21 January 2012

Tutorial Tulisan Ada Gambar Sendiri

Assalamualaikum ! :)


Sobsob tarik satu tisu . Tarik lagi satu tisu .. Tisu habis ? Baju pon jadi .. Berhingus baju Daya dah .. Ni gara-2 tengok citer Scent Of A Woman laa ni .. Sedih tahap Gunung Kinabalu sana tu .. Citer ni Ombak Rindu versi Korea . Haha walaupun Izzah tu tak sakit macam heroin citer nie ..walaupun , walaupun ( ececeh kalau Daya citer pasal ni je sampai esok tahun depan tak habis , haha! )


Gambaran Tutor ::



Gambar yang first tu ada gambar Daya .. Lagi besar tulisan lagi cantik laa tapi Daya malas nak buat besar-2 .. Heee . Gambar second Daya cuma letak background polka dot .. So mana-2 yang korang rasa cantik , buat laa <3

 Korang kena ada Photoscape  dengan GIMP .. Kalau yang tak ada tu download laa yep .. Heee Download Photoscape >> SINI Download GIMP >> SINI

 Mule-2 bukak Photoscape .. Ikut cara macam dalam gambar nie ::


1 . Tekan huruf 'T' (macam dalam gambar)
Pilih font , lepas tu tulis apa yang korang nak ..
Daya guna font Vanilla and Daya tulis 'Daya The Sixth'
Haha macam korang tak nampak je kan ..


 Pastu bukak GIMP .. Untuk kotak yang ni tekan yang dalam bulatan MERAH tu (macam dalam gambar )



 


Korang nampak perkataan 'Layer' ?
Kalau tak nampak tengok dalam gambar .. Haa tekan >>
Layer >> Transparency >> Add Alpha Channel




Tekan ruang putih dalam huruf-2 tu , *tengok gambar tau kalau tak faham ..
Lepas tu tekan 'Delete' or 'DEL' dekat keyboard lappy korang ..
Buat setiap huruf .. Hasilnya jadi macam gambar dekat atas nie :)
Dah siap tekan 'File' >> Save As




Save as png tau tau tau ! Jangan lupa , INGAT .. Nanti tak jadi
Save dalam memo sekarang .. Haha okey tak lupe kan ? :3
Kalau boleh tukar tajuk sekali tau .. Senang nak cari nanti ..


 Final two step ::


Bukak balik photoscape korang .. Masukkan gambar yang korang yang save under
png tadi .. Tak tau nak masuk gambar dekat mana ? Haa atas huruf 'T' tu .. Weee


 Jyeahh final step !


Kalau tadi masukkan gambar yang di-save under png ..
Sekarang masukan gambar korang pulak .. Weee ! :D
Eh pastu ada lagi , korang tekan yang 'terus tekan ni' (tengok gambar)
Haha Daya tak tau nak panggil ape . Bentuk macam plaster je ..

Haa step yang last korang kena ulang banyak kali . Sebab kena guna banyak gambar .. tak faham lettew .. Kalau korang dah buat baru korang faham kenapa Daya suruh buat macam tu .. So cuba dulu ! :D

11 comments:

★iela_kiera★ said...

thanks for ds tuto :D

sabrina rahim said...

yessss!!
jdy..
tenkiu kqk daya!

Firdaus® said...

thanks ajar cara nak buat..epi nak try buat juga.. btw nice blog,.do follow my blog ye~

Daya The Sixth ! said...

@★iela_kiera★ Welcome-2 :D

Daya The Sixth ! said...

@sabrina rahim Same-2 ! :D

Daya The Sixth ! said...

@Firdaus®Thanks firdaus :)

+::NuR MaiSaraH::+ said...

aKaK..Dekat photoscpe sy try 2,3 kali tapi x de pun ICON KECIK tu..huhuhu,, sedih..:(

Misya_mimie said...

rumitnye jalan kerjanye .. huhu

Little Blu-E said...

Samelaa tengok cite tu sedih :'D HAHA , Eh . Nice tuto :)

Anonymous said...

www.gierkii.pl Gry online aazeiztak azeby pograc w jakies zabawy w srodku kazus siec. Nie wrecz na to samo bedzie mozna z powodu nieniniejszemu niewymownie sie podejmowac, acz jednakowo zrozumie sie co niemiara innowacyjnych figury, sposród jakimi bedzie mozna owo wykonywac. zabawy mmorpg

Anonymous said...

www.gierkii.pl Gry online metode zatytulowana zabawa na wielu ownerów, inaczej dokladniej niejaka postacia graja na zmiane. Pewien konczy owo loguje sie nastepny, oraz po poprzednio coraz pozostaly. Z reguly rozrywka sie w 2 az do 3 graczy co aprobuje na gre konkretnie caly okres.