24 May 2012

Tutorial Cute Scrollbar - New Version * (Blog Biasa/Blogskin)

Assalamualaikum ^^


Yabedabedoo !

Akhirnya Daya bebas dari terus diseksa oleh buku-buku . Cettt -.- Merdeka kott . Balik sekolah tadi nasib baik takde yang miang nak baling tepung tapi Daya tahu esok mesti ade :3 So get ready esok nak pakai balang angkasawan tu .. Baru tak kena tepung , weee ..

Never mind , forget about it . Okey arr korang nampak kan gambar dekat atas tu ? Kalau agak kabur or kecik korang tekan je gambar tu nanti dia akan menggemuks kan dirinya *ketawa jahat .

Daya nak nak buat scrollbar versi macam blogskin laa . Yang ni nampak lagi kemas actually . Tak besar , yang sedang-2 sahaja ^^

Blog Biasa *

 Dashboad > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

 Ctrl+F atau F3 , lepas tu cari code ni >> ::-webkit-scrollbar { kepada sesiapa yang dah buat cute scrollbar sebelum ni . Yang belum pernah buat cari code >> </b:skin>

 Yang dah buat sebelum ni just gantikan dengan code bawah ni , kepada blogger yang first time buat paste kan code bawah ni ATAS code  </b:skin> tadi . Ingat ! ATAS !!

::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color: #FFFFFF;
border: 3px solid #fff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color: #000000;
border: 1px solid #fff;
}


 Merah :: Warna background scrollbar tu .
Pink :: Warna scrollbar thumb .

Boleh ganti code warna tu dekat kedai --> Budak Daya Nerd . Than korang dah boleh save . Hee ^^

Blogskin *

 Dashboard > Template 

 Ctrl+F atau F3 , cari code ::-webkit-scrollbar {

 Lepas tu korang paste laa code ni bawah code yang korang searching tadi 

::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color: #FFFFFF;
border: 3px solid #fff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color: #000000;
border: 1px solid #fff;
}

 Merah :: Warna background scrollbar tu .
Pink :: Warna scrollbar thumb .

Boleh ganti code warna tu dekat kedai --> Budak Daya Nerd . Than korang dah boleh save . Hee ^^

Ape ? Ayat same macam dekat atas ? Hee kemalasan melanda >< Lama tak typing dah lupa dekat mana semua huruf . Pfttt -.- Otak still tepu kott . Wee kayy entry ends here . Enjoy the tutorial :)

*Jangan lupa tengok video terbaru Mathluthfi ^^ ( padahal dah sebulan lebih -.- )


3 comments:

Ain Najwa binti Zainal said...

kak.. nape blog wawa tak de code .. yg ade }]]>.. nak copy kat mane? p/s reply ea...

Ain Najwa binti Zainal said...

cantek mmg cantek.. tpi x reti bwad la..

farhana♥ said...

Kak Daya ,
hanya kelihatan dlm google chrome bukan ?