5 October 2012

Tutorial DropMenu Untuk Social Network

Assalamualaikum ! ^^

*tak tau kenapa Oppan ? Apa dia 'typo'kah ?*

Kali ni macam yang sebelum ni jugak , title entry memang macam bahasa alien . Kejap bahasa Melayu kejap bahasa Inggeris -,- Act nak tulis Laman Sosial tapi macam kolot so Daya tukar jadi Social Network . Haha !



Dalam kotak merah tu laa benda yang Daya nak ajar korang harini .
Tak payah laa makan ruang sangat buat twitter page plus facebook page lagi kan ..
Dropmenu ni kecik je dan comel macam saya *Uhukkk uhukkk >.<


 Dashboard --> Layout --> Add A Gadget --> Html/JavaScript

 Copy paste code ni dalam ruangan Html/JavaScript tu :)

<center><select onchange="javascript:window.open(this.options[this.selectedIndex].value);"><option selected />TAJUK<option value="URL FACEBOOK" />Facebook<option value="URL TWITTER" />Twitter</select><center></center></center>

 Biru pekat = Korang letak laa tajuk yang korang nak . Daya letak je Laman Sosial . Haha kuno tak kuno lantak pi dia !
Biru cair = Masukkan URL
Pink = Tukar laa kalau mahu :)

 Kalau nak tambah lagi , contoh nak letak Tumblr ke kan .. Haa campur kan code ni ::

<option value="URL TUMBLR" />Tumblr

Bak kata Super Junior , Miss Simple ! Haha tukar tajuk sebab Daya perempuan kan -,- Haha pape jelaa .. Selamat Mencuba , selamat berjaya :D


3 comments:

Anonymous said...

Great post, I admire the writing style :) A little off topic here but what theme are you using? Looks pretty cool.

athirah said...

hai,saya followers awk yang baru..sebenarnya tak tau nak panggil apa ni? :D .. sebenarnya nak tanya samething.pasal edit gambar kt xuixui...?

Daya The Sixth ! said...

ye boleh Daya bantu ? :)