6 June 2012

Youtube Player Beratkan Blogskin ? Mari Cuba Player Baru !

Assalamualaikum >3<

*Now playing :: Big Bang - Monster <3

Duk sibuk goyang-2 kepala dengar lagu Big Bang tu , Daya teringat ada sorang kawan Daya ni cakap youtube player buat beban blogskin je ! Haa amekmu , depan Daya dia cakap . Haha nak marah laa tu sebab Daya yang ajar dia pasal youtube player ni . Wakaka ><

Ahh tak kesah laa , yang penting Daya kesian ni . Berat eh kalau letak youtube player ? Daya mana laa tau -.- So apa macam kalau kita guna SCM Music Player ? Haa ape bestnya guna player ni ?

Actually , player ni sebenarnya boleh jadi traffic sources blog kita ! Wahh teruja ye dak ? Hee , Daya cakap sebab Daya pon guna player ni . Believe me ^^

Okey cara-2nya pilihan player::

 Mula-2 korang pergi --> SINI

 Dah tu korang pilih skin yang sesuai dengan warna blog korang .



 Tekan edit playlist pulak . Masukkan tajuk lagu yang korang nak dekat ' Song Title ' , untuk 'Song URL' korang masukkan url dekat youtube tu . Hasilnya ::


Korang boleh letak sebanyak mana lagu yang korang nak okey .


 Last sekali edit dekat configure setting . Untuk auto start , klik 'Yes' .. Volume tu 30% sudah . Hee kang heart attack pulak orang dengar kalau kuat sangat . Untuk Placement of player bar tu terpulang laa samaada korang nak letak atas or bawah . Dah siap semua klik DONE ! ^^

Cara-2 edit dalam blogskin ::

 Dashboard --> Template

 Ctrl+F , cari code <body>

 Pastekan code yang korang dapat dari SCM player tadi tu , bawah code <body> .

 Maaf korang tak boleh preview so terus save ! Confirm jadi jangan risau . Hee

SCM player ni kalau dah letak dalam blogskin korang memang tak boleh preview so dah edit satu blogskin tu baru laa letak eh ? Senang sikit kerja ^^

So Daya harap cara ni dapat meringankan blogskin korang laa eh ? Peace yo <3

7 comments:

Lily Puteh said...

letak kat html je , tak payah susah2 nak ctrl F

wawa najwa said...

maceh2. jadi daaaaa :D muahh sikitt . hewhewhew

eYkaAfiQ said...

thanx :') jadik . takyah susah susah nak bace tuto yang pasal youtube player uw . tengs akak . muaahhh . :'DD

Adek Manja said...

thanks kak..akhirnya menjadi gak...

cha fiqa said...

Thankyou :'D

Nur Teh said...

thanks daya <3

lifediaries said...

thanks :)