16 June 2012

Tips Membuat Header Yang Menarik

Assalamualaikum ! ^^

Perasaan Daya mula laa membuak-buak menahan jealous bila blogwalking . Seriously , dorang ni kenapa laa hebakk sangat ! Haih :(

Masuk blog dorang je tengok header lawa tahap gunung ledang , tu belum scroll ke bawah lagi . Lagi lawa , lagi comel sehh . Perghh memang geram , rasa nak cekik je pembuat blog tu . Haha kidding-2 ^^

*lap-2 peluh yang mula menunjukkan diri 
Arr korang nak Daya ajar macam mana nak buat header yang menarik .? Cehh tengok lee header Daya sendiri , dah sah buruk ! -.- Terasa macam kanak-2 bawah umur je header tu . 

So kalau Daya yang ajar memang budak-2 punya style laa eh . Haha terima jelaa ~~ Oraite kalau Daya laa kan , Daya hadap laptop dulu . Okey semua ! Tu step pertama , haha kayy dah boleh cepuk dah Daya ni ..

First , ermm korang tengok laa warna blog korang dulu . *Bayangkan dengan gambaran tak ada header ye .. Contoh blog korang warna biru cair .

Lepas tu korang fikir laa warna yang sesuai untuk header . Kalau dah blog warna biru cair , takkan header warna biru tua . Eeeuww nanti blog jadi macam musim salji . Hee >< Cari laa warna yang secocok . Biru cair sesuai dengan pink , hitam , biru yang tak tua sangat . Okey bab warna done !

Haa , Daya tau lepas tu korang mesti gagap-2 nak cari font yang sesuai kan ? Kayy benda senang je kawan ^^ Korang boleh cari semua dekat --> SINI . Cara nak download pulak Daya dah ajar berabad dulu , hee so korang boleh belajar dekat --> SINI 

Hasil setakat ini ! Woaaaa <3 *bunyi gendang gendut sikit .


*dalam header ni Daya guna 3 jenis font yang berbeza ^^

Alhamdulillah , selesai yang tu . Okey , sekarang meh kita selitkan gambar kita dalam tu . Heheh cari laa gambar yang warna dia agak lebih kurang sama dengan warna yang korang pilih .. ^^


Wee tau dah macam budak-2 . Haha jangan kritik . Now its time too add some 'corak' ! Haha ter-blurr corak dalam bahasa Inggeris ape eh ? -.-


Errr jangan gelak . Wee sebab ni versi cartoon . Perempuan maybe minat laa . Act , korang tak payah tambah doodle pon tak apa . Korang fikir macam ni ,(1) apa benda yang warna biru ? :: orang salji , bunga , rama-2 , macam-2 lagi laa .. (2) apa benda yang sesuai dengan header ? :: Contoh tengok laa tajuk header , kalau macam Daya buat tu 'singging my blue ' .. Tu tajuk lagu . So Daya letak mp3 dekat tepi tu . Hee ^^



Daya rasa korang lagi suka yang ni ^^
So tengok , takdelaa susah mana pon nak create header yang okey *arr bagi 
Daya laa -.-

Ni laa tips dari Daya . Kalau nak tanya apa-2 jangan segan nanti sesat jalan pulak . Apa aku merepek malam-2 buta nih . Haha hope entry ni dapat bagi korang idea sikit-2 eh ? Good luck friends ^^


8 comments:

Ain said...

Haha..tuh semua pakai photoscape eh kak..ala..saye x de GIMP,phtoscape dah ade dah, c boleh nak buat header jadi transparent

Syarafi[skyforce331] said...

tips yang menarik...dalam desgn header, penggunaan typography dan susunan gambar amat penting supaya maksud header sampai :)

*zafirah* said...

wah,cantiknye header yg kak daya buat tuh,:)

Daya The Sixth ! said...

@AinGimp kena ada bru syiokkk :D

Daya The Sixth ! said...

@*zafirah*Terima kasih ^^

nyza said...

header daya comel gak ape . nyza tak reti nak crop gambar sendiri n letak kat header mcm dayah buat . btw, header dayah nice sgt . <3

gigiAriEma said...

hoho. rahin wt tips yee. tengs 4 sharing, :)

Aina Sofea said...

Ni pkai software apa eerk ? Kalu pkai GIMP , boleh arr sy nk buadd ! Hehe