7 January 2012

Blog Archieve Dalam Blogskin

Assalamualaikum ! :)


( Menjerit ... ! )
Weeee siapa tau citer gambar dekat atas nie ? Haha Daya agak lembab sikit nak tengok citer nie .. Bulan 12 tahun lepas baru Daya habis tengok padahal citer nie dah lama dah .. Tulaa semua kawan-2 Daya kedekut taknak bagi pinjam . *Salahkan kawan-2 jugak , diri sendiri tak ada duit tak nak citer ><

Kim Hyung Joong tu favourite mak Daya tu .. Boleh-2 dia menjerit kalau Hyung Joong keluar tv . Haha ! Comel je mak Daya tu .. Btw nie citer Playfull Kiss :) Citer budak sekolah sampai dia besar .. Memang cocok laa dengan Daya .. Muahahaha ~

Gambaran Tutor ::


* Dengan adanya benda ni entry or post yang sebelum korang tukar blogskin
takkan hilang ..

 Dashboard --> Template

 Ctrl+F , lepas tu cari tajuk first sidebar korang .. Weee cari-2 !

 


Yang korang cari akan ber-kaler oren macam gambar dekat atas nie .. Nampak bulatan MERAH tu ? Paste code nie ATAS code dalam bulatan tu .. ( tak semestinya <div class="bar"> , ade jugak <div class="sidebar"> dan macam-2 lagi )

<center><select style="width:200px;background-color:#E4ACE6;text-align:center;font:8pt trebuchet ms;" name="ArchiveMenu" onChange="location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value="/">Old FairyTale Story</option>
<BloggerArchives>
<option value="<$BlogArchiveURL$>"><$BlogArchiveName$></option>
</BloggerArchives>
</select><br><br>
</div> 


 HIJAU >> Daya bagi nie kaler pink .. Kalau nak tukar boleh tukar dekat --> SINI
MERAH >> Tukar laa kepada ayat korang sendiri , kalau taknak sudah :D

 Preview dulu , mana tau tak jadi ke .. Kalau jadi SAVE dengan hati yang senang . Peace (Y)


5 January 2012

Tutorial 'Superstar Sebut Nama Kita' !

Assalamualaikum ! :)


Setelah 2hari bersekolah Daya still tak tau Daya kelas ape --' Muahaha duduk jela dalam dewan tu ber-orentasi .. Sakit pinggang , kaki .. Daya nak saman laa cikgu macam nie . Haha maafkan saya cikgu .. Mati kalau cikgu baca nie .. Weeeee

Walaupun letih tapi Daya tengah excited nie sebab kita dah tahun 2012 ! Daya tak sabar nak tengok citer The Walking Dead , TWD for short .. Bulan Februari kalau tak silap citer season 3 keluar dekat Fox Movie .. Mesti korang tak se-excited Daya .. Hehe pelik-2 je aku nie pergi obses dengan zombie :D

Daya ada beli buku ZombiJaya .. Zombie versi Malaysia .. Daya tak tahu laa best ke tak sebab Daya belum baca . Ngeee .. Ni laa bukti betapa obses Daya dengan zombi-2 sedunia nie .. Haha apa laa penyakit aku nie .. Doktor pleaseeee ~

Weee jum kita mulakan misi harini :D


Untung laa Eminem minat Daya ~
Haha banyak laa ! Tak payah percaya woo .. Edit semata-mata
dan harini Daya akan bongkarkan macam mana Daya buat ..

 Korang hanya perlukan Google Chrome , Photoscape ( untuk printscreen )

 Mula-2 cari laa nama artist yang korang nak .. Sesiapa je yang korang suka . Kalau nak bagi orang percaya cari la artis Melayu :) Macam haritu pemain bola yang memakai jersi bernombor 21 jadi pilihan Daya .. Heheh cakap Nazmi Faiz pon dah cukup kan .. HAHA

Contoh status Eminem


*Cari status yang tak bergambar atau video ..

 Highlight status yang korang nak tukar tu lepas tu tekan right click .. Pilih INSPECT ELEMENT .. Satu kotak akan keluar belah bawah .. Contoh ::



Ada satu je line warna biru dekat kotak tu lepas korang tekan Inspect Element .. Tekan button bentuk > dekat hujung sekali .. Rujuk dekat gambar kalau tak faham :)



Dah tekan ke belum button bentuk > ? Kalau dah scroll bawah , ciput je tau .. Korang akan nampak status yang korang nak tukar tu .. Contoh gambar dekat atas nie haa ~ Bila korang nampak je status tu tekan right click lepas tu pilih Edit Text . Tulis laa pape yang korang nak :)



 Hasil yang dah siap akan jadi macam gambar dekat atas nie .. Tekan Enter , dan status bintang kegemaran korang pon akan berubah ! Macam status Eminem tulaa tibe-2 je suruh visit blog Daya yang karat ni apehal kan ? Haha !

Guna photoscape untuk printscreen status yang korang ubah tadi tu tau ..

Selamat maju jaya kelentong kawan-2 korang .. Haha yang penting jangan cakap Daya ajar .. Weee tak pasal-2 kena baling penyapu .. ! ^^

Layan lagu Shila Amzah jum ? Patah Seribu :') .. KL Peace Yo ! << line AC Mizal .. Hihihi





2 January 2012

Tutorial 'Hanya Gambar Kita Menyerlah'

Assalamualaikum ! :)


Jyeahhh meet my GIRLS .. We are the Gossip Girl ! Haha tibe-2 ? Eh tapi kenapa gambar Daya je yang ter-shining dekat situ .. Kamera Daya rosak ke ? Weeee tak ada laa .. Tu yang yang Daya nak ajar harini .. Macam mana nak buat gambar kita je yang over sikit .. Haha

Tutorial 'Hanya Gambar Kita Menyerlah' .. Haha nie laa tajuk tutorial Daya yang paling sakai ! Daya tak tahu nak reka macam mana dah tajuk dia .. :D

Untuk tutorial nie korang perlukan XiuXiu .. Siapa yang dah ada tu tak payah laa download .. Yang tak ada boleh download dekat --> SINI


Dekat belah ATAS sekali ada gambar macam nie .. Maybe akan tukar gambar lain
tapi tekan je yang warna biru tu tau untuk download .. Jenis 3.0.6



Siap je download keluar macam nie . Tekan button warna kuning yang giler besar tu
untuk upload gambar korang yang cun melecun or macho tu :))
Korang pon boleh tangkap gambar melalui webcam je lepas tu edit .. Tekan gambar
kamera kalau nak buat macam tu yep ! ^^


On the left korang akan nampak satu icon apple tau .. Tak faham rujuk
gambar kayy .. Choose yang bentuk apple tau , jangan bentuk durian..
Haha bukan ada pon bentuk durian ..


Meh Daya terangkan nombor-2 dalam gambar dekat atas nie ..

1 . Warnakan diri kita je ..
2 . Padam kalau ada lebih-2 or terkleuar ke kan ..
3 . Besar or kecikkan bulatan .. Ikut kesesuain ..
4 . Korang boleh besarkan gambar dekat situ ..
5 . Tempat undo kalau-2 ada buat silap ..
6 . Bila dah siap tanda right tu ..
7 . Kalau tak suka or nak tukar pic lain tekan tanda pangkah tu ..



Bila dah tekan tanda right tu , korang boleh laa save dekat atas belah kanan .. Kalau tak faham tengok gambar .. Yang Daya bulatkan tu laa tempat save gambar korang yang dah perfect tu . Peace (Y)

PS :: XiuXiu tak pernah bawak virus dekat laptop Daya .. Sangat selamat .. Dijamin :)
Kalau nak tau macam mana nak edit guna XiuXiu lagi korang boleh pergi 'Freebies' dan pilih bahagian XiuXiu .. Good luck ! :) *sorry XiuXiu nie memang bahasa cina je

Everyone Is Dying , Daya suka ayat nie ..
Buat Daya insaf and sentiasa ingat Allah :')

1 January 2012

Daya ! What Happen To You !

Assalamualaikum ! ^^'

Nice new year <3 Hanging dengan mak Daya tadi .. Syokk ape ! Haha asyik dengan kawan-2 je .. Sekali sekala keluar dengan family syok tau :)

Kiteorang jalan-2 dekat Wangsa Walk tadi .. Terserempak pulak dengan kawan-2 .. Haa 2 in 1 tau ! Dapat keluar dengan family + kawan-2 .. Heee terpaksa laa mak Daya tu get along dengan friend Daya pulak . Haha !

Lagi 2 hari sekolah dah bukak balik .. Kalau boleh nak cuti lagi setahun , boleh kerajaan ? Weee tak puas cuti nie , tapi tak apa Daya akan merantau seluruh Malaysia cuti sekolah panjang nanti .. Haa kalau nak jumpa Daya calling-2 dulu , nanti Daya singgah ! Tak promise tapi Daya akan usahakan .. :)

Apa maksud entry Daya kali nie eh ? ENTAH ! Daya blur malam-2 buta nie .. Otak nie pon dah lama berkarat  .. Weee .. Daya tak tahu nak reka macam mana tajuk entry untuk kali ni .. Tajuk buat gempak je kan .. Weee bagi suspen

Actually Daya beli barang sekolah bulan 12 haritu .. Daya main amek jelaa semua barang yang Daya minat .. Sekali Daya balik rumah je semua warna PURPLE ! Betul tak pasan langsung .. Hee sama colour laa dengan blog Daya nie kan .. Dah macam anggur !

Jum laa check it out picture barang-2 PURPLE Daya tu ~ *Disetiap gambar ada lagu ..Haha tibe-2


Gambar nie agak pelik sikit ~ Daya bukan nak tunjuk kalendar or my teddybear tu .. Wee nak tunjuk warna bilik ! Haha taknak laa tunjuk katil ! Bersepah kott ~ Alang-2 dah ada gambar kalendar tu , Daya citer laa . Tu kalendar KPOP ! Weee beli dari e-pop .. Yang bear tu pulak bantal peluk waktu tidur .. OMG tak boleh tidur kalau dia tak ada *okey Daya tipu . Takde dia pon Daya tidur lena siap 'berpeta' ..



Meet my pencilbox ! Haha macam kenalkan orang pulak eh ? Kesah pulak ~~ Weee suka sangat kitty tu .. Gift from my friend :)



Schollbag .. Ye ye Daya tau buruk tapi nak show jugak ... Weee biar beg tu rasa dihargai sikit .. Muahaha ~


Nie barang tahun lepas .. Gift from my mom ~ First time dapat jam mahal woo .. Walaupun bukan purple , tapi tetap barang sekolah Daya kan ? Weeee



Gabungan semua barang .. Hee saje nak tunjuk Daya nie kreatif tangkap gambar
*Wekkkkk


Meet my boyyyssss ! Heee Daya lekat dekat pintu bilik .. Bangun tidur je terus nampak dorang pastu macam orang gila cakap ' Good Morning 2PM ' , :D



Gambar nie yang terharu sikit nie .. Mak Daya beli kan handphone baru ! :')
Mak Daya cakap ' Ibu bangga Ida dapat 5A3B , nah hadiah dari ibu '
Memang nangis giler-2 laa kan .. Thanks mom :)


Nie laa barang-2 Daya .. Heee now show me your thing ! :D .. Buat laa entry pasal barang sekolah korang pulak .. Kalau dah tak sekolah tu buat laa entry pasal pape pon barang korang .. Hee Daya suka tengok barang orang nie . Waiting for your entry .. Boboi ! <3