12 April 2012

Edit Cover Timeline Sendiri ( Facebook )

Assalamualaikum ! :) Selamat Malam ..


Korang ingat lagi gambar berangan ni ? :*
Jyeahh yang Daya berangan jadi Taylor Swift tu . Original pictue
dalam FB Daya . Hihih segan nak tunjuk muka dekat sini naa ..

:: Jom kutuk gambar Daya kejap ~

Actually Daya nak edit macam cover CD laa tapi dengan pakai baju bola nya . Perghh kelass kau Daya ! Tudung ? Ermmhh jangan cerita laa . Penyek sana sini , dah macam pakai tudung saji je . Tapi Daya post jugak sebab Daya memang tak reti malu !! ><

Wahh puas Daya dapat kutuk muka sendiri . Wee sekarang Daya nak ajar pulak laa .. Opss gaji Daya mana ? LOL haha kidding sebentar bersama kidkat -,-

Contoh bila dah siap edit 


 Untuk meng-edit korang hanya perlukan Photoscape dan GIMP . Kalau takde install la dulu eh :')

 Oraite bukak Photoscape sekarang ! 


Okey korang bukak Editor (bulatan merah 1)
Tekan menu *atas belah kanan lepas tu klik new photo
Width : 800
Height : 300
Okey then korang tulis laa apa-2 yang korang nak untuk cover
timeline korang (bulatan merah 2 ) . Dah siap tu save laa eh ..


 Now bukak GIMP pulak ! 


Bagi pengguna baru GIMP , tekan File ( bulatan merah )
untuk masukkan gambar yep ^^



Untuk kotak ni , mula-2 tekan nombor 1 lepas tu pilih warna (nombor 2)
untuk background putih . Daya pilih biru tua .. Lepas tu tekan laa
dekat semua background putih tu tau ..



Nampak buruk kan ? Kayy tau dah >.<
Sebab tu korang kena cantikkan . Tekan Filters --> Artistic
--> Clothify . Setkan 9 : 9 tau :)


 

Ni laa kesudahan lepas kena edit tadi .. Okey sekarang kita akan edit tanpa 
gambar . So get ready ..


 Filters --> Light And Shadow --> Supernova . Letak kesan cahaya tu dekat huruf yang ada titik . I , J macam tu . Kalau taknak buat pon takpe

 Yang ni kena buat . Nak bagi gambar cantik sikit . Filters --> Artistic --> Softglow

Haa siap pun . Kalau nak tambah lagi pon boleh tapi sendiri buat laa naa :D
P/S :: Kalau ada ape-2 yang tersalah , korang boleh undo dekat Edit --> Undo History

GIMP ni memang susah sikit so bersabar jelaa . Daya pon baru
first time ajar pasal GIMP so faham tak ? Wee macam cakap dengan
alien kan ? Mesti tak faham satu habuk pon . Teehee . Maafkan saya < ayat Zizan :P

Enjoy laa eh . Buat laa cover timeline lawa-2 :')


3 comments:

Nur Ayeen said...

akak..tapi saye x de gimp.. :( saye cume ade photoscape je..:/

Aqhiedah Sabri @ Idah said...

Kak Dayah pakai Font jenis ape?

shera said...

lawa !