30 December 2011

Penyelesaian Ruang Lebih Bawah Blog

Assalamualaikum ! :')


Say cheesee ! Hee dah dah pon tangkap gambar follower-2 Daya yang cantik and ensem belaka nie .. Weee save staright to my heart :)

Uwahhh tahun 2011 dah nak dekat berakhir , banyak suka duka yang Daya lalui tahun nie .. Daya pon kenal lebih ramai orang yang baik hati semuanya .. Entry nie kiranya tutorial yang last Daya ajar untuk tahun nie .. 2012 please be nice to me .. Tahun honeymoon Daya ! Weeee

Daya nak mintak maaf laa sikit kalau-2 Daya ada salah dekat korang .. Tak reply mesej korang ke .. Mungkin Daya tak perasan and terlupa .. Sorry :')

Tutorial last 2011 ! Daya bersemangat nie .. Heeee

Dulu , Daya punya blog nie ada ruang melebih-lebih bawah blog nie tau .. Banyak giler space dekat bawah tu .. Korang pernah alami tak ? Dah dapat selesaikan ke belum ? Daya dah dapat ! Weee thanks to one of my follower yang bagitau .. Sekarang Daya nak spread-kan pulak caranya .. 

Punca ruang melebih-lebih dekat bawah blog adalah disebabkan --> Love Sparkling Cursor atau Effect Love Dekat Cursor yang kita ganti dengan Sparkling Cursor tu .. Kalau korang ada buat effect tu .. PADAM ! 

Padam padam padam baru laa masalah selesai .. Heheh ! Kalau korang tak ada buat effect nie tapi ruang bawah blog still lebih , Daya tak tau nak bantu macam mana , tapi Daya akan cari ! :)

Buat masa nie , tu je yang Daya yang tau kenapa ruang bawah blog boleh melebih-lebih .. Heee Selamat Tahun Baru ye korang ! Have a nice year .. :')


Churp Churp ? Boleh Jadi Kaya ? Wahh Mari Mari :)

Assalamualaikum ! ^^'


Korang tak rasa yang Daya nie makin lama makin jiwang ke ~ Perlu pergi hospital tak ? Kalau perlu hospital mana ?

Sekarang nie Daya nak ada kan mesyuarat ~ Mesyuarat pasal duit .. Kalau seorang blogger sebut pasal duit , dia mesti akan terfikir Churp Churp !

Actually , Daya baru laa guna churp churp nie , heheh kesian kan ? Tapi Daya taknak korang jadi se-kesian Daya .. Jangan jadi kuno ! Biar Daya bagitau churp churp tu apa ..

Churp-churp

Bunyi macam burung kan ? Wee memang burung pon . Apa yang korang kena buat ialah register twitter dan facebook .. Yang tak ada tu , ada kan laa yep ! Yang aktif twitter tu kira untung laa sebab iklan churp-churp nie boleh promosi dekat situ .. Kalau facebook agak semak sikit .. Churp-churp nie senang je .. Macam buat kena sekolah laa .. Cikgu bagi kerja . Korang siapkan then ajar kepada yang tak pandai .. Sama laa kisahnya dengan churp-churp nie , dia bagi iklan korang kena promosi .. Kebanyakan iklan pasal kesihatan , tu maknanya korang ajar orang untuk jadi sihat ! Weee bezanya churp-churp nie dengan cikgu .. Churp-churp bagi duit .. Cikgu ada ? Haha tapi cikgu bagi ilmu .. Lagi berharga tu :3 .. Kadang-2 satu klik tu 40sen .. Cukup 250 orang dapat laa RM100 ! *Daya tau korang femes so senang je nak dapat ..Wee ..Tak payah mintak mak duit lagi dah macam nie . Hehe ! *cukup ke 40sen .. Lagi ramai tekan link korang lagi banyak laa duit korang dapat .. Faham ? Kerja korang senang je .. PROMOSI dan ajak orang tekan link korang :)

Jadi mari kawan-2 bloggerku ! Kita sign up ramai-2 lepas tu tak payah mintak mak duit lagi ! Weee kita pulak belanja mak tu .. Kesian mak tu asyik belanja kita dari kecik .. Kita belanja laa mak tu BlackBerry satu ! Haha kalau belanja Daya pon tak kesah .. Daya suka orang belanja nie .. Weee

 Nak guna churp-churp ? Daftar dekat --> Kedai Utama Churp-Churp




Dah sampai ke dekat kedai tu ? Traffic jam tak ? Hee (tenet lembab) .. Kalau dah sampai haa korang pilih laa nak sign in guna apa .. *macam dalam gambar

 Siap je sign in , korang tekan 'Setting' dekat belah atas tu .. Haa lepas tu isi maklumat yang dia nak .. Mengerti ? Weeekkk :P




 Jangan lupa Save Changes ! :) Dah ? Wee sekarang tekan REWARDS pulak ..




Nie salah satu contoh iklan yang maybe ada . Iklan nie akan keluar sebaik je korang tekan Reward tadi tu .. Ada banyak iklan so korang pilih yang mana satu .. Tekan 'Keep Sharing' untuk promosi iklan ..




LINK tu korang kena copy lepas tu letak dekat mana-2 bahagian blog or dalam entry .. Pasti kan orang tekan laa link tu :)

Share on Facebook or Twitter tu korang tick je laa mana satu yang korang nak .. Kalau Daya , Daya pilih twitter .. Facebook semak je nanti .. Tapi kalau korang nak , suka hati laa :3

Dah edit-2 masa nak post semua tu korang jangan lupa lagi tekan SAVE .. Tu penting woo .. Heee


  Haa siap pon tugas korang yang pertama .. Korang tinggal nak suruh orang tekan je link korang tu .. Senang kan ? 10 markah untuk korang ! Eh tak ! 100 markah untuk korang ! Kira lulus laa tu *ape Daya merepek ?

Kalau tak minat Churp-Churp atau nak duit korang tu DOUBLE .. Pergi berparti dekat entry >> CARA BUAT DUIT PART II pulak ..

Semoga Allah murahkan rezeki kita sebagai blogger nie yep ?! Heee AMIN .. :) Jum layan lagu I Need A Doctor . Peace (Y)

  Nanti Daya ajar macam mana nak letak iklan churp-churp or heartbeat dengan lebih unik .. Wait for me ! :D


29 December 2011

Tutorial Cara Hilangkan Footer Blog

Assalamualaikum ! :3


*gambar dekat atas nie gambaran tutor untuk harini

Aisyy semak je kan benda tu ? Semua dah lawa tibe-2 sesat footer tu .. Aiyoo .. Sebelum nie Daya biul jugak .. Macam mana laa nak buat nie ~~ Ada sekali tu Daya edit balik satu blog .. Tapi tetap ada jugak .. Korang ada masalah yang sama ? Siap ada Powered By Blogger lagi ?

Nak hilangkan Powerd By Blogger tu boleh pergi --> SINI .. Lepas tu korang boleh laa ikut tutorial yang nie untuk buang footer tu okey ? Weee senang je pon .. Daya je yang lembab sikit nak tau .. Heheh

 Dashboard --> Design --> Edit Html --> Tick Expand Widget

 Ctrl+F then cari code nie ::

]]></b:skin>

 Copy paste code nie ATAS code beracun yang korang cari tadi tu

.footer-outer{display:none;}

 Tu je kena buat ... Hehe lepas tu korang Save ! Bukan susah pon kan ? Yang Daya nie macam nak gila hilangkan benda tu berbulan-2 tak tau .. Haha !

Entry kali nie pendek je .. So sorry , Daya kena jaga budak comel nie .. Aleeya Sofea Muhd Faiz .. <3



28 December 2011

Freebies Cute Background Untuk Blogskin

Assalamualaikum ! ^^'



Apa hala-2kan kamera dekat Daya nie ? Nak tangkap gambar free lettew ! Haha nie laa Daya yang perasan tau ..Pernah sekali tu ada laa sorang mamat nie hala-2kan kamera dia dekat Daya .. Siapa yang perasan kan ? Haha yang Daya pergi marah dia .. Wee padahal dia nak tangkap gambar awek dia yang dekat belakang Daya .. Hehe nak cover malu lettew ! Haha ( Daya yang malu sebenarnya )

Harini pon Daya nak ajar pasal blogskin .. Sebab kesian Daya dah ajar guna blogskin tapi tak ajar edit .. Siapa tak marah ? Heee soryy ! Kepada sesiapa yang nak guna blogskin tapi tak tahu tu haa tekan 'Tutorial' then scroll bawah sikit dekat 'Semua pasal blogskin' .

Sebenarnya background yang Daya nak bagi nie tak kesah untuk blogskin ataupon tak , suka hati laa kayy ? :))

 Dashboard --> Template

 Ctrl+F , lepas cari code nie ::

body {

Bawah code yang korang cari tadi tu ade url image background . Contoh =



Delete yang dihighlight biru tu lepas tu ganti dengan url image yang korang nak
or pilih je yang dekat bawah nie ~




http://2.bp.blogspot.com/-wm96P0T7Pcg/TvrJQV5cJ9I/AAAAAAAACNc/QzRRejSvGAE/s1600/greenspace.jpg


http://3.bp.blogspot.com/-qPgCsEsBogs/TvrJSA0GvnI/AAAAAAAACNk/_ozdfgvjSME/s1600/greyspace.jpg


http://1.bp.blogspot.com/-PkOnFezLOCM/TvrJUHU-LUI/AAAAAAAACNs/ADlynJzAZ3w/s1600/purplespace.jpg


http://2.bp.blogspot.com/-G3o1uq52nOo/TvrJU-lq2tI/AAAAAAAACN0/dwt4Tz3UZmM/s1600/redspace.jpg


http://3.bp.blogspot.com/-A4VCoCy9AVc/TvrJWzcUo4I/AAAAAAAACN8/52BURrdczaM/s1600/spacebck.jpg

 Oraite , lepas tu preview dulu , tengok jadi ke tak .. Kalau jadi maknanya Daya berjaya ajar korang ! Wee SAVE :)

 Background credit to : Mimie

26 December 2011

Tutorial Letak Kotak Follower Dalam Blogskin

Assalamualaikum ! ^^'


Perhatian ! Tutorial letak kotak follower ni dah tak berkesan . 
Sila pergi ke tutorial > INI

Apa macam ? Jeles ? Haha tak payah jeles sangat .. Sebab edit je pon .. Semalam Daya ada post dekat Diari Sahabat Blogger dengan Budak Budak Bloggers gambar macam nie .. Hehe kelakar tengok dorang jeles ! Weee

Nak tau macam mana nak buat ? Facebook sesiapa pon boleh buat .. Kalau permintaan ramai , Daya akan buat .. Hehe cepat buat request tutor tu ! :D

Sekarang Daya nak tunaikan tutor yang dimintak oleh seorang adik chumel Daya nie , Siti Fairuz Najwa .. Dia tanya macam mana ye nak letak kotak follower dalam blogskin ? Arghh susahnya .. Hehe takpe Daya ada .. Jum Daya ajar :)

 Yang paling penting mesti laa korang kena sign in blog korang dulu ..

 Sebelum pape korang mesti pergi --> SINI

 

*Tekan Add the members gadget


 


Edit width tu ikut kesesuaian blog korang .. Nak kecikkan ke , besarkan ke or 
biarkan je saiz tu ..

Lepas tu edit colour semua and tulisan .. Tekan Generate code kalau dah siap !
Okey tinggalkan dulu web nie , jangan tutup ! Tinggalkan sekejap .. Pastu pergi dekat blog korang ..


 Dashboard --> Template

 Ctrl+F , lepas tu cari tajuk pertama sidebar korang .. Kalau contoh blog test Daya --> SINI  , sweet followers kan ? So cari ayat tu .. Faham ye ?

 Selalunya mesti laa follower letak dekat atas kan ? Jadi korang letak code ATAS tajuk first sidebar korang tadi tu .. Contoh ::


Code untuk tajuk sidebar :: <div class="bar"> or <div class="sid"> or <div class="side"> or yang bunyi macam sidebar ..

Paste code nie ATAS code tu ya , ingat tau !

<div class="bar">
<div class="main-title">Sweet Followers</div>
<br><center>Code dekat 'Generate Code'</center>
</div>
<br>


 Yang Warna Merah tu korang gantikan dengan code yang ada dalam generate code .. Ala web yang Daya suruh tinggalkan sekejap tadi tu .. Weee !

 Dah siap tu Preview dulu tau ! Takut tak jadi pulak .. Hee .. Kalau dah puas hati SAVE je :)

Tugas Daya dah selesai ! And sekarang MusicPlayer hp Daya tengah main lagi Set Fire To The Rain by Adele .. Best jugak lagu tu .. :) Boboi <3 Spread Love ...

Kenangan 26 Disember ! :)

Assalamualaikum ! ^^'



Alang-2 dah usha blog Daya nie , haa komen laa header Daya tu .. Huhu Daya tak tahu laa dah berapa kali Daya berusaha buat header yang cun habis ! Sakit pinggang duduk je menghadap kawanku (Photoscape) .. Tu pon rasa macam buruk lagi header Daya tu .. --'
Pendapat korang ?

Btw rasanya Daya ada dengar dekat radio Hot fm kott yang ada hari berterima kasih .. Wahh Daya nak berterima kasih dekat siapa eh ? 
Ibu , Ayah , sebab besarkan budak nakal macam Daya nie . Hehe mesti dorang letih layan Daya nie .. Adik , thanks buat hari kakak lebih ceria .. Mak ngah , Pak ngah , yang anggap Daya macam anak sendiri ..

Makcu , nenek , terima kasih bagi tumpang duduk rumah time cuti .. Semestinya untuk follower Daya jugak .. Thanks ! :D

Tapi bukan tu yang Daya citer harinie , hehe Daya memang suka merepek dulu sebelum entry yang sebenar .. Weee 

Now the real post ! Heheh harinie Daya and family , ( Nak tau family yang mana ? Usha --> SINI ) pergi mandi manda ! Wee memang syok habis .. Mula-2 ingat nak pergi mandi dekat Sungai Congkak .. Tempat biasa orang pergi dekat Ampang nie ..

Pastu terfikir balik alah bosannya asyik pergi tempat yang sama .. So kitaorang pon pergi Sungai Kemensah .. Dekat dengan zoo .. Eeee kalau dengar macam geli je kan ? Nanti mesti ada bau .. Heheh tapi caya laa memang BEST *promote cuti-2 Malaysia 

Tak payah cakap banyak , gambar cerita segalanya .. Peace (Y)



Nie princess .. Eh Daya tak main-2 tau ! Dia Puteri ! Haha memang nama dia .. Ngee
Seksi kau Puteri ! Heee


Nie my second daddy , hehe goreng ayam ye pak ngah ? Sodap ! Time kaseh :D


Aksi merbahaya ! Jangan lakukan di rumah :))
Nie bajet-2 je nie lompat dari situ


Harini memang BEST ! Thanks to my Pak Ngah again .. Love you people ! Hmm :)) Kan best kalau peluk semua orang dalam satu masa .. Hehe okey apa benda sesat Daya cakap nie .. Dah2 nak tidur .. Penat tak hilang lagi .. Boboi <3


25 December 2011

Tutorial Shadow Pada Link

Assalamualaikum ! :')


* Agak-2 Daya tujukan dekat sape ? Haha mesti laa si Mr.H Daya tu .. 

Ape Daya buat harini ? Bosan or seronok ? Tak ada laa bosan tak ada laa seronok jugak .. Hehe ade time tu seronok ade time tu bosan jugak . Weee

Tapi harini bukan seronok dengan bosan je Daya rasa . Suspen pon ade ! Nak tau , dekat depan kawasan rumah Daya nie ada beruk tau .. Mak Daya suruh buang sampah .. Kebetulan dekat dengan tempat beruk tu selalu 'lepak' .

Dulu Daya ade pengalaman di kejar beruk so takut laa Daya nak pergi buang .. Daya suruh mak Daya je yang pergi .. * menyesal jugak suruh mak pergi .. Mak Daya belum sempat buang lagi BERUK TU KEJAR ! Uwahh ingat dia kejar sekejap je .. Dia kejar sampai mak Daya dah tak larat nak lari dah ..

Huhu akhirnya mak Daya masuk dalam kereta .. Nasib baik sempat masuk kereta .. Maaf mak ! Sepatutnya Daya je yang pergi , tapi tak .. Hmm mak tengah sakit kaki sekarang . Kesian :(

Sedih kan citer Daya ? Aiyoo time Daya tulis entry nie , mak tengah tengok tv .. Agaknya dah baik laa tu .. Cepat sembuh ya mak ! *nasib baik tak kena gigit

So citer pon dah abis , sorry kalau buang masa korang baca :') .. Kita mulakan tutor kita eh ? Peace (Y)

Gambaran Tutor

Bila cursor korang sentuh link , nanti ada shadow keluar tau .. Hee lebih kurang macam tu laa .. Harap-2 korang faham .. Kalau tak faham cuba dulu , tak suka delete je balik . Peace No War :3

 Dashboard --> Design --> Edit Html --> Tick Expand Widget

 Ctrl+F , lepas tu cari code dekat bawah nie ::

]]></b:skin>

 Paste code nie ATAS code yang korang tercari-2 tadi tu kayy

a:hover { text-shadow: 1px 1px 3px #4B088A; text-decoration: none; }


 Macam biasa laa korang mesti nak tukar warna kan ? Code yang warna MERAH tu harus laa ditukar .. Daya bagi tu warna purple sebab Daya suka purple ! Weee kalau tak suka boleh tukar dekat --> Kedai Warna Warni 

 Kalau preview tak nampak so terus je save ye ? :)

Daya The Purplelicious nie nak online kejap .. Btw , good luck atas tutor nie ! Boboi <3