13 January 2012

Tutorial Tukar 'blogspot.com' Kepada 'co.cc'

Assalamualaikum ! :D

*Scent Of A Woman

Siapa tengok citer nie ?!! Best kan ? Heheh mentang-2 Daya form 4 , memang Daya penuhkan hari-2 Daya dengan tengok citer korea ..

Tutor kali nie banyak gambar so tak boleh laa Daya merapu panjang-2 --' Suka laa korang Daya tak merepek , Haha !

Gambaran Tutor::

yayahmiss93.blogspot.com >> www.dayathesixth.co.cc

Nak macam tu ? Haa lailailai .. Ikut je step 'kacang' ni ::


 First step .. Korang mesti laa pergi kedai jual beli ni dulu --> SINI ..( Lagi bagus kalau tekan Churp-churp or Heartbeat Daya >< sekali *kidding )

 


Bukak je web tu korang pon ' Create New Account ' .. Kalau tak tahu dekat mana tengok gambar dekat atas tu kayy ..



Isi semua maklumat yang dia nak dengan betul .. Heee takkan maklumat diri pon korang salah kan ? Weee lepas tu jangan lupa tick ' I accept the Terms Of Services ' ..  Dah siap semua tu tekan Continue ..



Nampak yang dalam bulatan MERAH tu ? Dalam tu korang isi nama apa yang korang nak .. Better letak nama sendiri laa .. Nanti boleh laa orang kenal korang .. :) .. Tekan Check Availability .. 



Korang kena sign in balik .. Masukkan e-mail yang korang guna tadi tu laa .. Password pon yang korang guna tadi .. Jangan sesat masukkan password FB .. Kecuali kalau korang memang guna password FB .. Haha apa Daya merapu nie ...


 


Keluar pulak benda alah ni .. Tak penting pon .. Korang just kena tekan ' Set Up '



Ni pon tak penting .. Kena tekan OK >> je .. Haha Daya memang suka memanjangkan
entry ni :3


 Sekarang bab-2 pendaftaran korang dah past dah .. Ni nak letak dalam blog pulak .. Check it out ...

Dashboard --> Setting --> Publishing


Tekan Custom Domain .. Macam dalam gambar ..




Choose 'Switch to advanced setting '
Tengok dalam gambar kalau tak faham ..




Now focus ! Nampak Daya tulis 'www.hidayahyaya.co.cc' ?
Isikan dekat situ link yang korang daftar tadi .. Masukkan password yang dia nak tu (bulatan MERAH kedua) lepas tu SAVE ..




Lepas korang SAVE tu .. ada kotak kecik yang korang kena TICK lepas tu SAVE lagi sekali .. Tengok gambar kalau tak faham tau .. And bersabar mungkin Daya ajar ni korang tak faham ..

Bila dah SAVE kali kedua , kerja korang pon dah selesai ! Seronok tak ? Haha jangan melompat-lompat nanti mak korang hairan .. Haha kuno giler ayat aku ..

Tapi sebelum tu !!!!! Korang mesti laa tunggu 2 hari sebelum link korang ditukar sepenuhnya .. Maknanya dalam masa 48jam baru laa link korang boleh digunakan balik .. 2 hari je , tak lama kan ? :)
Mesti korang pelik nape Daya tak buat kan ? Daya tak boleh tunggu 2 hari .. Nanti orang nak tengok tutorial tak boleh .. Kesian korang nanti .. Lagipun korang dah biasa kan dengan >>yayahmiss93.blogspot.com ? Peace :))

P/S :: Daya mintak maaf tak balas mesej korang dekat Cbox .. Tenet lembab macam biasa laa kan .. Tapi jangan risau , Daya akan balas <3 Take care ...

2 comments:

Miss Owner said...
This comment has been removed by the author.
Miss Owner said...

kene bayar x kak??