3 February 2012

Tutorial Cursor Hover ( Bila Cursor Kena Link )

Assalamualaikum ! :)


Masyarakat ! Eh eh awok rindu kittew tak ? Kittew rindu awok ! Huhu rindu dengan blog berhabuk Daya ni haa . Korang mesti berparti dekat sini kan ? Tak ajak Daya pon . Weee

Daya busy laa sejak form 4 ni . Siapa kata form 4 tahun HONEYMOON !? Daya macam nak pengsan buat kerja rumah semua . Add Math , Bio . OMOOO susah laa --'

Tu yang tak berupdate blog ni haa , jangan rindu Daya sangat tau .. Kayy tibe-2 je kan . Haha Daya nak ajar bila cursor korang sentuh link dia tukar cursor lain . Selalunya orang guna untuk blogskin , tapi Daya ajar untuk blog biasa :)

 Dashboard > Add A Gadget > Html/JavaScript

 Copy paste code ni dalam ruangan Html/JavaScript tadi 

<style type="text/css">body, a, a:link{cursor:url(url cursor 1), default;} a:hover {cursor:url(url cursor 2),wait;}</style> 

 Warna purple tu gantikan dengan cursor korang yang menarik lagi tertarik tu ..
Warna pink tu gantikan jugak dengan url cursor korang tapi jangan sama dengan yang first ..

 Freebies ::

Pink Bobblehead Bunny
http://ani.cursors-4u.net/nature/images11/nat1027.gif

Sky Blue Bobblehead Bunny
http://ani.cursors-4u.net/nature/images11/nat1028.gif

Bobblehead Bunny
http://ani.cursors-4u.net/nature/images11/nat1034.gif 

 Kalau tak suka korang boleh cari dekat >> Kedai Cursor

Macam mana nak amek URL ? >>


Tekan cursor yang korang nak lepas tu akan keluar macam nie ::


*dalam bulatan MERAH tu contoh cursor yang korang nak ..
Right click dekat icon tu lepas tu Copy Image URL

Jangan tekan DOWNLOAD or benda-2 lain selain apa yang Daya cakap ni .. Haa kang jadi lain .. Meraung korang .. Muahihihi 

Laa dah selesai dah tutor Daya . Enjoy yaa ? Nak layan ombak rindu pulak . Heheh ^^

4 comments:

caer sasuke said...

nice tutor...btw bio is fun =)

gigiAriEma said...

rajin nye kamu shear tuto an. :)
nice dear..

Yana Cute said...

Akk Daya mcm mana nk buat cursor hover guna gambar sendiri?
Hehehe..

Barniyah Ammara said...

Thanks! ^^