5 January 2012

Tutorial 'Superstar Sebut Nama Kita' !

Assalamualaikum ! :)


Setelah 2hari bersekolah Daya still tak tau Daya kelas ape --' Muahaha duduk jela dalam dewan tu ber-orentasi .. Sakit pinggang , kaki .. Daya nak saman laa cikgu macam nie . Haha maafkan saya cikgu .. Mati kalau cikgu baca nie .. Weeeee

Walaupun letih tapi Daya tengah excited nie sebab kita dah tahun 2012 ! Daya tak sabar nak tengok citer The Walking Dead , TWD for short .. Bulan Februari kalau tak silap citer season 3 keluar dekat Fox Movie .. Mesti korang tak se-excited Daya .. Hehe pelik-2 je aku nie pergi obses dengan zombie :D

Daya ada beli buku ZombiJaya .. Zombie versi Malaysia .. Daya tak tahu laa best ke tak sebab Daya belum baca . Ngeee .. Ni laa bukti betapa obses Daya dengan zombi-2 sedunia nie .. Haha apa laa penyakit aku nie .. Doktor pleaseeee ~

Weee jum kita mulakan misi harini :D


Untung laa Eminem minat Daya ~
Haha banyak laa ! Tak payah percaya woo .. Edit semata-mata
dan harini Daya akan bongkarkan macam mana Daya buat ..

 Korang hanya perlukan Google Chrome , Photoscape ( untuk printscreen )

 Mula-2 cari laa nama artist yang korang nak .. Sesiapa je yang korang suka . Kalau nak bagi orang percaya cari la artis Melayu :) Macam haritu pemain bola yang memakai jersi bernombor 21 jadi pilihan Daya .. Heheh cakap Nazmi Faiz pon dah cukup kan .. HAHA

Contoh status Eminem


*Cari status yang tak bergambar atau video ..

 Highlight status yang korang nak tukar tu lepas tu tekan right click .. Pilih INSPECT ELEMENT .. Satu kotak akan keluar belah bawah .. Contoh ::



Ada satu je line warna biru dekat kotak tu lepas korang tekan Inspect Element .. Tekan button bentuk > dekat hujung sekali .. Rujuk dekat gambar kalau tak faham :)



Dah tekan ke belum button bentuk > ? Kalau dah scroll bawah , ciput je tau .. Korang akan nampak status yang korang nak tukar tu .. Contoh gambar dekat atas nie haa ~ Bila korang nampak je status tu tekan right click lepas tu pilih Edit Text . Tulis laa pape yang korang nak :)



 Hasil yang dah siap akan jadi macam gambar dekat atas nie .. Tekan Enter , dan status bintang kegemaran korang pon akan berubah ! Macam status Eminem tulaa tibe-2 je suruh visit blog Daya yang karat ni apehal kan ? Haha !

Guna photoscape untuk printscreen status yang korang ubah tadi tu tau ..

Selamat maju jaya kelentong kawan-2 korang .. Haha yang penting jangan cakap Daya ajar .. Weee tak pasal-2 kena baling penyapu .. ! ^^

Layan lagu Shila Amzah jum ? Patah Seribu :') .. KL Peace Yo ! << line AC Mizal .. Hihihi





16 comments:

myra azraff said...

cam klaka jer..haha..
trimas dek daya:D

© Diniey said...

Thankyou daya. Thankyou sangat2. hehe :D

+::NuR MaiSaraH::+ said...

Ahahahahah..Gila Beb..! Aku Bleh Ubah Status2 Atis..tenQ So Much

Wan Atikah said...

Sumpah, I love this Tutorial ! ILove itt ! Heres the link --> http://www.facebook.com/photo.php?fbid=248175388589681&set=a.239541616119725.59223.100001916652116&type=1&theater Hee , Thanks dearr !

Mel said...

Thz kak Daya .
Baik la kak Daya .

shera said...

wow !
best gile tuto nie ...
boleh ubah status artis ..
Hah ! nak cube lah ...
Daya nie cerdik lah ..
smuanya tau ...
Tapi yang nie paling saya suka ..
TERBAIKKK !!!!

Meyya Bella said...

Hehe , thanks kak Daya (;

Daya The Sixth ! said...

Same-2 ! Haha best kan dapat ubah status artis ni :D

Misz_Choki said...

tengss kak yaya :)
taylor swiftjadi mangsa :)

HaidahHassan said...

Daya ! tuto yg gempak lah! hahah btw saye gune tuto awak tau credit too daya... thank you :)

Ika Johan said...

@Daya The Sixth !masheh kak daya , kawan2 sye sume tekejut <3 !

Miss Google said...

thanx kak daya sal tutor ni..haha..rasa nak gelak sekuat-kuatnya bila kawan2 caye status tu..hehe..

cikk lolly said...

akak yaya..

klo twitter?
sma ke?

cikk lolly said...

akak yaya ?
twitter sma juga ke?

! Waniey Mahassan ! said...

thankyou daya :D
terguling je akak ramai sangat yang percaya :D

Hazwani Haron said...

fuh yoo .. cam tu boleyh hehehe .. uurmm akk kalo kite dah selesai buat bnde yg akk ajr tu ..cam ane kite nak snap pic tu lak ? wani tk tao lh