1 March 2012

Tutorial Gabungkan Gambar Kita Dengan Artis Pujaan

Assalamualaikum :)



* Daya bersama pakwe kesayangan Soong Jong Ki . Awww ! :D

Oh My Allah , ! Daya rindu sangat blog ni . Dah berkurun lamanya Daya tak update kan ? Peakk ~,~

So korang ape cer ? Ade story hangat ke nak story morry dengan Daya ? Haha kalau ada tu add ke laa FB Daya >> Hidayah Ya Ya tau . I want to hear from you :) *anybody laa I don't care , I want to make as many friend I can .

Anyway sejak Daya edit gambar Daya dengan Jong Ki ni ramai jugak yang tanya macam mana nak buat . Weee dengan penuh rasa bangga Daya nak ajar korang laa harini ! Choiiii ^^

 Memandangkan Daya tak ada Photoshop so Daya cuba guna benda lain . Ape yang korang perlukan >> GIMP & Photoscape

 First of all korang pergi >> SINI . Upload laa gambar korang . Tak kesah laa sama ada nak upload gambar korang dulu or artis pujaan korang tu . Weeee



Oraite tengok gambar ni lama-2 . For what dude ? -,-
Nothing just wanna tell you I like this picture . Haha gilo meroyan
Takdelaa okey korang nampak apa yang Daya bulatkan tu kan ? :)
Untuk tab menu atas tu korang pilih 'Geek' then 'Smart Scissors'


 


Sambung titik kecik tu ikut bentuk badan korang . But BE CAREFUL !
Jangan kelam kabut tau , sebab nanti potongan badan boleh jadi cacat -,-
Sambung titik dari kepala lepas tu badan sampai dekat tempat permulaan balik ..
Kalau dah siap sambung titik tu , nanti background jadi gelap ( tengok gambar )
Bila background dah gelap korang tekan 'Create Cutout'

Tadaaaa ~ serta merta background belakang dah tak ada . Tinggal potongan badan
korang je . Weeee ^^ .. Haa save laa gambar tu . Jangan lupe pulak ..
*ulang step yang sama untuk artis pujaan korang tu

Guna Fotoflexer DONE !


 The second step . Korang bukak pulak GIMP korang . Sekarang kita nak transparent-kan background gambar yang kita dah edit tadi tu .


Untuk kotak yang ni pilih yang dalam bulatan merah tu kayy ^^



Okey now fokus untuk kotak ni ..
Untuk upload gambar tekan File >> Open lepas tu cari laa gambar yang korang edit tadi



Bila gambar korang dah masuk ( masuk ? takde ayat lain ke ? -,- )
Tekan Layer (bulatan merah) >> Transparency >> Add Alpha Channel
Lepas tu tekan background putih yang tinggal dekat gambar korang tu.
Ade line gerak-2 kan ? Okey dekat keyboard korang tu ade 'Delete' kan ?
Haa tekan laa delete tu , buat benda yang sama dekat semua background putih tau :)


Nanti dia jadi macam ni *


Haa background dah transparent . Weee
Okey sekarang save ! Tekan File >> Save as



Tekan png dulu baru save tau :)

Guna GIMP Done ! 



 Photoscape time ! Hee bukak photoscape pulak ye kawan-2 :)

 Mula-2 cari laa background yang korang suka . Pantai ke , taman permainan ke .. Heee



Nak masuk kan pemandangan tu korang cari je dekat File 
sebelah KIRI .
Tapi untuk masukan gambar korang dengan artis pujaan tu korang kena
tekan yang dalam bulatan Merah yang kecik tu :)
Faham ? Bagussss ^^

Beginilah hasilnya dan korang dah boleh SAVE ! Weee siap pon


* Gambar dengan kekasih gelap Daya . Haha !
Sweet mweet kan ? Peakkk ~ , ~


 Note :: Buat ni nampak je senang tapi banyak step . Jangan stress and GOOD LUCK tau ! :) Kalau dah siap edit gambar tu tag dekat FB Daya tau . Nak tengok jugak gambar korang . Weee :D Much Love <3

16 comments:

Nurul Athiqah said...

thanks 4 the tuto !
nak cuba lah !
weeee .. !

shar90 said...

pergh... xaci main tipu...hehee
**padahal jeles**... hahaa xD

Daya The Sixth ! said...

@Nurul Athiqah Cuba laa nanti tag okey :D

Gadis Comel :) said...

Nak cuba lahh :D jeles tahu tak ? haha :) kalau letak gmbr bf pun boleh en ?

ashleykwon93 said...

Nak cube gak!!!! Nanti saye tag Kak Daya :)

Miss Owner said...

Harap-harap menjadi,amin..hehe

My Crafted Days :) said...

lepas ni nak try! HAHA
donghae! alamak, cmne ni! kite madu..HAHA

Nurul Athiqah said...

thanks kak daya !
menjadi ! =)

mystery person said...

kak daya!!
knp create Cutout x blh tekan??

Asilah Syiela said...

hai daya .. mana nk dpt GIMP ?

Asilah Syiela said...

daya !! thanks for the tuto .. sis sayang kat daya !! menjadi akhirnya !! ngee ~

Nur Syahanie said...

nape kat saya pnye gimp tu x de png pon..

Kewchik Kata said...

Terima Kaseh, memang carik benda nie pongg.

unnieoppa said...

cuba buat tapi bila nak save gambar dri gimp.. x de pulak format PNG..
knp x de ye?

unnieoppa said...

okay! dah jadi... weeee ! thanks for the tuto <333 love you lahh.

Anonymous said...

thank you...saya dah cuba buat tpi x jadi laa...boleh tolong buatkan x