3 March 2012

Tahukah Anda Broadband Boleh Jadi Wi-fi ?

Assalamualaikum ! :)


* Meet my Chinese friend :)
Nama dia How Sim Yan . Sangat comel ! xD ~
Dan Daya mengaku Daya bawak phone pergi sekolah . Weee seronok kalau cikgu
yang baca blog Daya nih . Haha


Hee okey sekarang ramai yang mengadu broadband lembab . Macam kura-2 laa siput laa . Kesian haiwan tu tau , terbatuk-2 korang sebut nama dia .. Haha tibe-2 ..

Daya rasa Daya boleh tolong laa kott . Tapi tutorial yang ni khas untuk phone Samsung sahaja sebab phone lain Daya tak tau ...

Okey mula-2 laa korang amek broadband yang comel tu , perhatikan selama 5 minit << tak perlu pon sebenarnya .. Haha tengok gambar dekat bawah ni ::



Nampak arrow Merah tu tunjuk kemana ?
Okey now slowly keluarkan benda tu .. Perlahan lahan okey ? Kang jahanam 
broadband korang tu Daya tolong gelak je *giler jahat , haha

Bila sudah dikeluarkan >> Haa terkejut tak ? Ada SIM Card weyy dalam tu . Ya Rabbi aku baru tau .. Haha tulaa ayat Daya waktu first-2 dapat tau ada Sim Card dalam tu . Psttt -,-

Hee sekarang bawak Sim Card broadband pasangkan dekat telefon .. * Okey peringatan , kita akan letak sim card tu sepanjang masa dalam phone so korang tak boleh call & SMS dan orang pon tak boleh call korang .. Ingat ! 

Sim card phone korang pasang laa dekat phone adik dulu ke ? Haha bijak kan :D

Dah pasang ke Sim card broadband tu ? Oraite , now korang pergi SETTING . Sekali lagi eh ni untuk pengguna Samsung sahaja :)



Pilih 'Wireless and Network'



Lepas tu tekan 'Tethering and portable hotspot'



'Portable Wi-fi hotspot setting'



Haa ni banyak sikit bulat dia kan ? Haha so banyak yang korang kena tau
First korang tekan ' Portable Wi-fi Hotspot ' sampai ada tanda right
macam dalam gambar tu . Okey lepas tu tekan ' Configure bla bla bla ' tu
untuk setting supaya orang tak curi line internet korang ..
Set laa nama Wi-Fi korang tu dengan password ..

Ni untuk first time bukak laa , kalau lepas ni korang nak bukak lagi
terus tekan ' Portable Wi-fi Hotspot ' tu je sampai ...
korang nampak kotak merah kecik yang atas sekali tu ( warna biru )
Haa kalau ada tanda tu maknanya korang punye Wi-fi dah hidup :)

Lepas tu bermula laa satu kehidupan yang bahagia . Internet pon laju je .... Weee korang boleh bukak Facebook dekat phone . Bahagia hidup kan ? Haha sama laa dengan Daya ni haa . Sepp sikit . Btw , sorry untuk telefon lain sebab Daya tak tau macam mana nak hidupkan Wi-fi tu , sekian Assalamualaikum :)


10 comments:

nurhusnynaaa said...

daya, kalau celcom broadband boleh ke ?

muchika_michiyo said...

hee~ klu simcard broadband msok dlm phone....xpyh setting pkai wi-fi pown...mmg dh laju...;)

Daya The Sixth ! said...

Boleh laa kott . Cuba laa dulu :)

Daya The Sixth ! said...

Tak kesah laa asalkan laju . Heheh :)

nuruashia said...

mmg best sgtt lajuuu..but nty xley call or msg

cahaya iman said...

menarik tp samsung je..

IraFikri said...

Wow ! hebat ! tapi untuk samsung je ? hurm :(

nadzmi said...

Samsung kan dual core ,, tu yang laju

Miss Amateur Cook said...

hye daya! akak follow blog awak sbb blog awak warne purple. hehe. and orangnya pun comel. suka warna purple ye. kite pun suke warna purple. :D

Dfaa Najwa said...

kak yaya, ni gune utk fone ape erk ? means jenis samsung tp smsung ape erk?