daya tu dah penuh dengan chocolate je tau . Ingat kan my cute mama tu tak minat choco-II nie .. Sekali dia yang paling banyak beli dalam family .. Gemuk laa Daya kena habiskan chocolate tu ... --'

Dah 4 hari tak update , Daya tiap pon macam siput jerrr . Terkedek-kedek ! Ape laa nasib .. Btw Daya dah tak tahu nak cakap ape lagi dah nie .. Korang tengok jela gambar waktu dekat Langkawi tu naaa ?? Abaikan muka sardin , tempoyak , penyapu Daya tu .. Sila abaikan jugak perutku yang makin maju ke hadapan . Peace (Y)


From left :: Si comot Daya , Nazirul Adha , Nazirul Fitri , Shaffa Farha , Adikku :)
Sebenarnya camera letak atas jalan tau sebab takde yang sudi tolong tangkapkan gambar..
Agak-II nak kena langgar dah camera tu . Weeee

*PS : Yang Nazirul Adha tu pandai main bola tu , jangan jeles kalau dia jadi femes nanti pastu Daya boleh dapat 100 tandatangan dia . Haha pastu Daya jual dekat blog ? Huh geliga sungguh otakku :D



Korang dah kenal Adha , Fitri dengan adik Daya so tak payah laa kenalkan lagi kan ..
Hmm yang pakai topi macam Lady Gaga tu Puteri nama dia .. Budak laki tu pulak Akmal ..
Dorang tu semua adek beradek .. Adha,Fitri,Akmal,Puteri .. 4orang ..
Daya dengan adek Daya tu jela .. 2 orang .. *Kadang-II main tarik-II rambut



Haha nie sakai ! Baju semua sama .. Kiteorang kira team laa . Baju tu sebenarnya
gambar kiteorang semua .. Orang tengok semua pelik . Alahai malu ><



Jadi model tak berbayar ..Aiyoo kiteorang sebenarnya dah segan time nie ..
Beribu mata tengah pandang kiteorang . Bukan dorang jeles , tapi dorang nak snap 
dekat situ jugak ! Haha kiteorang buat macam hak sendiri .. Nak dekat 20minit jugak
laa kiteorang snap dekat situ .. *Salah photographer ! (Pakngah)



Puteri sayang .. Tolong jangan tengok muka Daya . Sakai --'
Btw gambar dengan budak comel nie je penuh camera Daya tu . Weee same-II suke 
snap-II ( bukan kad snap tu eh )



Haa nie syokkk . Nak masuk GUA ! Wee haha mula-II Daya pakai kasut tinggi ..
Tengok muka pakcik tu macam maki dalam hati je kan .. Memang salah Daya pon ..
Mau tergolek cat&dog dalam gua tu kalau pakai kasut tinggi :D



Tengok laa baju kuning tu --'
Haha bajet dengan spek hitam dalam gua , karate baru tau ..



Kiri nie makngah , kanan nie yang cute mama !
Haa makngah tu Daya dah anggap mak betul dah .. Baik betul dia dengan Daya :')
Perlawanan bola , raja lawak semua tiket dia laa yang bagi .. <3



Tu laa pakngah ku ! Yang jadi photographer .. Haisy macam-II pose dia suruh
cuba .. Sakit belakang den . Haha

Tapi ade satu Daya tak pernah bagitau dia --> Daya sayang dia ! Shhhh malu laa pulak :')

Mama I'm in love with the CRIMINAL ! Weee sesat lagi .. Haha lagu Britney Spears tu .. Eh mama jangan salah faham ! Daya tak suka criminal nie .. Nanyi je . Heheh .. Btw Daya sorang je tak tidur lagi tau .. Semua orang dah tergolek .. Daya nak tergolek jugak eh ? Dah lengguh tiap terkedek-kedek nie --'

Daya pergi Langkawi , korang pergi mane ? :) Citer laa dekat Daya eh .. * Dekat perhentian Tapah ada sorang follower Daya nampak Daya .. Alahai tapi dia segan .. :')